Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

02 June 2021

Monica Babuc: PDM şi-a propus mai multe obiective ce ar contribui la dezvoltarea şi consolidarea domeniului educaţional

Monica Babuc: PDM şi-a propus mai multe obiective ce ar contribui la dezvoltarea şi consolidarea domeniului educaţional

Salarii de 20 de mii de lei pentru profesori şi 10 mii de lei pentru educatori – este obiectivul pe care şi-l propune Partidul Democrat din Moldova şi care se conţine în Planul de ţară ”MOLDOVA ALTFEL”. Vicepreşedinta PDM, Monica Babuc, fost ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării, spune că aceste cifre pot fi atinse şi vor însemna o continuare a realizărilor Guvernul Filip în domeniul salarizării cadrelor didactice. În acea perioadă, salariul pedagogilor a fost majorat cu 84%.

„La fel, au fost majorate cu 300% indemnizaţiile pentru tinerii pedagogi – de la 30 mii lei până la 120 mii lei pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior şi de la 24 mii lei la 96 mii lei pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ profesional tehnic postsecundar. În perioada respectivă, a fost implementată în premieră prevederea Codului Educaţiei cu privire la achitarea cadrelor didactice a indemnizaţiei pentru birotică şi materiale în valoare de 2000 de lei”, a spus Monica Babuc.

O altă reuşită importantă a fost reducerea normei didactice pentru cadrele didactice tinere până la 75%, cu păstrarea salariului de funcţie ca pentru 100%. Totodată a fost redusă norma didactică pentru pedagogii din învăţământul primar cu 2 ore – de la 20 la 18 ore, cu scopul de a echilibra efortul acestei categorii de pedagogi.

Monica Babuc a dezvăluit şi obiectivele PDM în domeniul educaţiei pentru următorii 4 ani. „Ne propunem mai multe obiective care ar contribui la dezvoltarea şi consolidarea domeniului educaţional. În acest sens, preconizăm majorarea salariilor pentru cadrele didactice – 20 000 lei pentru un profesor. La fel, ne propunem dublarea alocaţiei pentru materiale didactice – de la 2000 lei la 4000 lei. Printre obiective se mai enumeră înfiinţarea unei şcoli în fiecare localitate, comanda de stat pentru profesori prin burse echivalente cu salariul minim şi cursurile gratuite de formare continuă. Accent vom pune pe spaţiu şi utilaj tehnic, asigurând apartamentele de serviciu pentru tinerii pedagogi care se angajează în sistem şi laptop pentru fiecare cadru didactic. La fel, cadrele didactice vor fi asigurare cu bilet gratuit de tratament sanatorial odată la 5 ani”, a menţionat dna Babuc.

Totodată, Planul de ţară ”MOLDOVA ALTFEL” prevede salarii mai mari pentru angajaţii teatrelor, muzeelor şi bibliotecilor, dar şi programe naţionale de investiţii în domeniul culturii şi de renovare a caselor de cultură.