Демократическая партия Молдовы

Пресс-релиз

20 Октября 2020

DECLARAŢIA PDM

DECLARAŢIA PDM

1. Fiind partidul cu cea mai mare experienţă, un partid care a asigurat mereu echilibrul pe scena politică, PDM şi de această dată va trebui să fie cel care va media o colaborare ulterioară între forţele politice (după alegeri).

2. Aceste alegeri prezidenţiale vor trece. Dar indiferent de rezultat, este de datoria noastră, a celor din parlament să căutam compromisuri care ţin de interesele naţionale şi, împreună, să generăm soluţii pentru ţară. Noi vom reuşi doar dacă ne vom uni forţele întru binele oamenilor si al ţării şi acest lucru este posibil, dovadă fiind situaţia din vara trecută, atunci când atât partidele de la guvernare, cât şi cele din opoziţie au găsit modalităţi de ieşire din impas pentru agricultură şi educaţie.

3. Ţara are nevoie de stabilitate şi linişte, pe care PDM le-a asigurat până acum şi le poate asigura în continuare. Diferenţele fundamentale între stânga şi dreapta, suprapuse pe diferenţele de abordare geopolitică, dezbină şi zdruncină din temelie societatea de la proclamarea independenţei şi până în prezent. De aceea, PDM nu va radicaliza şi mai mult scena politică din Republica Moldova, dar va încerca să fie un factor de echilibru şi să asigure o şansă pentru prevenirea instaurării haosului şi a războaielor politice care au dăunat atât de mult în trecut.

4. Membrii şi susţinătorii noştri din teritoriu apreciază aflarea PDM la guvernare, partidul devenind un element important in cadrul actului de guvernare şi asigurând continuarea proiectelor bune începute de noi. Guvernarea PDM-PSRM a apărut într-un moment de criza politică, într-o criză pandemică mondială foarte complicată, dar cu toate acestea, am reuşit să continuăm multe proiecte importante, lansate de PDM. Oamenii îşi doresc ca aceste proiecte (ajutoare pentru pensionari, Drumuri bune, Prima casă, etc) şi, bineînţeles, realizarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană să continue şi după alegerile prezidenţiale, de aceea PDM va depune eforturi ca cetăţenii noştri să resimtă beneficiile apropierii de Uniunea Europeană şi să se bucure în continuare de aceste proiecte pentru oameni.

5. În cadrul campaniei #Altfeldepolitica, campanie de consultări în teritoriu, am înţeles că preocuparea numărul unu a cetăţenilor  ţine de ceea ce se va întâmpla cu ţara după aceste alegeri, cum se va guverna mai departe, cum se vor continua proiectele bune începute, cum se va evita ca ţara să fie aruncată în incertitudine, haos şi instabilitate. Oamenii vor să aibă siguranţa că rezultatul acestor alegeri prezidenţiale nu va fi pornirea unor noi războaie politice, ci mobilizarea politicienilor la muncă în comun pentru a ajuta cetăţenii  să treacă de această perioadă pandemică foarte complicată. Avem în partid oameni cu viziuni diferite, dar ceea ce ne uneşte şi ne consolidează este interesul cetăţenilor, dorinţa de a ajuta oamenii cu adevărat şi soarta ţării noastre în general. Suntem siguri că membrii PDM şi simpatizanţii noştri vor vota la prezidenţiale pornind de la aceste aşteptări şi considerente, iată de ce noi nu credem că este necesar să le indicăm colegilor şi simpatizanţilor noştri pe cine să voteze. PDM a anunţat că face altfel de politică, iar acest ”altfel” înseamnă în primul rând dialog şi încredere în intuiţia şi experienţa politică a coechipierilor noştri, adică este exact ceea ce facem în această perioadă. Nimeni nu va impune nimănui ce să facă, ne vom uni cu toţii în jurul unor obiective majore care să ajute ţara să meargă înainte, să nu fie supusă pericolului intrării într-un blocaj si nouă criză politică periculoasă.

6. Cel mai important lucru în actuala situaţie din ţară nu este competiţia politică, ci capacitatea de a găsi lucruri care ne unesc. Şi eu sunt sigur că noi putem găsi aceste lucruri care ne unesc, care ne fac să ne gândim la ţară şi la cetăţeni.