Partidul Democrat din Moldova

Manifest PDM

FAPTE, NU VORBE!

Partidul Democrat din Moldova pune interesul tuturor cetăţenilor moldoveni şi al ţării pe primul loc. Rezultatele celor 3 ani de guvernare PDM arată clar că Moldova şi moldovenii au fost întotdeauna în centrul tuturor acţiunilor pe care le-am promovat.

Aceasta este o schimbare fundamentală de atitudine faţă de guvernările de dinaintea noastră. Baza măsurilor luate de instituţiile pe care le-am condus a venit în cea mai mare parte de la cetăţeni, fie că a fost vorba de solicitările grupurilor profesionale sau sociale, fie că au fost solicitări extrase din cercetări sociologice, care arătau ceea ce doresc cu adevărat cetăţenii noştri.

Construind guvernarea doar în jurul intereselor Moldovei şi ale moldovenilor, am reuşit să obţinem rezultate concrete importante şi apreciate de oameni. Am arătat prin fapte căsuntem Pentru Moldova şi doar Pentru Moldova!

Astfel, am trecut Republica Moldova de o criză economico-politică majoră, am stabilizat economia şi am relansat creşterea economică, odată cu regândirea şi relansarea celor mai importante reforme pentru ţară. Am stabilizat şi am reformat, la standarde internaţionale, sistemul bancar moldovenesc, care astăzi este solid şi sigur.

Pentru Partidul Democrat, a fi Pentru Moldova înseamnă să avem încredere în adevărata valoare, în potenţialul propriilor concetăţeni şi în resursele interne ale ţării, să ne păstrăm credinţa, valorile şi tradiţiile, să fim mândri de istoria noastră. A fi Pentru Moldova înseamnă, de asemenea, o economie puternică, modernă, de tip occidental, înseamnă bunăstare pentru oameni şi armonie în societate. Şi a fi Pentru Moldova înseamnă să susţinem toate categoriile de cetăţeni şi toate etniile, fără nicio deosebire.  Înseamnă că, zi de zi, unul dintre obiectivele majore al partidului trebuie să fie acela de a ţine naţiunea unită şi nu divizată, de a găsi mereu punctele care-i unesc pe cetăţenii moldoveni şi nu de a le accentua şi alimenta pe acelea care îi despart.

Ne angajăm deplin să fim în continuare cei dintâi Pentru Moldova, cei dintâi alături de oameni şi cei dintâi în găsirea soluţiilor pentru creşterea nivelului de trai în ţară.

 

CUPRINS

 1. Grija faţă de familii, copii, tineri şi pensionari
 2. Infrastructură modernă şi dezvoltare regională
 3. Sănătate pentru toţi cetăţenii 
 4. O societate educată şi performantă
 5. Economie puternică, mediu de afaceri atractiv, locuri de muncă bine plătite
 6. O agricultură dezvoltată şi înalt tehnologizată
 7. Justiţie echitabilă şi stat de drept puternic
 8. Reforma clasei politice
 9. Un loc bun pentru Republica Moldova în Europa şi în lume

 

  1. Grija faţă de familii,  copii, tineri şi pensionari

Am pornit la drum cu credinţa că reformele importante şi necesare de care are nevoie ţara trebuie realizate cu înţelegerea şi acceptarea lor de către populaţie, dar mai ales cu protejarea celor mai vulnerabile categorii ale societăţii: familiile aflate la nevoie, copiii, tinerii şi pensionarii.

Astfel, am reuşit în 3 ani de zile să creştem salariul mediu în Moldova cu 50% şi pensia medie tot cu 50%.

Am majorat indemnizaţia unică la naştere de la 3000 de lei la 6303 lei şi am lansat Programul Prima Casă, cea dintâi măsură luată în Moldova pentru stoparea migraţiei.

Am majorat în 2018 ajutorul pentru încălzire până la 350 de lei pe lună.

În continuare:

 • Vom majora salariile, astfel încât salariul mediu pe economie să crească de la aproape 7000 de lei (360 euro) astăzi, la peste 12600 de lei (650 euro) în următorii 4 ani.
 • Ca noutate absolută în Republica Moldova, vom introduce alocaţia lunară pentru copii, în valoare de 200 de lei. Fiecare copil din ţara noastră va primi suplimentar, de la naştere şi până la împlinirea vârstei de 18 ani, câte 200 de lei lunar, bani care vor fi folosiţi de către părinţi în numele copiilor, pentru îngrijirea lor.
 • Vom creşte indemnizaţia unică pentru naşterea copilului de la 6.303 de lei la 10.000 de lei.
 • Vom continua în următorii 4 ani Programul O nouă viaţă, lansat în decembrie 2018, prin care oferim cutii-cadou cu produse necesare pentru fiecare nou-născut din Republica Moldova.
 • Vom indexa în fiecare an toate pensiile, aşa cum am făcut şi până acum, până când le vom oferi pensionarilor o viaţă decentă.
 • Vom dubla compensaţia pentru încălzirea în sezonul rece. Această compensaţie va ajunge la 700 de lei lunar faţă de 350 de lei lunar, cât este în prezent.
 • Continuăm finanţarea Programului Prima Casă şi ne concentrăm pe sporirea accesibilităţii – prin noi măsuri de compensare de la buget şi prin convertirea, la cerere, a creditelor imobiliare standard în credite de tip Prima Casă. Obiectivul nostru este de a da mai multor mii de tineri din toată ţara şansa de a-şi cumpăra propria locuinţă în următorii 4 ani. Le dăm posibilitatea de a se afirma şi de a-şi construi o viaţă mai bună aici, în Moldova. Mai mult, prin cele două tipuri de sprijin specific, acordat prin programele Prima Casă II şi Prima Casă III, dorim să stimulăm angajaţii la stat să se profesionalizeze, rămânând cât mai mulţi ani în domeniul lor de specializare. Această măsură vine să completeze proiectele prin care stimulăm natalitatea, prin ajutorul dat familiilor cu mai mulţi copii.
 • De asemenea, vom majora pensia de dizabilitate, vom oferi alocaţii echitabile pentru persoanele cu nevoi speciale şi vom realiza noi programe de incluziune socială.

 

  1. Infrastructură modernă şi dezvoltare regională

Am creat condiţii pentru investiţii importante în ţara noastră, dar pregătindu-ne noi, aici acasă, pentru a deveni atractivi pe plan extern şi mult mai dinamici pe piaţa internă. De aceea, am pornit de la credinţa, simplă, că dacă vrei ca cineva să-ţi treacă pragul, trebuie mai întâi să faci curăţenie în propria ogradă şi să creezi un cadru civilizat. Ne dorim ca în fiecare localitate din ţară - în fiecare sat, în fiecare comună, oamenilor să le facă plăcere să trăiască, să se bucure de viaţă.

De aceea, am realizat în 2018 Programul Drumuri Bune pentru Moldova, prin care am asfaltat 1600 de kilometri de drumuri în toată ţara, făcând într-un singur an la fel cât s-a făcut în toată perioada 2009-2015.

În 2017 şi 2018, peste 100 000 de beneficiari au fost conectaţi la reţeaua de apă, de 7 ori mai mulţi pe an decât în perioada guvernărilor precedente.

Am început construcţia Arenei Chişinău, care va fi cea mai mare sală polivalentă din Republica Moldova.

Am lansat ghişeul unic pentru companii şi am creat parcurile IT în regim virtual.

În continuare:

 • Lansăm în acest an Programul Drumuri Bune 2, prin care vom moderniza, numai în 2019, încă 2600 de kilometri de drumuri în toată ţara. În 4 ani de zile, vom moderniza în total 10 000 de kilometri de drumuri.
 • Lansăm Programul Apă Bună pentru Moldova, prin care vom conecta la apeduct peste 100 000 de persoane pe an. Vom construi în 4 ani cel puţin 550 de kilometri de apeduct şi 300 de kilometri de reţele de canalizare. Vom construi şi vom da în exploatare gazoductul Ungheni – Chişinău, creând posibilitatea aprovizionării cu gaz din sursă alternativă pentru mai mult de jumătate din populaţia ţării.
 • Vom începe interconectarea reţelelor electrice dintre Republica Moldova şi România, creând alternativa energetică şi pentru energia electrică.
 • Vom implementa în mod deplin conceptul ghişeului unic, asigurând servicii publice de înaltă calitate. Vom reduce cozile la ghişee prin introducerea sistemului electronic de emitere a actelor inclusiv pentru plata impozitelor şi taxelor.
 • Vom asigura pentru mediul de afaceri eliberarea în regim online a tuturor celor 152 de acte permisive.
 • Vom extinde sistemul de e-guvernare prin dezvoltarea platformei egov.md şi vom moderniza serviciile publice prin digitalizare.
 • Vom moderniza infrastructura feroviară, inclusiv prin construirea de linii de cale ferată noi şi renovarea parcului de locomotive.
 • Vom extinde infrastructura aeroportuară, prin reanimarea Aeroportului Internaţional Mărculeşti.
 • Vom susţine dezvoltarea regională şi crearea de noi oportunităţi în localităţile ţării. Vom lansa proiecte de revitalizare rurală, de reabilitare a zonelor depopulate, de creare a parcurilor şi spaţiilor de agrement.
 • Vom finaliza construcţia Arenei Chişinău şi vom dezvolta în fiecare regiune facilităţi pentru sport.
 • Vom asigura implementarea internetului 5G în Republica Moldova.

 

  1. Sănătate pentru toţi cetăţenii 

Am demarat cele mai dificile reforme în sănătate, având grijă ca, în acelaşi timp, să soluţionăm urgenţele şi marile lacune din sistem, ignorate mereu de guvernele precedente.

Am pus la punct măsuri vitale pentru sistemul medical de urgenţă, inclusiv lansarea sistemului 112 şi am dezvoltat, cu adevărat, medicina de familie.

Am demarat Programul de dotare cu ambulanţe moderne şi am adus anul trecut 110 noi ambulanţe în Moldova.

Am dublat numărul de medicamente compensate în ţară şi am extins acordarea de medicamente compensate tuturor copiilor din Moldova de la 0 până la 18 ani, faţă de 0 – 5 ani înainte. Am oferit acces gratuit pentru tratamente care au dus la vindecarea a 15 000 de oameni de virusul hepatitei C.

Am majorat salariile pentru medicii şi asistenţii medicali plătiţi din fondurile CNAM, inclusiv ale cadrelor medicale din instituţiile bugetare, prin noua lege a salarizării unitare a bugetarilor.

Am desfăşurat campania Un doctor pentru tine, prin care 30 000 de persoane au fost examinate gratuit. 

În continuare:

 • Vom asigura cel puţin un medic în fiecare sat din Republica Moldova, prin libera practică a medicului de familie. Nu vor mai exista sate fără medici în ţara noastră.
 • Vom extinde serviciile medicale acoperite prin poliţa de asigurare, oferind cetăţenilor sănătate mai bună pentru acelaşi preţ. Vom moderniza reţeaua de spitale şi centre de sănătate.
 • Vom continua Programul de dotare cu ambulanţe, aducând în acest an încă 170 de ambulanţe moderne pe lângă cele 110 aduse deja, până când înnoim tot parcul de ambulanţe.
 • Vom acorda un set important de medicamente gratuite pentru toţi cetăţenii (pentru cele mai răspândite boli).
 • Vom oferi acces gratuit la servicii stomatologice de bază pentru toţi copiii şi pentru pensionari. În plus, vom oferi acces gratuit la radioterapie în oncologie şi pentru intervenţii speciale în chirurgie.
 • Vom crea dosarul medical electronic pentru fiecare cetăţean, ceea ce va duce la o mai bună îngrijire a sănătăţii oamenilor pe termen lung. Vom asigura, astfel, acces electronic la programările pentru medicii specialişti. Sistemele informaţionale funcţionale create la toate nivelurile de organizare a asistenţei medicale vor integra medicina primară, asistenţa specializată şi îngrijirea spitalicească.
 • Vom rezolva listele de aşteptare pentru mai multe boli şi dispozitive medicale, aşa cum am reuşit deja la hepatita C. Ne referim la cristaline pentru ochi, proteze, tratamente pentru cataractă, genunchi, cot, etc.
 • Pentru a creşte numărul medicilor, vom asigura subvenţii pentru studiile de medicină.
 • Prin salarizare mai bună şi instruire suplimentară, vom schimba atitudinea medicilor faţă de pacienţi în spitale şi clinici.

 

  1. O societate educată şi performantă

Toate acţiunile noastre în educaţie au avut şi au în centrul atenţiei dezvoltarea modernă a copiilor şi tinerilor şi pregătirea lor pentru viaţă. Obiectivul nostru major este acela ca, odată ieşit de pe băncile şcolii, elevul sau studentul să fie un cetăţean integrat perfect în societate, capabil să identifice foarte uşor un loc de muncă bine plătit şi potrivit pregătirii sale. Calitatea pregătiri trebuie să fie de nivelul ţărilor dezvoltate şi capacitatea de adaptare la condiţiile de muncă - să fie una de nivel occidental.

În acest sens, guvernarea PDM a pornit regândirea întregului sistem şi a oprit închiderea neinspirată a şcolilor în Republica Moldova. Mai mult, am redeschis unele şcoli închise în trecut şi am început deschiderea de creşe.

Am renovat şi am dotat peste 1800 de şcoli, colegii şi grădiniţe în Moldova, inclusiv cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.

Am crescut salariile cadrelor didactice cu peste 80% în 3 ani de zile. De asemenea, am introdus pentru profesori indemnizaţia de 2000 de lei pentru procurarea materialelor didactice necesare.

Am mărit indemnizaţiile pentru tinerii specialişti de la 45.000 de lei la 120.000 de lei. 

Am iniţiat reforma curriculară pentru creşterea calităţii educaţiei şi am introdus educaţia digitală în şcoala primară.

În continuare:

 • Garantăm că nu vom închide nicio şcoală din Moldova.
 • Vom creşte calitatea învăţământului prin îmbunătăţirea programelor şcolare şi universitare, a sistemului de evaluare şi a extinderii folosirii tehnologiilor informaţionale, precum şi prin perfecţionarea finanţării şi prin motivarea performanţelor pedagogilor.
 • Vom acorda sprijin sporit cadrelor didactice manageriale şi formatorilor în domeniul educaţiei prin oportunităţi şi gratuităţi de învăţare profesională pe parcursul întregii cariere.
 • Vom moderniza mecanismul de recrutare, formare şi motivare a cadrelor didactice, inclusiv sporind suportul de stat pentru programele de formare a pedagogilor şi introducând un nou sistem de burse motivante.
 • Vom continua să aducem echitate în sistemul de salarizare din educaţie, ţinând cont că am majorat deja salariile asistenţilor de educatori şi ale învăţătorilor.
 • Vom asigura fiecare şcoală cu teren de sport pentru dezvoltarea fizică armonioasă aelevilor.
 • Vom rezolva problema lipsei locurilor la creşe şi grădiniţe, inclusiv prin atragerea şi stimularea investiţiilor private. 
 • Conectăm domeniul ştiinţei şi cercetării din R. Moldova la preocupările internaţionale la zi, astfel încât oamenii de ştiinţă să aibă acces şi să contribuie direct la modernizarea ţării şi la marile descoperiri ale lumii.  

 

  1. Economie puternică, mediu de afaceri atractiv, locuri de muncă bine plătite

Ne-am declarat, încă de la începutul mandatului, ca fiind pro-business şi pro-generare de investiţii majore. Am creat platforme de dezbatere cu mediul de afaceri şi le-am utilizat ca sursă directă pentru legislaţia necesară reformelor.

Totodată, filosofia PDM în domeniul muncii a fost şi este aceea de a proteja cât mai mult posibil specializările şi meseriile, în acelaşi timp cu diversificarea tipurilor de locuri de muncă, conform necesarului de dezvoltare a ţării şi potrivit pregătirii teoretice şi practice de care cetăţenii Republicii Moldova beneficiază.

Astfel, am creat 80 000 de locuri de muncă noi şi alte 95 000 de persoane au trecut din lucru la negru în lucru la alb, în trei ani de guvernare.

Am reformat sistemul bancar moldovenesc la standarde internaţionale şi am adus în sector mai mulţi investitori occidentali importanţi.

Am scăzut impozitul pe venitul cetăţenilor de la 18% la 12% şi am decis să nu mai impozităm minimul de existenţă.

Am redus contribuţia socială a angajatorului de la 23% la 18%, stimulând firmele să investească mai mult.

Am redus numărul organelor de control de la 58 la 13 (plus 5 regulatori independenţi) şi am eliminat mai mult de jumătate din numărul actelor permisive pentru firme – de la peste 400 la 152.

În continuare:

 • Vom atrage investitori importanţi, capabili să asigure transferul de tehnologii şi să influenţeze în bine diverse ramuri ale economiei naţionale. În acest fel, vom asigura o creştere a economiei naţionale.
 • Vom continua să creăm noi locuri de muncă bine plătite, oferind astfel oportunităţi de dezvoltare profesională. 
 • Vom dubla scutirea personală la plata impozitului pe venit pentru cetăţeni (de la 24.000 de lei la 48.000 de lei). 
 • Vom reduce povara fiscală asupra plăţilor salariale cu circa 8-10%.
 • Vom introduce cota zero pentru companii la impozitul pe venitul reinvestit.
 • Vom elimina cel puţin 8 taxe fiscale şi vom plafona mărimile maxime ale altora.
 • Vom reduce numărul rapoartelor fiscale şi statistice, le vom simplifica şi digitaliza.
 • Vom simplifica mecanismul de calculare şi achitare a contribuţiilor de asigurare socială şi a primelor de asistenţă medicală, reducând numărul de plăţi aferente de la 4 la 1.
 • Vom crea şi vom dezvolta în continuare parcuri industriale şi zone economice libere, care au potenţialul de a genera, în următorii ani, minim 12 000 de locuri de muncă, cu un pachet social asigurat şi salarii decente.
 • Extindem reţeaua de centre de excelenţă şi inovaţie digitală, după modelul Tekwill, în toată ţara, la toate etapele de educaţie.
 • Subvenţionăm crearea de noi locuri de muncă, sprijinind agenţii economici cu 4000 de lei pentru fiecare loc de muncă nou creat.
 • Vom menţine şi vom finanţa suplimentar Programul PARE 1+1, prin care vom facilita folosirea banilor câştigaţi de moldoveni în străinătate pentru dezvoltarea de afaceri în familiile lor şi în localităţile Moldovei.
 • Majorăm cu minim 25% în fiecare an alocările bugetare direcţionate de ODIMM (Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii) pentru finanţarea proiectelor economice lansate de tineri.
 • Continuăm reducerea presiunilor asupra mediului de afaceri din domeniul turismului, deschizând calea investiţiilor în acest domeniu, prin includerea hotelurilor din Republica Moldova în reţelele de lanţuri hoteliere internaţionale. Vom stimula turismul rural, oferind posibilitatea desfăşurării activităţii caselor rurale, în baza conceptului “Activitate independentă de întreprinzător”.

 

  1. O agricultură dezvoltată şi înalt tehnologizată

Obiectivul nostru pentru satele Moldovei este acela de a readuce resursa financiară şi umană în dezvoltarea agriculturii. Vizăm aici, atât marile investiţii în agricultură, dar şi dezvoltarea gospodăriilor.

Conceptul Cel puţin un investitor la trei localităţi rurale are rolul de a seta gândirea dezvoltării agriculturii din perspectiva nevoilor comunităţii către performanţa economică.

De aceea, am acordat aproape 2.5 miliarde de lei pentru subvenţii în agricultură, mai mult cu 50% decât ceea ce s-a acordat anterior preluării mandatului guvernamental.

Am achitat agricultorilor toate restanţele la subvenţii din perioada guvernării precedente (aproape 500 de milioane de lei).

Am acordat 45 de milioane de lei subvenţii în avans pentru femeile şi tinerii care au început afaceri în agricultură.

În continuare:

 • Vom majora semnificativ Fondul pentru subvenţionare şi vom eficientiza subvenţionarea în agricultură, iar fermierii vor fi sprijiniţi pentru introducerea tehnologiilor agricole moderne.
 • Vom asigura dezvoltarea pieţelor naţionale de desfacere pentru produsele agricole moldoveneşti (inclusiv prin crearea de centre regionale agro-alimentare), răspunzând cererii agricultorilor de a-şi putea vinde mai bine produsele.
 • Vom facilita accesul sporit la pieţele de desfacere deja tradiţionale pentru produsele moldoveneşti – în Uniunea Europeană şi în CSI.
 • Vom negocia şi încheia acorduri de liber schimb pentru sporirea prezenţei produselor agricole moldoveneşti pe noi pieţe de desfacere.
 • Vom asigura accesul mai bun la apa pentru irigare în agricultură prin reformarea managementului apelor şi prin modernizarea capacităţilor de irigare.
 • Vom creşte suprafaţa împădurită a Moldovei de la 12% la 20% în următorii ani.

 

  1. Justiţie echitabilă şi stat de drept puternic

În perioada guvernării democrate, am făcut paşi importanţi în alinierea legislaţiei în domeniul justiţiei la cadrul legal european, prin adoptarea şi implementarea unor reforme foarte importante pentru bunul mers al activităţii în Justiţie.

Am îmbunătăţit legislaţia privind integritatea persoanelor care deţin funcţii publice.

Am îmbunătăţit Codul Penal cu privire la răspunderea pentru fraudele comise în gestionarea fondurilor publice şi externe şi am întărit colaborarea cu partenerii externi, inclusiv cu Oficiul European de Luptă Antifraudă.

Pentru prima oară din 1992 încoace, Moldova a obţinut controlul integral al graniţelor sale, inclusiv pe segmentul transnistrean.

Am decis eliminarea serviciului militar obligatoriu şi trecerea la armata profesionistă, pentru întărirea capacităţii de apărare a ţării. 

A fost demarat cel mai mare număr de cauze penale contra unor înalţi funcţionari, inclusiv din domeniul justiţiei (procurori şi judecători), precum şi contra unor persoane politice.

 

În continuare:

 • Vom moderniza sistemul judecătoresc, promovând alegerea judecătorilor de către popor şi crescând astfel responsabilitatea judecătorilor faţă de oameni.
 • Atitudinea pe care am adoptat-o şi pe care o menţinem este de toleranţă zero la corupţie în Justiţie. Vom investi suplimentar în pregătirea personalului din domeniul justiţiei, precum şi pentru creşterea integrităţii acestuia, având în vedere obţinerea unui sistem de justiţie mai bun.
 • Vom construi un sistem al Justiţiei în serviciul cetăţeanului, astfel încât fiecare om să beneficieze de dreptate şi tratament egal, respectiv de o justiţie transparentă, eficientă, în cadrul unor proceduri simplificate şi pe înţelesul tuturor.
 • Pentru a întări şi mai mult statul de drept, vom dezvolta dialogul pe platforma GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Moldova), considerând că este în interesul nostru să colaborăm cu statele neutre din regiunea Mării Negre pentru a combate împreună ameninţările de securitate.
 • Vom moderniza Armata ţării, vom investi în echipamente, dotări şi instruire, sporind capacitatea de a răspunde rapid unor eventuale pericole externe.
 • Un stat de drept puternic trebuie să asigure ordinea publică  şi siguranţa fiecărui cetăţean. În acest sens, vom mări numărul de poliţişti pe străzi pentru a asigura patrularea non-stop şi a creşte siguranţa cetăţenilor.

 

  1. Reforma clasei politice

În paralel cu reformele economice, am demarat şi reforma clasei politice şi a aparatului administrativ. Am pornit de la premisa că schimbarea majoră de mentalitate şi de atitudine faţă de cetăţeni trebuie să vină din interiorul clasei politice.

De aceea, am promovat introducerea votului uninominal şi am susţinut votul mixt, de aceea am venit cu iniţiativa referendumului pentru reducerea numărului de parlamentari şi posibilitatea demiterii acestora de către popor, dacă nu-şi îndeplinesc atribuţiile.

De aceea, continuăm să milităm pentru eliminarea imunităţii parlamentare.

În ultimii trei ani, am reuşit reforma Guvernului, reducând numărul ministerelor de la 16 la 9. Am redus la jumătate numărul angajaţilor în ministere şi i-am stimulat financiar pe cei rămaşi, pentru a face mai eficientă activitatea guvernării.

 

În continuare:

 • Susţinem reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 pentru a reduce cheltuielile administraţiei centrale şi a eficientiza funcţionarea Parlamentului.
 • Susţinem să fie introdusă procedura votului popular pentru retragerea mandatelor deputaţilor care nu-şi fac datoria, pentru a responsabiliza astfel deputaţii în activitatea lor. 
 • Susţinem eliminarea imunităţii parlamentare.
 • Sprijinim implicarea societăţii civile în procesul de construcţie şi reformă a noii clase politice bazată pe deschidere faţă de cetăţean şi o mai mare responsabilitate în actul politic.

 

  1. Un loc bun pentru Republica Moldova în Europa şi în lume

Am asigurat în cei 3 ani de guvernare consolidarea relaţiilor cu partenerii occidentali – în special cu Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii.

Am reuşit încheierea unui acord cu Fondul Monetar Internaţional, care a contribuit la stabilitatea financiară a ţării şi la creşterea încrederii investitorilor străini în ţara noastră.

Am înregistrat progrese în privinţa situaţiei din regiunea transnistreană, inclusiv în legătură cu funcţionarea şcolilor cu predare în grafia latină, telecomunicaţiile, terenurile agricole din raionul Dubăsari, autovehiculele cu plăcuţe de înmatriculare neutre şi deschiderea unor noi căi de acces peste Nistru. 

În continuare:

 • Partidul Democrat va susţine categoric opţiunea pro-occidentală a Republicii Moldova, inclusiv prin implementarea accelerată a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Vom fi consecvenţi în realizarea angajamentelor asumate prin acest acord.  
 • Vom dezvolta relaţiile cu toţi partenerii externi şi în primul rând cu vecinii noştri – România şi Ucraina, dar şi cu Rusia, cu toate statele CSI şi cu parteneri internaţionali strategici.
 • Vom extinde relaţiile externe, vom cauta parteneri şi oportunităţi pentru interesele Moldovei şi în alte regiuni ale lumii.
 • Exprimând din nou poziţia că regiunea transnistreană este parte a teritoriului naţional şi salutând progresele înregistrate în 2017 şi 2018 în relaţiile dintre cele două maluri ale Nistrului, vom susţine reîntregirea Republicii Moldova în condiţiile respectării Constituţiei şi păstrării statutului suveran şi unitar al ţării.
 • Aşa cum am făcut în ultimii 3 ani de zile, inclusiv prin rezoluţia depusă şi votată la ONU, vom continua demersurile diplomatice pentru retragerea completă a trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, pas esenţial în rezolvarea conflictului transnistrean şi în reîntregirea ţării.
 • La fel ca până acum, vom negocia şi vom încheia în continuare acorduri în domeniul securităţii sociale cu ţările în care moldovenii lucrează, astfel încât ei să beneficieze de pensii şi indemnizaţii în urma muncii depuse.
 • Vom negocia şi încheia de asemenea acorduri bilaterale de recunoaştere a actelor de studii şi a calificărilor profesionale ale moldovenilor aflaţi în străinătate, pentru a-i sprijini în accesul pe piaţa muncii şi în eliminarea situaţiilor de discriminare.
 • Vom amplifica în următorii 4 ani programele culturale şi educaţionale pentru moldovenii din diaspora (şi în special pentru copii şi tineri), cu scopul întăririi legăturilor lor cu patria-mamă şi al încurajării întoarcerii lor acasă.

 

Toţi PENTRU MOLDOVA

Partidul Democrat din Moldova este partidul care poate asigura cea mai puternică dezvoltare economică în următorii 4 anieste partidul care a demonstrat rezultate pentru oameni - prin fapte, nu prin vorbe.

Partidul Democrat din Moldova a pus şi va pune pe primul plan principalele probleme ale cetăţenilor. Am majorat salariile şi pensiile, am găsit bani pentru a ajuta suplimentar pensionarii şi familiile cu venituri mici - mai mult decât a făcut orice guvernare până acum. Acesta este doar începutul, vom continua să creştem veniturile populaţiei şi să le facem oamenilor viaţa mai bună.

PDM este singurul partid care are capacitatea organizatorică şi profesională să se ocupe de problemele din fiecare localitate.

PDM a stabilizat economic, social şi politic ţara, după ani grei de criză. Suntem singurul partid care poate menţine această stabilitate în Moldova, condiţie esenţială pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor, pentru plata salariilor şi pensiilor, pentru majorarea veniturilor în continuare.

PDM este cel mai echilibrat partid al Republicii Moldova, garantând tuturor cetăţenilor, indiferent de etnie, drepturi egale şi o voce reală în conducerea treburilor administrative la nivel central şi local. Noi respectăm şi ajutăm fiecare cetăţean al ţării, pentru că toţi au dreptul la o viaţă mai bună.

Partidul Democrat din Moldova este un partid al faptelor, nu al vorbelor, este partidul cu cei mai pricepuţi şi de nădejde activişti. De aceea am reuşit să aducem creşterea economică în ţară, să majorăm veniturile oamenilor, să facem drumuri noi şi să asigurăm stabilitatea şi liniştea în ţară!

PDM este partidul tuturor cetăţenilor moldoveni şi, prin votul din 24 februarie 2019, vă invităm să fim cu toţii PENTRU MOLDOVA. Votaţi PDM, primul partid pe buletinul de vot!