Democratic Party of Moldova

Press release

24 June 2021

Agricultura şi dezvoltarea rurală rămâne o prioritate pentru PDM

Agricultura şi dezvoltarea rurală rămâne o prioritate pentru PDM

Ex-ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Regionale a prezentat astăzi, într-un briefing de presă, viziunea PDM privind dezvoltarea agriculturii. Pentru PDM agricultura şi dezvoltarea rurală a fost şi va rămâne în continuare o prioritate. Măsurile şi acţiunile realizate în perioada Guvernului Filip au demonstrat acest lucru. În 3 ani de guvernare am reuşit să investim în agricultură circa 15 mlrd lei. Am oferit 45 mln. lei subvenţii în avans pentru tineri şi femei. Producţia agricolă a crescut cu 18,6% în 2017. Peste 60% din exporturile de producţie agricolă merg în UE.

În timp ce unii se declară drept partid la fermierilor noi am făcut lucruri concrete pentru fermieri. Echipa PDM are experienţă, dispune de oameni competenţi, şi vine cu următoarele angajamente pentru relansare sectorului agricol şi impulsionarea dezvoltării rurale:

  • TVA 10% pentru întreg lanţul de producere în agricultură
  • Impozit unic în agricultură în loc de 6 taxe
  • Cumpărăm Fabricat în Moldova” - program naţional de substituire a importurilor de produse agroalimentare cu produse autohtone
  • Asigurarea creşterii volumului dar şi calităţii produselor agricole, prin facilitarea accesului la apa calitativă pentru irigare.
  • Instituirea mecanismului de acordarea plăţilor directe pe suprafaţă.
  • Dublarea mărimii Fondului naţional de dezvoltare agricolă şi mediului rural.
  • Siguranţa alimentară – o prioritate naţională. Este necesară eficientizarea  sistemului de control, asupra produselor agroalimentare din import.
  • Promovarea Legii privind Camerele agricole.

„Ceea ce ne dorim este reluarea şi continuare reformelor şi proiectelor ambiţioase. Toate pot fi realizate cu oamenii care muncesc pentru Oameni, cei care au experienţă, capacitate şi determinare şi aceştia suntem Noi, cei de la PDM”, a conchis Nicolae Ciubuc.