Демократическая партия Молдовы

09 June 2021

PDM solicită OSCE să evalueze riscurile şi să monitorizeze situaţia privind secţiile de vot din stânga Nistrului

Preşedintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a adresat o scrisoare şefului misiunii OSCE în Moldova Klaus Neukirch în care sunt expuse riscurile legate de deschiderea secţiilor de votare în comuna Corjova, Dubăsari şi municipiul Bender.
Riscurile şi ameninţările sunt evaluate prin prisma imposibilităţii candidaţilor electorali de a o organiza o campanie electorală în regiunea transnistreană, de a transmite materiale electorale, de a asigura integritatea birourilor electorale şi al Registrului electronic al alegătorilor, dar şi documentarea eventualelor incidente, însoţite se asigurarea ordinii de drept şi publice. Experienţa tristă din comuna Corjova, pe durata alegerilor din 2009 este un caz elocvent.
Partidul Democrat îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul de organizare şi desfăşurare a viitoarelor alegeri parlamentare anticipate, în condiţii nesigure, pentru cei 258 472 de alegători, cu domiciliul în stânga Nistrului.
„Puţini ştiu sau au observat că numărul de alegători din diasporă este cam acelaşi cu numărul de alegători în stânga Nistrului. În timp ce partidele de dreapta protestează (pe bună dreptate) faţă de numărul insuficient de secţii de votare deschise în diasporă, socialiştii s-au gândit să compenseze numărul de voturi de peste hotare cu voturi în regiunea transnistreană, la secţiile de votare de la Bender şi Corjova, unde (ştim bine), Chişinăul nu poate asigura securitatea votului”, a declarat preşedintele PDM, Pavel Filip.
PDM face apel către Misiunea OSCE în Republica Moldova de a evalua riscurile şi a monitoriza îndeaproape situaţia.