10 June 2021

PDM va acorda o atenţie sporită proiectelor sociale: Avem capacitatea, dorinţa şi voinţa de a schimba lucrurile în bine

Deputatul democrat Ghenadie Buza, preşedintele Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie s-a referit astăzi, într-un briefing de presă,  la principalele prevederi incluse în Planul de ţară „MODOVA LTFEL” pe domeniul sănătăţii şi cel social.

Potrivit documentului, în următorii 4 ani va fi continuată politica de majorare a salariilor, astfel încât salariul mediu pe economie să crească de la puţin peste 8700 de lei (435 euro) astăzi, la 13 000 de lei (650 euro) în următorii 4 ani. Salariul minim garantat va fi cu 50% peste minimul de existenţă pentru angajaţi.

De asemenea, se va insista pe introducerea alocaţiei lunare pentru copii. Fiecare copil din ţara noastră va primi suplimentar, de la naştere şi până la împlinirea vârstei de 18 ani, câte 200 de lei lunar. Va continua creşterea indemnizaţiei unice la naşterea copilului, de la 9459 de lei în prezent la 15000 de lei. Categoriile cu venituri mici vor beneficia în continuare de ajutoare, iar ajutorul de sărbători de 2000 de lei va fi acordat pensionarilor şi altor beneficiari de alocaţii cu un venit sub 4000 de lei.

Revenind la programele de succes lansate anterior, PDM va propune ca în următorii 4 ani să continue Programul „O nouă viaţă”, lansat în decembrie 2018, prin care sunt oferite cutii-cadou cu produse necesare pentru fiecare nou-născut din Republica Moldova. Totodată, va fi extins Programul „Prima Casă” cu ajutorul căruia alţi 10000 de tineri îşi vor putea cumpăra o locuinţă în următorii 4 ani. Astfel le dăm posibilitatea de a se afirma şi de a-şi construi o viaţă mai bună aici, în Moldova.

Şi în domeniul medical, toate lucrurile bune din perioada Guvernului Filip merită să aibă continuitate. Sistemul de sănătate va fi prioritar în politicile guvernamentale. Veniturile lucrătorilor medicali, care sunt din păcate încă destul de mici, trebuie să aibă o creştere susţinută. În acest context, PDM îşi propune, spre exemplu, majorarea salariului unui medic de familie până la 35 mii lei, şi, corespunzător, şi a altor categorii de lucrători din sănătate.

De asemenea, prin politici guvernamentale coerente, fiecare sat din Moldova urmează să fie asigurat obligatoriu cu un medic, care ar beneficia de locuinţă gratuită şi indemnizaţii în creştere, iar 300 de oficii ale medicilor de familie din sate – vor fi reparate. PDM îşi propune continuitate şi în investiţiile în tehnică şi echipamente performante. Planul de Ţară propune să fie asigurat sistemul de urgenţă prespitalicească cu 200 ambulanţe noi (în perioada cât PDM a fost la guvernare, au fost achiziţionate 290 de ambulanţe) şi cu un elicopter pentru Serviciul AVIASAN.