Partidul Democrat din Moldova

PDM în mass-media

09 Mai 2017

Diaspora salută iniţiativa PDM de a introduce votul uninominal la alegerile parlamentare

Diaspora salută iniţiativa PDM de a introduce votul uninominal la alegerile parlamentare
Moldovenii, stabiliţi în diferite ţări, salută iniţiativa de a introduce votul uninominal la alegerile parlamentare. Astfel, în premieră, membrii diasporei va avea posibilitatea să-şi aleagă reprezentanţii săi în Legislativ.
Conaţionalii noştri spun că datorită iniţiativei, ei vor putea să alegă deputaţi care îi vor ajuta să soluţioneze problemele cu care se confruntă departe de casă. 
Pentru a afla care sunt părerile moldovenilor, stabiliţi peste hotare, echipa noastră de filmare a mers la Aeroportul din Chişinău. Întrebaţi de jurnalişti, mulţi conaţionalii noştri au spus că deputaţii care vor fi aleşi prin vot uninominal, vor înţelege mai bine problemele lor.
"Nici nu îi cunoaştem pe deputaţi, ei nu vin în Statele Unite. Problemele moldovenilor vor putea fi rezolvate, dacă vom alege deputaţii noştri. De exemplu, cele cu paşapoartele, cu vizele, ar fi foarte bine.", a spus moldoveanca stabilită în  Statele Unite ale Americii, Ala Mereniuc. 
Totodată, oamenii consideră că astfel activitatea Parlamentului va fi mai eficientă şi vin cu exemple concrete.
"Este o iniţiativă foarte necesară, cred că o să susţin toţi cei care locuiesc în Rusia. - Ce probleme vor putea rezolva aceşti deputaţi? - Cele cu viza de reşedinţă, ca să nu avem probleme la traversarea frontierei."
"Cu o problemă, o adresare, să fie unde de adresat, să fie mai uşor pentru noi cu oricare problemă, cred că schimbările vor fi."
"Este necesar, pentru că avem şi noi probleme, suntem peste hotare, dar nimeni cam nu ne ia în considerare, va fi mai comod şi chiar se va rezolva. Când avem o problemă, venim pe un termen cât avem şi noi vacanţă. Ştiţi cum, apelez la unul, apelez la altul", a spus moldoveanca stabilită în Italia, Maria Colţa. 
De asemenea, reprezentanţii diasporei aşteaptă că deputaţii vor implementa şi proiecte care să-i determine pe conaţionalii noştri să revină în ţară.
"Da, este foarte necesar. Vin din Italia. - Ce probleme ar putea să rezolve deputaţii? Să facă ceva, să stea lumea acasă. Să nu ne ducem şi să fim nevoiţi să ne ducem cu lacrimi în ochi."
"Da, normal. Odată ce eu aleg o persoană eu pot să mă bazez pe faptul că mâine pot să mă apropii, pot să mă adresez persoanei cu întrebări concrete. Se formează o platformă între mine şi persoana care mă reprezintă în parlament. Ca să avem un dialog mai eficient. Într-un stat democrat pentru mine este destul de ok", a declarat moldoveanca stabilită în Italia, Aliona Purci. 
Preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a anunţat iniţierea modificării sistemului electoral din ţară. Democraţii mai vor ca cetăţenii să aibă posibilitatea de a retrage mandatul unui deputat în cazul în care acesta nu-şi respectă promisiunile.
Un sondaj, realizat de compania Intellect Group, arată că aproape 80 la sută dintre cei intervievaţi s-au pronunţat pentru vot uninominal.
Sursa: Publika.md