Democratic Party of Moldova

Press release

13 June 2022

81 de ani de la primul val de deportări staliniste

81 de ani de la primul val de deportări staliniste

Astăzi, se împlinesc 81 de ani de la primul val de deportări staliniste din Republica Moldova. Au fost treziţi în toiul nopţii, forţaţi să-şi părăsească locuinţele şi duşi în Siberia şi Kazahstan sute de mii de femei, copii, tineri, bărbaţi şi bătrâni. Conform datelor oficiale, aproximativ 32 de mii 423 de persoane au fost ridicate în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. O parte au fost arestate, alta - deportate.

Nu există familie în ţara noastră care să nu fi suferit în urma acestui calvar îngrozitor. Această dramă rămâne şi astăzi o rană sângerândă a neamului nostru. De aceea, este important să nu uităm. Să le cinstim memoria, să ne amintim în fiecare an de aceşti oameni şi de locul pe care îl ocupă în istorie. Lecţiile istoriei trebuie învăţate, pentru ca astfel de drame să nu se mai repete niciodată.

În perioada Guvernului Partidului Democrat, condus de Pavel Filip, a fost aprobat şi implementat un pachet social cu facilităţi concrete pentru susţinerea victimelor deportărilor staliniste:

- Alocaţia lunară pentru victimele deportărilor a crescut de la 100 la 500 de lei

- Ajutorul material acordat victimelor deportărilor a fost majorat de la 700 până la 1000 de lei

- Pentru această categorie de persoane au fost oferite reduceri de 50%, în loc de 30%, pentru procurarea biletelor la sanatoriu

- Au fost oferite examene medicale profilactice anuale gratuite

- Tratament de reabilitare la spitalul Guvernului

În premieră, în anul 2018, la sediul Guvernului, a fost organizat un eveniment festiv de comemorare a victimelor deportărilor, cu participarea comunităţii acestora şi au fost citite numele tuturor persoanelor care au suferit în urma deportărilor staliniste.

Deportările în masă în Moldova au avut loc în 3 valuri: pe 13 iunie 1941, în 1949 şi pe 5-6 iulie 1951. Victimele deportărilor staliniste sunt comemorate în fiecare an, la data de 6 iulie, aceasta fiind declarată zi de doliu naţional.

Ataşat găsiţi link-ul evenimentului: https://www.privesc.eu/arhiva/83101/Ceremonia-de-comemorare-a-victimelor-deportarilor-staliniste