08 June 2021

Sergiu Railean: Reformele Guvernului Filip au asigurat o dinamică pozitivă în majoritatea sectoarelor economiei naţionale

Un kilometru de drum reparat pe an în fiecare sat şi un program care să aducă produsele agroalimentare  din Republica Moldova pe rafturile magazinelor, în locul celor de import – asta îşi propune Partidul Democrat în Planul său de ţară ”MOLDOVA ALTFEL”.  Obiectivele pentru economie au fost expuse, astăzi, de Sergiu Railean, ministru al Economiei şi Infrastructurii în Guvernul Filip. Potrivit lui Railean, reformele pro-business promovate de Guvern, în perioada 2016-2018, au asigurat o dinamică pozitivă a economiei naţionale. Doar ca urmare a excluderii actelor permisive, prin reducerea birocraţiei, conform estimărilor Grupului Băncii Mondiale, au fost generate economii anuale de circa 12 milioane dolari SUA pentru comunitatea de afaceri.  ”Începând cu anul 2016, odată cu învestirea Guvernului Filip, indicatorii economici au înregistrat o creştere constantă, inclusiv a PIB-ului cu 4,5% anual, în mare parte datorită reformelor structurale şi îmbunătăţirii mediului de afaceri, ceea ce a dus la relansarea economiei după descreşterea PIB-ului cu 0,5% în 2015”, a declarat Sergiu Railean. Acum echipa de experţi a PDM a elaborat un plan de dezvoltare a ţării pentru următorii patru ani, cu acţiuni concrete şi pentru economie şi infrastructură.

”În primul rând să introducem cota zero pentru companii la impozitul pe venitul reinvestit. Vom continua să extindem reţeaua de centre de excelenţă şi inovaţie digitală, după modelul Tekwill, în toată ţara, la toate etapele de educaţie. Vom continua majorarea în fiecare an a alocaţiilor bugetare  pentru finanţarea proiectelor economice lansate de tineri.  Vom crea condiţii permanente pentru rezidenţii parcurilor IT. Pentru domeniul HORECA, vom introduce TVA de 5%, iar pentru lanţul de producere în agricultură TVA de 10%. Vrem să introducem şi un impozit unic în agricultură în loc de 6 taxe”, a mai specificat fostul ministru al Economiei.

Planul de ţară ”MOLDOVA ALTFEL” are obiective clare şi în ce priveşte dezvoltarea infrastructurii, iar reconstrucţia drumurilor şi apa bună de băut la robinete sunt parte a documentului elaborat de experţii PDM şi consultat cu cetăţenii.