Democratic Party of Moldova

15 December 2021

Monica Babuc, după Avizul negativ al Comisiei de la Veneţia privind modificările la Legea Procuraturii

Preşedintele interimar al Partidului Democrat din Moldova (PDM), Monica Babuc, declară că juriştii Comisiei de la Veneţia au făcut praf din modificările aduse Legii Procuraturii, procedura de suspendare a Procurorului General şi adjuncţii săi, dar şi modificarea componentei Consiliului Superior al Procurorilor.

Dna Babuc se întreabă cum ar fi reacţionat ministrul Litvinenco, dacă guvernarea aparţinea altcuiva.

„Se vede ca la Venetia si juristii sunt cu totul altfel!… Si se mai vede ca expertiza efectuata de acest prestigios for international juridic face praf de fapt din numitele modificari , operate in Lege, face praf din procedura de suspendare a Procurorului General Stoianoglo si a adjunctilor sai , din modificarea componentei Consiliului Superior al Procurorilor, din procedura de evaluare a Procurorului general etc, etc.

Un singur lucru as vrea sa stiu: cum ar fi comentat dl Ministru Litvinenco un asemenea aviz daca acesta ar fi fost adresat reprezentantilor altei guvernari si nu a guvernului PAS? Etala cu nonsalanta caracterul consultativ al avizului ori scotea lumea in piaţa?”, se întreabă preşedintele Monica Babuc.

Cele mai importante recomandări ale Comisiei de la Veneţia privind modificările la legea cu privire la Procuratură din 24 august 2021 sunt:

• aşteptarea legitimă a membrilor CSP de a-şi finaliza mandatele nu trebuie perturbată fără motive foarte bine întemeiate;
• procedura de „evaluare a performanţelor” Procurorului General ar trebui revizuită semnificativ. În special, legea ar trebui să descrie în mod clar natura şi principalii indicatori ai evaluării performanţei şi să clarifice prin ce diferă aceasta procedură de răspunderea disciplinară. CSP poate fi abilitat cu sarcina de a defini reglementări mai specifice, dar întotdeauna în cadrul prevăzut de lege. Comisia de evaluare (CE) nu ar trebui să aibă dreptul să funcţioneze fără membrii procurori, iar legea ar trebui să stipuleze în mod clar că recomandările CE nu sunt obligatorii pentru SCP;
• CPS ar trebui să aibă puterea de a decide dacă suspendarea PG în legătură cu un dosar penal intentat împotriva sa este justificată; suspendarea PG nu ar trebui să înceteze automat mandatele adjuncţilor săi;
• în cazul suspendării PG sau în cazul în care funcţia acestuia devine vacanta, unul dintre adjuncţi ar trebui să fie numit de către CPS ca PG interimar pentru timpul necesar încheierii procesului penal şi/sau alegerii unui nou PG. Ar putea fi instituite măsuri de protecţie suplimentare să excludă orice influenţă a PG suspendat sau demis asupra procesului penal sau a altor proceduri împotriva acestuia.