Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

28 April 2020

Pensiile, salariile, indemnizaţiile şi ajutoarele sociale vor fi achitate la timp

Pensiile, salariile, indemnizaţiile şi ajutoarele sociale vor fi achitate la timp

Achitarea salariilor, pensiilor şi altor plăţi sociale este prioritară şi se va face fără întârziere. Riscul blocării de către unii politicieni a legilor bugetar-fiscale în baza cărora guvernul finanţează aceste cheltuieli se menţine, dar datorită promulgării şi publicării rapide a acestor acte legislative, acestea au intrat în vigoare sâmbătă, 25 aprilie. Astfel, s-a reuşit accesarea celor peste 4 miliarde de lei oferiţi de FMI. Rămân, însă, sub pericol de nefinanţare cheltuielile, care conform rectificării bugetare urmează a fi finanţate din mijloacele creditului de stat din partea Federaţiei Ruse. În cazul blocării acestei finanţări, guvernul va trebui să vină în Parlament cu rectificare, reducând peste 4 miliarde de lei cheltuieli menite să susţină economia naţională, să creeze locuri de muncă pentru cetăţenii reveniţi de peste hotare, dar şi unele cheltuieli sociale şi investiţionale. Astfel, dacă cei peste 4 mlrd de lei nu vor mai ajunge în buget, vom fi nevoiţi să renunţam la reparaţia drumurilor (1,4 mlrd lei), la subvenţionarea dobânzilor pentru creditele acordate agenţilor economici (90 mln lei), la programul de rambursare a TVA pentru agenţii economici (1 mlrd lei), la alocarea mijloacelor suplimentare pentru sistemul medical (circa 600 mln lei), la implementarea măsurilor menite să atenueze consecinţele secetei, precum şi la alte cheltuieli esenţiale pentru funcţionarea statului în condiţiile unei crize pandemice, economice, dar şi de situaţie excepţională în agricultură.

Despre 
asta au discutat reprezentanţii majorităţii parlamentare. Aceştia au trecut în revistă ultimele evoluţii pe scena politică şi impactul acestora asupra cetăţenilor. Evaluarea riscurilor pentru sistemul bugetar denotă prezenţa unor factori majori de risc pentru capacitatea de finanţare a cheltuielilor. În acest context au convenit sa susţină eforturile guvernului de a identifica surse adiţionale de finanţare a deficitului din extern.

În context, coaliţia de guvernare apreciază şi salută asistenţa externă oferită ţării noastre de partenerii externi: Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană, Banca Mondială, Federaţia Rusă, Turcia. De asemenea, Chişinăul este recunoscător pentru sprijinul anunţat de România, la 10 ani de parteneriat strategic cu ţara noastră: echipe de medici, măşti, materiale sanitare şi medicamente vor ajunge la Chişinău în perioada următoare.

Totodată, a fost discutată necesitatea unor măsuri şi acţiuni post-criză care să ţintească relansarea economiei naţionale. Relaxarea restricţiilor pentru cetăţeni şi reluarea activităţii economice în unele sectoare va fi strict monitorizată de autorităţi. De asemenea, părţile au discutat şi despre posibile scenarii privind procesul educaţional din acest an.