Демократическая партия Молдовы

Пресс-релиз

24 Ноября 2020

PDM propune 3 soluţii urgente pentru depăşirea crizei pandemice: reguli clare, respectarea legii şi testarea extinsă

PDM propune 3 soluţii urgente pentru depăşirea crizei pandemice: reguli clare, respectarea legii şi testarea extinsă

Cifrele privind infectarea cu COVID 19 sunt alarmante. Aproape jumătate din testele efectuate sunt pozitive. (pentru comparaţie, în România şi Ucraina rata este de 2 ori mai mică). Numărul de cazuri zilnice noi depăşeşte 1600. Numărul total de cazuri la 1 milion de populaţie este de 28.000. (mai mare decât în statele vecine şi UE).10 mii de medici şi lucrători medicali infectaţi, asta înseamnă că fiecare al patrulea medic şi fiecare al cincilea asistent medical au avut sau au COVID-19. În acelaşi timp, ultima şedinţă a Comisiei Naţionale pentru Situaţii Excepţionale a avut loc acum mai bine de 1 lună, la 13 octombrie. Aceste date îngrijorătoare au fost expuse în cadrul unui briefing de presă de preşedintele PDM, Pavel Filip.

Deşi este instituit cod roşu care interzice întrunirile în masă, în ultima perioadă am tot asistat la hramuri, concerte, mitinguri şi adunări cu zeci, sute sau chiar mii de persoane. Autorităţile au lăsat mâinile în jos şi anunţă că nu mai avem paturi în spitale, poliţia nu amendează pe nimeni, guvernul nu reacţionează. Oamenii nu pot respecta restricţii pe care nu le cunosc. Restricţiile pentru cod galben şi cod portocaliu sunt practic aceleaşi şi nu se deosebesc deloc.

Iată de ce, PDM vine cu 3 soluţii urgente care pot fi implementate rapid şi fără costuri mari:

1.REGULI CLARE PENTRU TOŢI. Cerem ca guvernul să vină cu o listă foarte clară de restricţii şi reguli în această perioadă, pentru fiecare tip de cod – verde, galben, portocaliu, roşu – exact ca în statele europene. Fiecare cetăţean să cunoască ce are şi ce nu are voie să facă, să fie foarte clar că întrunirile în masă, petreceri şi alte activităţi neesenţiale nu se permit.

2.RESPECTAREA LEGII. Cerem ca poliţia şi forţele de ordine să asigure respectarea acestor restricţii. Legea e lege şi trebuie respectată, de toţi, inclusiv demnitari. Cerem sancţionarea celor care au admis încălcări.

3.TESTAREA EXTINSĂ. Cerem autorităţilor să ia în calcul testarea rapidă pe bază de antigen. Este o soluţie mai ieftină de depistare rapidă a virusului, recomandată şi de Comisia Europeană şi care este folosită deja în mai multe ţări, între care şi România. Costul unui test începe de la 100 lei, comparativ cu cele pe care le avem acum de 800 lei, iar rezultatul vine în 15-30 de minute.

Preşedintele PDM a făcut apel către partidele responsabile din parlament, să lase supărările deoparte şi, dacă au propuneri mai bune, să vină cu ele. „E timpul să punem pe pauză luptele politice şi să luăm decizii în interesul ţării. Haideţi să demonstrăm că fabula ”Racul, lebăda şi ştiuca” poate avea şi final fericit, dacă împreună ne unim eforturile pentru a ieşi din prăpastia în care, din păcate, în fiecare zi ne adâncim tot mai mult. Am încredere că împreună, cu forţe comune, vom reuşi să trecem şi de asta”, a conchis Pavel Filip.