20 February 2020

Declaraţia PDM cu privire la decizia a şase foşti colegi de a  părăsi formaţiunea

Stimaţi reprezentanţi ai presei, dragi colegi,

Am încheiat şedinţa biroului executiv al partidului, la care am discutat anunţul de astăzi a câtorva (deja foşti) colegi din Partidul Democrat. Este păcat desigur, este regretabilă decizia pe care au luat-o. Cu toate acestea, era o decizie previzibilă, pe care am văzut-o venind, mai ales în ultima perioadă de timp.

Pentru noi şi pentru toţi colegii este clar că motivele adevărate ale acestei decizii nu sunt cele anunţate public. Acest grup a procedat exact ca în povestea lui Creangă ”Prostia omenească” şi la fel ca drobul de sare care s-ar putea să cadă şi să ucidă copilul, aşa şi aici motivul invocat este că s-ar putea crea o coaliţie cu Partidul Socialiştilor, lucru care nu s-a întâmplat. De aceea, vreau încă o dată să spun: Partidul Democrat nu negociază cu nimeni formarea unei coaliţii, nici pe stânga, nici pe dreapta. Aceste decizii dacă vor fi luate, vor fi luate în mod transparent la Consiliul Politic Naţional, unde vor participa toţi membrii PD. De aceea, este evident pentru noi că acesta era doar pretextul pentru anunţul de astăzi, iar motivele reale sunt altele.

Regret că aceşti colegi nu au venit să-şi expună nemulţumirile de care spun la partid, dar au ales să fugă. Atunci când îţi pasă cu adevărat de echipă şi de oameni, încerci să schimbi lucrurile din interior, dacă crezi că ele nu merg bine. Regret de asemenea că în perioada de criză a partidului, în vara anului trecut, unii dintre aceştia nici măcar nu veneau în ţară, nu s-au implicat în campania electorală şi în procesul de consolidare a partidului în acele momente complicate. Poate că au stat departe de Partidul Democrat în speranţa că PDM se va destrăma. Dar atunci când au văzut că acest lucru nu s-a întâmplat, au devenit brusc foarte activi.

Este regretabil că dorinţa de apărare a vectorului european şi a veteranilor de pe Nistru s-a conturat subit imediat după şedinţa Consiliului Politic Naţional, în urma căreia câţiva colegi nu s-au mai regăsit în funcţiile de vicepreşedinte. In corpore, întreaga fracţiune a votat pentru demisia guvernului Sandu şi pentru numirea unui nou guvern fără a avea pretenţii.

Da, între noi şi ei există diferenţe, doar că acestea nu sunt legate de vectorul de dezvoltare al ţării. PDM rămâne un partid pro-european şi acest lucru îl va confirma doar timpul. Între noi şi colegii care au plecat există diferenţe de viziune, legate de democraţie internă, legate de finanţarea partidelor politice, legate de felul în care se face politică în Republica Moldova. S-a schimbat şi modul de luare a deciziilor în partid. Propunerile pentru vicepreşedinţi de exemplu au fost făcute prin vot secret. Faptul că deciziile se iau nu de un grup restrâns de persoane, ci prin consultări largi ale membrilor, deputaţilor, organizaţiilor teritoriale, i-au îndepărtat şi mai mult. Le-a fost mult mai uşor atunci când în PD deciziile erau luate de o singură persoană şi totul era bine controlat şi regizat.

Regretăm că aceşti colegi au fost folosiţi ca pioni într-un joc care nu le aparţine. Totuşi, pentru noi mai puţin contează de la cine şi-au cerut voie şi cu cine au coordonat plecarea din partid. Aşa cum spunea un coleg de-al nostru, diaspora trebuie să aibă o voce în parlament şi un cuvânt de spus în politică. Începând de astăzi, asupra Partidului Democrat nu se mai pot exercita influenţe din exterior. Deciziile pe care le va lua formaţiunea vor reprezenta exclusiv voinţa membrilor şi susţinătorilor noştri. De aceea, noi am luat act de plecarea acestora şi credem că aceasta este spre binele Partidului Democrat, dar şi al acestor 6 deputaţi.

Mă adresez membrilor şi susţinătorilor noştri. Dragi prieteni, trebuie să ştiţi că în ciuda acestor tulburări, noi mergem înainte. Partidul este unit şi puternic. Avem o echipă de oameni harnici şi dedicaţi şi mai avem multe încă de făcut împreună. Şi în continuare, în deciziile sale, PDM se va ghida de valorile europene şi interesul cetăţenilor.