Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

20 November 2022

Partidul Social Democrat European este succesorul PDM. Formaţiunea are o conducere şi simbol nou, un Statut şi un Program modificat

Partidul Social Democrat European este succesorul PDM. Formaţiunea are o conducere şi simbol nou, un Statut şi un Program modificat

  O nouă filă în istoria PDM. Formaţiunea şi-a schimbat denumirea în Partidul Social Democrat European(PSDE). Preşedinte al PSDE a fost ales dl Ion Sula, Preşedinte al OT PDM Ialoveni, ex-ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, ex-director al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

   Deciziile au fost adoptate astăzi, în cadrul Congresului X extraordinar al formaţiunii. În calitate de invitaţi la forum au participat Preşedintele PSD din România, dl Marcel Ciolacu, Preşedintele Camerei Deputaţilor în Parlamentul României, vicepreşedintele PSD România, dl Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului României, dl Victor Negrescu, deputat în Parlamentul European şi alţi reprezentanţi ai PSD România.

  În debutul lucrărilor Congresului, Preşedintele interimar al PDM, dna Monica Babuc, a prezentat raportul de activitate pe perioada exercitării mandatului şi acţiunile întreprinse în procesul de reconstrucţie a partidului şi de transformare a acestuia într-un veritabil partid social  democrat european.

 „Înţelegem misiunea actuală a partidului ca fiind una de a pune bazele stângii europene în R. Moldova. Putem da semnalul schimbării atât celor din interiorul organizaţiilor de partid, cât şi celor ce ţin de prestaţia publică, acţiuni, prezenţă pe agenda socială, comunicare politică - toate acestea pentru a veni în suportul oamenilor, pentru a demonstra calitatea profesioniştilor noştri şi pentru a oferi soluţii durabile societăţii moldoveneşti aflate în impas”, a declarat dna Monica Babuc.

  Potrivit dnei Babuc, poziţia de fondator al stângii europene va fi cu atât mai credibilă cu cât partidul va începe dezlipirea stângii din zona comunistă şi pro-rusă, fapt ce va ajuta la relansarea politică a partidului.

    Preşedintele PSD din România, dl Marcel Ciolacu, a apreciat parteneriatul strategic dintre cele două formaţiuni, dorindu-le colegilor din R. Moldova mult succes, pentru a-şi duce la bun sfârşit obiectivele propuse.

 „R. Moldova are nevoie mai mult ca oricând de un partid social democrat european, de un partid de stânga , care să aducă echilibru, stabilitate, reformă şi siguranţa perspectivei europene. Oamenii aşteaptă de la Dvs. soluţii! Aţi avut cel mai performant Guvern din istoria R. Moldova. Aici este resursa cea mai importantă care face puntea dintre Dvs. şi români”, a menţionat dl Marcel Ciolacu.

  Preşedintele ales al PSDE, dl Ion Sula, a mulţumit colegilor pentru încrederea acordată şi a declarat că este determinat să consolideze echipa şi să asigure revenirea PSDE la guvernare pentru dezvoltarea durabilă a ţării şi bunăstarea cetăţenilor.

„ În echipa PSDE avem oameni de o valoare, cu experienţă, oameni care ştiu să conducă ţara la nivel local, raional şi central. Suntem unicul partid care poate să vină cu soluţii la problemele oamenilor, iar cetăţenii R. Moldova au astăzi nevoie de noi, pentru că noi putem aduce bunăstare RM şi fiecărui cetăţean,” a declarat Preşedintele ales al PSDE, dl Ion Sula.

 În cadrul Congresului, au mai fost aprobate: simbolul PSDE,  modificări în Programul şi în Statutul partidului şi noua componenţă a  Consiliului Politic Naţional.

 Partidul Social Democrat European(PSDE) este singurul partid de centru stânga european, care promovează doctrina social-democrată, bazată pe echitate, solidaritate, politici economice social orientate.

  Formaţiunea se angajează să contribuie pe toate căile la valorificarea statului R. Moldova de ţară candidat pentru aderare la UE şi la accelerarea parcursului european al ţării noastre.

   PSDE este membru al Partidului Socialiştilor Europeni(PES) şi a Internaţionale Socialiste şi va dezvolta un parteneriat strategic cu Partidul Social Democrat din România.

  La lucrările Congresului au participat 344 de delegaţi din majoritatea raioanelor ţării şi din municipiile Chişinău şi Bălţi.