Partidul Democrat din Moldova

Interviuri

21 October 2018

Vlad Plahotniuc: Ţara are nevoie de a patra cale de dezvoltare, calea Pentru Moldova

Vlad Plahotniuc: Ţara are nevoie de a patra cale de dezvoltare, calea Pentru Moldova


Bună ziua tuturor celor prezenţi astăzi aici, la acest eveniment!
 
  Privesc acum, acest public frumos în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi înţeleg încă o dată, mai bine ca oricând, de ce mulţi spun că Partidul Democrat este un partid puternic, cu o echipă impresionantă!
 
  Într-adevăr, suntem un partid puternic şi nu doar prin faptul că ne aflăm acum la Putere, dar prin solidaritatea echipei noastre, prin capacitatea extraordinară de mobilizare pe care o avem, dar şi prin energia fantastică pe care o transmiteţi dumneavoastră acum în PMAN.
 
  Vă mulţumesc tuturor celor prezenţi astăzi aici, care aţi venit în zi de odihnă, de departe, din toate raioanele ţării, văd aici colegi din Briceni, Soroca, Bălţi, Cahul, Comrat, Chişinău - apreciez mult gestul vostru de susţinere a Partidului Democrat, singurul partid, cu membri şi simpatizanţi în toate localităţile Republicii Moldova.
 
  Dragi prieteni, dragi colegi,
 
  Copiii, pe care i-am văzut în clipul, difuzat mai devreme, ne spuneau că vor ca maturii să muncească mai mult pentru Moldova, că-şi doresc o ţară mai sănătoasă şi vor ca oamenii de la noi să fie mai buni, iar o fetiţă ne-a spus că îşi doreşte ca lumea să nu mai creadă toate lucrurile rele, care se spun despre ţara noastră.
Am văzut cu toţii o lecţie extraordinară de patriotism, pe care ne-o oferă aceşti copii, o generaţie extrem de sinceră, cu o sensibilitate pură faţă de fenomenele din jur.
 
  Pentru viitorul acestor copii ne-am adunat astăzi aici, pentru ca împreună, să dăm semnalul unei schimbări importante în Republica Moldova. Mă refer aici la schimbarea modului în care să ne făurim destinul şi viitorul ca ţară şi popor.
 
  Timp de 27 de ani, au existat trei direcţii, trei direcţii pe care politicienii din Republica Moldova au încercat să-i ducă pe moldoveni: una este calea în Uniunea Europeană, alta este calea eurasiatică şi cea de-a treia cale este calea unirii cu România. Fiecare dintre aceste trei direcţii a avut de-a lungul timpului o anumită susţinere, moldovenii mereu fiind ademeniţi cu ideea că problemele lor se vor rezolva din exteriorul ţării. Prea mult Moldova a aşteptat ca altcineva să-i construiască viitorul, din afara ţării.
 
  Noi însă, credem, că acum moldovenii sunt gata şi sunt dornici să-şi făurească viitorul cu propriile mâini, un viitor, aşa cum îl vor ei, dar pentru asta, au nevoie de politicieni care să muncească pentru ţară, care să le ofere stabilitate, siguranţă şi încredere în ziua de mâine.  De aceea, ne-am adunat astăzi aici pentru a merge împreună pe o nouă cale, cea de-a patra cale, pe care nimeni nu a avut curajul să pornească până acum.
 
Este vorba despre calea pro-Moldova, pentru Moldova, calea, care duce spre moldoveni, spre rezolvarea problemelor concrete ale oamenilor, ale noastre, ale tuturor.
 
Dragi prieteni,
 
  Despre faptul ca Moldova să pornească pe un nou drum, am vorbit prima dată acum doi ani, când am devenit preşedintele Partidului Democrat. Am decis cu toţii atunci că ne vom apropia mai mult de preocupările oamenilor şi că ne vom face priorităţile de guvernare după nevoile pe care le au ei.
 
  Ulterior, la întâlnirile pe care le-am avut cu cetăţenii, inclusiv cu mulţi dintre dumneavoastră, prezenţi astăzi aici, am analizat, ce înseamnă să faci politică pentru Moldova şi am ajuns, împreună, la aceleaşi concluzii.

  Să faci politică „pentru Moldova” înseamnă să avem încredere în noi, să ne păstrăm tradiţiile, valorile, originalitatea noastră ca popor, cu istorie bogată în evenimente cu victorii, dar şi cu drame care ne-au marcat memoria şi sufletul.

   Politica „pentru Moldova” înseamnă să fim un popor consolidat, în care fiecare etnie să fie respectată şi preţuită, înseamnă să vorbim cu toţii împreună de bine, în străinătate, despre ţara noastră, după exemplul altor popoare, care la fel au trecut prin greutăţi, dar şi-au iubit prea mult ţara ca să-şi permită să o ponegrească.

  Дорогие сограждане,
Политика про - Молдова это возрождение веры в потенциал и в будущее нашей страны!
Политика про - Молдова направлена на укреплениe единства народа, где равны представители всех национальностей, проживающих в Молдове. Вместе, мы сможем обеспечить прогресс для нашей общей родины!            
 
    Colegi,
  Politica „pentru Moldova” înseamnă că satele moldoveneşti vor fi la fel de pline de activitate, ca altădată: sate cu infrastructură bună, cu drumuri asfaltate şi aprovizionate cu apă, sate cu mulţi copii, pentru care să fie renovate grădiniţele şi redeschise şcolile, pentru care să avem medici de familie în fiecare localitate, sate cu locuri de muncă în ateliere sau în câmp, astfel încât oamenii să nu fie nevoiţi să plece peste hotare. Şi în sate, şi în oraşe, oamenii trebuie să primească salarii mai mari, şi noi vom veni foarte curând cu o reformă bună în acest sens.
 
  Politica „pentru Moldova” înseamnă, că noi vom continua să preluăm tot ce este mai bun în modelele de trai din Europa, astfel, încât să aducem bunăstarea aici, acasă, în Moldova, pentru viitorul copiilor noştri şi pentru afirmarea noastră ca societate modernă.
 
  Politica „pentru Moldova” înseamnă să restabilim demnitatea noastră naţională şi să avem un rol activ în relaţiile externe. Nu mai putem tolera statutul de obiect al geopoliticii, cum am fost în ultimele decenii, când toţi ne dictau ce să facem, unde să mergem, de cine să ascultăm sau la ce să visăm. Moldova are dreptul la propria viziune, la propriul cuvânt în relaţiile cu cei din străinătate. Noi avem dreptul la propriul destin, pe care să-l făurim după voinţa noastră. Doar în aşa mod putem să dobândim suveranitatea noastră autentică.

  Cred că acest concept, pro-Moldova, va reprezenta de acum încolo doctrina de stat, va fi doctrina naţională, de care am dus lipsă de la Independenţă încoace. Acum, în sfârşit, o avem, şi sunt bucuros să o prezint astăzi în faţa unui public atât de numeros. Realizarea acestei viziuni este o misiune foarte grea, dar deloc imposibilă, noi vom demonstra că este în puterile noastre să mişcăm lucrurile în direcţia bună. Avem pentru asta şi caracter, şi capacităţile necesare, şi, cel mai important, dorinţa noastră comună.  
 
Dragi prieteni,
 
  Aşa cum am văzut, copiii noştri vor ca noi să muncim mai mult, să fim uniţi, să ne iubim ţara şi să nu mai vorbim urât despre ea. Adică, ei ne cer să fim pentru Moldova, să începem să fim mai constructivi şi mai pozitivi,  să ne facem singuri ordine în ţară, ca nişte gospodari adevăraţi.
 
  Vă invit astăzi pe toţi să pornim împreună pe această cale nouă, care duce spre inima Moldovei, spre împăcarea naţională a noastră ca popor, dar şi spre multă muncă în folosul ţării. Iată de ce Partidul Democrat este pentru Moldova!
 
  A patra cale, de fapt, adevărata cale pentru viitorul nostru, duce la aceşti copii, la visele şi speranţele lor, la un viitor frumos, Aici, Acasă, în Moldova!