Democratic Party of Moldova

Press release

20 June 2022

PDM şi PSD din România au convenit să dezvolte parteneriatul strategic dintre cele două formaţiuni în beneficiul cetăţenilor noştri

PDM şi PSD din România au convenit să dezvolte parteneriatul strategic dintre cele două formaţiuni în beneficiul cetăţenilor noştri

În contextul şedinţei  comune a Parlamentelor R. Moldova şi României, a avut loc o întrevedere bilaterală dintre Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României, care este şi Preşedinte al Partidului Social Democrat din România, dl Marcel Ciolacu, şi Preşedintele interimar al Partidului Democrat din Moldova, dna Monica Babuc.

Oficialii au evidenţiat colaborarea tradiţională dintre PDM şi PSD din România, colaborare care se bazează pe un parteneriat strategic precum şi pe apartenenţa celor două formaţiuni la aceeaşi familie politică europeană şi internaţională: Partidul Socialiştilor Europeni (PES) şi Internaţionala Socialistă.

În cadrul întrevederii, au fost puse în discuţie subiecte ce ţin de actualitatea politică de la Chişinău şi Bucureşti şi modul de implicare a partidelor de sorginte social - democrată în atenuarea celor 4 crize de proporţii: energetică, pandemică, a refugiaţilor şi economică.

Interlocutorii au făcut şi un schimb de opinii vis-a-vis de consecinţele agresiunii ruse în Ucraina şi ale crizei refugiaţilor, care afectează în mod direct ţările noastre. În context, Preşedintele Monica Babuc a mulţumit Bucureştiului pentru susţinerea constantă acordată ţării noastre în special în atenuarea repercusiunilor crizei pandemice, energetice şi în gestionarea fluxului de refugiaţi ucraineni.

Dl Preşedinte Marcel Ciolacu a salutat procesul de reconstrucţie profundă a Partidului Democrat din Moldova şi de depăşire a perioadelor nefaste din activitatea formaţiunii noastre politice, reconstrucţie care prevede restabilirea adeziunii la democraţia internă autentică, la integritate şi meritocraţie şi la promovarea şi mai activă a valorilor social-democrate, a celor naţionale  şi a valorilor europene.

PSD va sprijini procesul de reconstrucţie a PDM ca un partener dedicat şi care au acelaşi obiectiv strategic: integrarea europeană a Republicii Moldova.

Monica Babuc şi Marcel Ciolacu au convenit să dezvolte în continuare o colaborare cât mai strânsă şi să asigure multiplicarea participării active a PDM şi PSD din România în viaţa politică şi social-economică a ţărilor noastre în beneficiul cetăţenilor.

De asemenea, în cadrul discuţiilor, a fost menţionată importanţa dinamizării parteneriatului dintre cele două formaţiuni politice, inclusiv prin continuarea procesului de înfrăţire dintre Primăriile conduse de exponenţii PDM şi PSD din România.

Părţile au agreat rolul primordial al României în calitate de garant al accelerării parcursului european al Republicii Moldova şi au accentuat necesitatea dezvoltării în continuare a relaţiei de suflet dintre Chişinău şi Bucureşti, care se bazează pe aceeaşi istorie, limbă, cultură, tradiţii şi valori.

PDM şi PSD din România au o relaţie de prietenie de lungă durată, care a fost fortificată prin Acordul de colaborare semnat pe 19 mai 2021, la Bucureşti.