Демократическая партия Молдовы

12 November 2021

Monica Babuc: Suntem gata să participăm cu experienţa noastră la depăşirea dezbinării şi edificarea coeziunii în societatea moldovenească

Preşedintele interimar al Partidului Democrat din Moldova, Monica Babuc, a făcut astăzi, în cadrul unui briefing de presă, o primă analiză privind 100 de zile de activitate a Guvernului Gavriliţa. Un test rapid, care vine să analizeze planurile trasate de actuala guvernare, obiectivele spre care tinde şi mijloacele cu care îşi propune să realizeze aceste scopuri.

Liderul democraţilor a menţionat că acest Guvern deţine două instrumente extrem de importante pentru promovarea programului său: susţinerea şi încrederea populaţiei şi suportul extraordinar de care se bucură din partea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova. Aceste instrumente creează premize serioase pentru ca Guvernul Gavriliţa să-şi poată realiza cu succes obiectivele şi îndreptăţi aşteptările cetăţenilor, însă ca orice instrumente se pot uza rapid la confruntarea cu realităţile zilei. Iar aceste realităţi nu sunt foarte favorabile la moment.

În continuare au fost punctate principalele provocări cu care se confruntă acest Guvern. În primul rând a fost evidenţiată scumpirea de peste 2,5 ori a preţului pentru un metru cub de gaze achitat de consumatorii casnici: de la 4,5 la 11 lei. Această scumpire are un impact nefast asupra populaţiei şi aduce după sine scumpiri în lanţ: de la agentul termic cu peste 60%, la produsele alimentare, cele nealimentare şi servicii. Sigur ca este binevenit că Guvernul a reuşit să identifice 1,6 mlrd de lei pentru compensarea parţiala a cheltuielilor pentru gaze a consumatorilor casnici. Mai exact ai celor care utilizează mai puţin de 150 de metri cubi de gaze pe lună. Dar chiar şi aşa un consumator mediu va trebui să scoată din buzunar mai mult de 1500 de lei suplimentar la plata facturilor pentru gaze din noiembrie curent.

E bine că s-a anunţat compensarea fie şi parţială a cheltuielilor majorate pentru gaze ale consumatorului casnic. În acelaşi timp, guvernarea nu a spus nimic despre măsurile de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii în condiţiile creşterii preţului pentru gaze. Iar această situaţie ar putea duce la falimentare întreprinderilor şi la concedierea angajaţilor.

Este salutabil că guvernarea a reuşit să majoreze pensiile pentru  peste 300 mii de pensionari care aveau pensia mai mică decât 2000 de lei. Aceasta majorare anunţată în mediu de peste 300 de lei a exclus existenţa unor pensii mai mici de 2000 de lei. Dar creşterea alarmantă a preţurilor, ca urmare a scumpirii gazelor, reduc aproape la zero impactul nu numai a majorării pensiilor unei jumătăţi de oameni pensionaţi din Republica Moldova, dar fac aproape insuportabilă viaţa pensionarilor cu o pensie de 2500-3500 de lei.

O altă problemă majoră evidenţiată de preşedintele interimar al PDM este rata de decese care depăşeşte rata medie în lume de 3 ori! Liderul democrat a precizat că în ultimele câteva luni cu asemenea cifre a morţilor de Covid avem câte 1400-1500 de oameni care pleacă în nefiinţă, ceea ce ar însemna că în această perioada a dispărut lunar de pe harta Moldovei câte un sat.

„Empatia sinceră, care azi este insuficientă în comunicarea cu oamenii, crearea unor alianţe puternice în lupta cu pandemia cu reprezentanţii APL, Biserica, chemarea sub drapelele luptei cu pandemia a marilor personalităţi ale neamului pot contribui de o manieră hotărâtoare la îmbunătăţirea situaţiei şi la protejarea a cât mai multe vieţi omeneşti. Suntem gata să participăm cu toată experienţa noastră în această luptă şi la depăşirea dezbinării şi edificarea coeziunii în societatea moldovenească”, a menţionat liderul democrat.

Monica Babuc a vorbit şi despre un alt fenomen extrem de periculos -„vânătoarea de oameni”, în condiţiile în care zeci de oameni sunt eliberaţi de la serviciu, doar pentru simplul motiv că nu fac parte din partidul de guvernare şi deci, sunt incomozi. Preşedinta interimară a PDM a îndemnat actuala guvernare să nu se ajungă la vorba proverbului când „odată cu apa aruncaţi şi copilul”.

„Aţi făcut din persoana funcţionarului public o sperietoare etichetându-i pe toţi laolaltă drept incompetenţi, hoţi şi imorali. Iar noţiunea de „curăţare” pe care o repetaţi ca pe o mantră sfântă parcă se trage de la rusescul „cistka”- utilizat în anii terorii Partidului Comunist al bolşevicilor în URSS-ul anilor 20-30 şi care însemna de fapt represalii în masă în aparatul de stat, armată şi partid, soldate cu sute de mii de morţi si alte sute de mii de deportaţi”, a subliniat dna Babuc.

La final, Monica Babuc a menţionat că Partidul Democrat din Moldova îşi va continua misiunea sa de comunicare şi suport pentru cetăţeni, va monitoriza atent guvernarea, pentru a saluta reuşitele dar şi a taxa eşecurile.