Democratic Party of Moldova

06 August 2021

Declaraţia Partidului Democrat referitor la unele devieri periculoase de la principiile statului de drept

Recent, a fost reţinut unul dintre conducătorii Partidului Democrat, dl Alexandru Pînzari. Pe lingă faptul că este politician, dl Pînzari  este un om cu o experienţă enormă de activitate în organele de drept, lupta cu crima organizată şi un om cu o autoritate recunoscută.

În acest context, remarcăm cu îngrijorare un val suspicios de tentative masive de a-l discredita pe dl Alexandru Pînzari în societatea noastră. În acest scop a fost lansată o campanie isterica de tirajare a falsurilor atât despre dl Pînzari, familia dumnealui, cât şi a apropiaţilor.

Persoane cu trecut criminal, trolli, zeci de publicaţii fake, declaraţii calomnioase din partea persoanelor care nu poartă nici o răspundere pentru minciuni şi calomnii - şi toţi pe “gratis” şi “neinteresat” fac declaraţii mincinoase în scop de demonizare a unei persoane. Toate acestea trezesc bănuieli rezonabile că reţinerea dlui Alexandru Pînzari, şi aşa foarte suspectă, este un truc politic organizat.

Reamintim de prioritatea principiului prezumţiei nevinovăţiei. Orice om este considerat nevinovat până la probarea definitivă de către organele competente.

Scopul prezumţiei nevinovăţiei este protejarea oricărei persoane împotriva măsurilor abuzive prin garantarea drepturilor individuale, prin stimularea căutării adevărului de către autorităţile statului şi prin evitarea convingerii că persoana împotriva căreia se exercită o acţiune de urmărire este neapărat vinovată.

Dacă comparăm aceste noţiuni cu campania masivă de isterie, falsuri, calomnii organizate în cazul reţinerii dlui Alexandru Pînzari ne dam seama că Republica Moldova deviază grav de la mai multe principii de bază ale ocrotirii drepturilor omului.

Lipsa unei reacţii prompte a structurilor statului la aceste devieri confirmă suspiciunile că în cazul acestui “dosar” există un interes politic din partea unor conducători ale structurilor de forţă de a mima în faţa noii conduceri politice a ţării ”rezultate imediate”. De asemenea, se doreşte demonstrarea unei loialităţi false, pe baza unui dosar inventat, cât şi sustragerea atenţiei societăţii de la multe întrebări referitor la lipsa unor rezultate reale.

În acest context, Partidul Democrat condamnă vehement instrumentele ilegale de presiune asupra colegului nostru dl Alexandru Pînzari. Solicităm respectarea prezumţiei nevinovăţiei şi ne exprimăm deplina încredere în autoritatea şi profesionalismul colegului nostru.  Rugăm noua conducere a ţării şi noul guvern să atragă atenţia asupra mixului dubios de interes politic şi valul de calomnie sincronizat în acest caz. Solicităm în regim de urgenţă să fie reexaminat cadrul legal referitor la înăsprirea pedepsei pentru calomnie, injurie si tirajarea ştirilor false.

Solicităm organelor de drept să ia o atitudine obiectivă şi legală în procedurile legate de acest caz, inclusiv revizuirea necesităţii ca Alexandru Pînzari să fie reţinut pe perioada anchetei, deoarece acest politician nu poate prezenta nici un pericol pentru mersul anchetei, iar Partidul Democrat îşi asumă răspunderea pentru respectarea exemplară  a obligaţiunilor procesuale în cadrul acestui dosar. Suntem convinşi că în final va fi stabilit adevărul obiectiv şi care este cu totul altul decât cel propagat isteric prin ştiri fake şi indivizi cointeresaţi.