22 June 2021

PDM va consolida rolul Republicii Moldova pe arena internaţională în calitate de partener responsabil, credibil şi previzibil

Ex-ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a vorbit, în cadrul unui briefing de presă, despre realizările înregistrate în perioada Guvernului Filip în domeniul relaţiilor externe, dar şi despre priorităţile PDM în domeniul afacerilor externe şi integrării europene în continuare.

În perioada anilor 2016-2018, Guvernul Filip a înregistrat rezultate concrete, nu declarative, în domeniul politicii externe. Printre acestea: dezgheţarea relaţiilor cu partenerii de dezvoltare, în particular cu UE şi SUA, avansarea dialogului cu partenerii europeni , aprofundarea parteneriatului strategic cu România, consolidarea relaţiilor de bună vecinătate cu Ucraina, avansarea dialogului strategic cu SUA, dinamizarea dialogului interstatal cu Federaţia Rusă. O realizare importantă este adoptarea Rezoluţiei ONU privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Pentru următorii 4 ani Partidul Democrat din Moldova îşi propune să asigure ireversibilitatea parcursului european. „În plan strategic, vectorul european de dezvoltare al Republicii Moldova este unul determinant, iar Integrarea Europeană este singura cale de perspectivă spre creşterea bunăstării cetăţenilor şi edificării statului de drept. În acest sens, realizarea asocierii politice şi integrării economice cu UE, consolidarea cooperării cu UE în domeniul politicii externe, de securitate şi apărare, precum şi aprofundarea relaţiilor bilaterale cu statele sale membre, reprezintă repere obligatorii ale perioadei ce urmează”, a declarat Andrei Galbur.

PDM va dezvolta în continuare parteneriate strategice cu România şi Ucraina, să avanseze în parteneriatul strategic cu SUA, să cultive relaţiile de parteneriat bilateral cu toţi partenerii externi, inclusiv cu Rusia, statele CSI şi alţi parteneri strategici. PDM va depune toate eforturile pentru a consolida rolul Republicii Moldova pe arena internaţională în calitate de partener responsabil, credibil şi previzibil.