Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

06 July 2018

PDM reconfirmă angajamentul ferm de a continua reformele, pe care le va prioritiza, reieşind deja din nevoile principale ale cetăţenilor

PDM reconfirmă angajamentul ferm de a continua reformele, pe care le va prioritiza, reieşind deja din nevoile principale ale cetăţenilor

”Partidul Democrat va revedea toate reformele aflate în implementare, le va duce la bun sfârşit, dar le va prioritiza reieşind deja din nevoile principale ale cetăţenilor noştri, nu din diferite condiţionalităţi”. Afirmaţia vine din partea preşedintelui PDM Vlad Plahotniuc, care a prezentat viziunea politică a partidului vizavi de rezoluţia votată ieri în Parlamentul European.

Vlad Plahotniuc a punctat, în cadrul briefingului de presă de după şedinţa formaţiunii la care s-a discutat acest subiect, că toate reformele complicate, promovate până acum, nu au avut doar scopul de a îndeplini angajamentele asumate în raport cu partenerii externi, dar au avut rolul de a moderniza ţara. Iar pentru implementarea acestor reforme, PDM şi-a asumat costuri electorale imense, considerând că merită acest risc, deoarece, pe termen lung, efectele vor fi benefice pentru oamenii din Republica Moldova.

Liderul PDM a subliniat că şi în raport cu Uniunea Europeană au fost îndeplinite angajamentele asumate, însă acolo un grup parlamentar, care susţine politic unele partide de opoziţie din Moldova, au ignorat faptul că moldovenii şi-au onorat obligaţiile, implementând reforme grele în ultimii ani şi au decis că ei trebuie să fie lipsiţi de banii promişi şi meritaţi, doar pentru ca formaţiunile politice PAS şi Platforma DA să aibă beneficii electorale în viitoarele alegeri.

”Dacă interesul politic o cere, unii din Uniunea Europeană au considerat că pot să recurgă la un gest incorect faţă de cetăţenii noştri, pe simplu motiv că Guvernul nu a acceptat să se implice în justiţie, ca să determine schimbarea deciziei privind invalidarea alegerilor. În realitate, această rezoluţie, promovată de Maia Sandu şi Andrei Năstase împotriva moldovenilor, nu-şi va atinge scopul cinic pe care aceştia l-au dorit, acela ca cetăţenii să sufere financiar de pe urma ei”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Liderul PDM a ţinut să evidenţieze că sunt oameni la Bruxelles, care ţin cu adevărat la Moldova şi cărora PDM le este recunoscător pentru asta, de la comisari europeni şi până la alţi funcţionari importanţi, care conlucrează activ şi eficient cu Guvernul.

„Aţi văzut cu toţii că, în Parlamentul European, nu a fost un consens larg pe tema rezoluţiei respective, dimpotrivă, au fost mulţi euro-deputaţi, care au criticat aspru atitudinea nedreaptă faţă de cetăţenii Republicii Moldova”, a subliniat liderul democraţilor.

Vlad Plahotniuc a mai declarat că rezoluţia are doar un efect politic şi că nu va produce efecte financiare, deoarece creşterea economică înregistrată de Guvern va permite ca toate proiectele să fie continuate şi chiar să fie lansate unele noi în acest an.

Prim-ministrul Pavel Filip a reconfirmat că rezoluţia PE nu va afecta economic Republica Moldova, mai ales că zilele acestea două organizaţii financiare internaţionale - Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială - au aprobat debursarea tranşelor de finanţare pentru Republica Moldova.

Totodată, Pavel Filip şi-a exprimat dezamăgirea legată de faptul că în Parlamentul European Republica Moldova a fost evaluată prin prisma acţiunilor politice şi intereselor unor politicieni guralivi şi nu ţinând cont de rezultatele activităţii Guvernului. Prim-ministrul a evidenţiat că Republica Moldova a îndeplinit integral acţiunile şi reformele asumate prin foaia de parcurs al Acordului de Asociere la UE, fapt confirmat şi de către comisarii europeni.

”Este nedrept că cetăţenii trebuie să sufere în urma acestei lupte politice. Unii politicieni au solicitat această blocare încă din 2016. Acum, au obţinut-o, dar ei ar trebui să ştie că banii din asistenţa macrofinanciară pe care Moldova nu îi va mai primi erau destinaţi pentru majorarea sumelor alimentaţiei copiilor în grădiniţe şi şcoli, dar şi majorarea salariilor în educaţie”, a spus Prim-ministrul.

Totodată, Pavel Filip a subliniat că în bugetul statului vor fi acumulate mai multe venituri, iar majorările de alocaţii şi salarii pe care le planifică Guvernul vor fi realizate.

”Vom pune pe primul plan nevoile oamenilor, astfel ca oamenii să simtă că viaţa lor se schimbă spre bine, că atunci când vorbim de dezvoltare economică să o simtă în buzunarul lor”, a punctat pavel Filip.

În acelaşi timp, premierul i-a îndemnat pe cei care au votat această rezoluţie să conştientizeze şi posibilele riscuri pe care le aduce, inclusiv diminuarea încrederii populaţiei în UE.

Speakerul Parlamentului Andrian Candu s-a referit la agenda parlamentară pe care o va promova majoritatea parlamentară pentru a aduce clarificări în legislaţia electorală ca să fie evitate pe viitor situaţii politice de acest gen.

”Putem să comentăm sau criticăm o decizie de judecată, dar, dacă dorim să construim statul de drept, trebuie să o respectăm. În Parlament, săptămâna viitoare ne propunem să adoptăm o decizie prin care să ne exprimăm politic îngrijorările, dar cu suportul de expertiză din partea partenerilor din SUA, UE, acest grup de lucru va analiza legislaţia electorală ca să vină ulterior cu modificări în plen, sau să vină cu unele precizări legate de acest subiect, care a creat această situaţie politică. Acest grup va avea suportul politic al majorităţii parlamentare şi în a II-a decadă a lunii septembrie să avem propunerile şi  soluţiile necesare”, a declarat Andrian Candu.