Демократическая партия Молдовы

Пресс-релиз

22 Января 2021

PDM vine cu un proiect de lege care să apere primarii, directorii de scoală, centre medicale de abuzurile ANI. Pavel Filip: Dodon şi Şor folosesc ANI ca bâtă politică

PDM vine cu un proiect de lege care să apere primarii, directorii de scoală, centre medicale de abuzurile ANI. Pavel Filip: Dodon şi Şor folosesc ANI ca bâtă politică

Partidul Democrat din Moldova a înregistrat în Parlament un proiect de lege prin care să apere primarii, directorii de şcoală, grădiniţe, centre medicale de abuzurile comise de Autoritate Naţională de Integritate,  folosită de Dodon şi Şor în calitate de bâtă politică, pentru a se răzbuna pe cei care nu l-au susţinut pe Dodon în campania electorală.

„Autoritatea Naţională de Integritate a fost creată cu scop nobil, pentru a verifica integritatea demnitarilor corupţi. Ce avem, în schimb, astăzi? ANI-ul terorizează primarii, directorii de şcoală, directorii de grădiniţe, directorii de centre medicale din satele noastre, organizându-le controale la comandă celor incomozi. După aceasta, „kuliokul” şi „borsetca” umblă prin sate pentru a-i mitui pe membrii PDM să părăsească partidul”, a declarat preşedintele PDM, Pavel Filip.

Astfel de exemple sunt multe, unul dintre acestea a fost prezentat de directoarea gimnaziului din Branişte, Râşcani, Rodica Farmagiu, consilier local al PDM.

„Presiunile din partea ANI au venit imediat după alegerile prezidenţiale. În comuna Branişte, unde primarul este socialist, a învins dna Maia Sandu, iar eu m-am implicat activ în campanie electorală pentru ea şi pentru aceasta am fost pedepsită de ANI, devenit organ al represiunilor politice”, a spus Rodica Farmagiu.

Pentru a preveni aceste abuzuri Partidul Democrat a propus un proiect de lege, care prevede următoarele:

  • Stabilirea unui termen de 2 ani de la încheierea activităţii administrative, în care poate fi iniţiat un control pentru primari, grădiniţe, ceea ce înseamnă amnistie pentru aceste categorii. În acelaşi timp, nu există termen de prescripţie pentru procurori, judecători, deputaţi, miniştri, prim-miniştri, preşedinţi.
  • Prin acest proiect se obligă ANI ca cel puţin jumătate din controale să le facă la judecători şi procurori
  • Obligarea ANI să facă o verificare prealabilă înainte de iniţia controlul. Asta va obliga instituţia să caute probe şi să documenteze cazul mai bine, comparativ cu situaţia de acum, când un simplu telefon de la PSRM e suficient ca să fie iniţiat controlul.
  • Cei investigaţi vor avea posibilitatea de a contesta în instanţă procesul verbal de iniţiere. Astăzi toţi sunt lăsaţi fără apărare, de aceea vor fi oferite garanţii suplimentare şi proceduri mai clare.

ANI trebuie să se ocupe de integritatea celor care stau la cârma ţării, nu de bieţi oameni din sate. Noi ne vom apăra membrii cu toate mijloacele legale existente! Noi avem oameni cinstiţi, corecţi, oameni cu demnitate, care nu au cedat presiunilor făcute în campanie electorală şi care nu vor ceda nici în continuare! Există un dosar la procuratură pentru cei care au încercat să ne cumpere deputaţii! Vom face acelaşi lucru şi pentru a ne apăra primarii, colegii noştri directori, dar şi pe fiecare om din Republica Moldova”, a conchis Pavel Filip.