Partidul Democrat din Moldova

Interviuri

05 Martie 2019

Vlad Plahotniuc: Cetăţenii nu au votat pentru „Anticipate”

Vlad Plahotniuc: Cetăţenii nu au votat pentru „Anticipate”
Preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a oferit redacţiei Deschide.MD primul interviu după alegerile parlamentare din 24 februarie.

- Aş vrea, în primul rând, să vă întreb dacă sunteţi mulţumit de rezultatul pe care l-aţi obţinut împreună cu Partidul Democrat în alegerile din 24 februarie? 
 
- Este rezultatul pe care îl indicau ultimele sondaje de opinie pe care le-am avut, nu aveam alte aşteptări. Pentru Partidul Democrat este un scor istoric, iar pentru mine personal, rezultatul din circumscripţia numărul 17 este unul care mă onorează şi mă obligă în acelaşi timp faţă de concetăţenii mei, cărora le mulţumesc pentru încrederea acordată. La fel le mulţumesc tuturor celor care au votat Partidul Democrat în ţară şi pe colegii mei, care au candidat în circumscripţii. 

Cred că cel mai important rezultat al acestor alegeri este un început al reconcilierii geopolitice, sunt primele alegeri în care, pe primul loc, a fost agenda socială a oamenilor şi nu temele geopolitice. Am fost la sute de întâlniri electorale, oamenii nu ne întrebau dacă suntem pro-europeni, pro-romani, pro-americani, pro-ruşi , ei ne întrebau ce o sa facem pentru Moldova. Eu cred că, în realitate, cetăţenii noştri au fost tot timpul aşa, însă unele partide i-au dezbinat, ca să poată câştiga în felul acesta anumite segmente de electorat. Am avut tot timpul în alegeri partide pro-europene, pro-ruse, unioniste, dar niciodată un partid pentru Moldova. PDM a încercat însă să spargă acest mit geopolitic fals şi să unească oamenii în jurul unui proiect pentru Moldova. Această dispariţie a temei geopolitice din alegeri se vede şi în rezultatele unor partide de extremă, care nu au mai intrat în Parlament. Dar câştigul este altul, faptul că aceste alegeri au demonstrat că oamenii nu mai sunt vulnerabili la tematica geopolitică. Mulţi analişti şi politicieni preferă să nu vadă această realitate pozitivă, pentru că ar însemna să confirme că strategia PDM în aceasta privinţă a avut succes, să confirme beneficiile sistemului mixt de vot pentru cetăţeni, să confirme că sistemul mixt a dat acces unui număr foarte mare de oameni noi în Parlament, ceea ce reprezintă o primă reformă reală a legislativului.

Vă mai amintesc că mulţi ne spuneau înainte de alegeri că riscăm dacă mergem în alegeri cu tematica socială, dar rezultatul nostru foarte bun arată că oamenii pentru asta ne-au şi votat, pentru că avem aceleaşi preocupări ca şi ei, pentru că am demonstrat asta anterior alegerilor şi prin fapte.
 
Aş vrea să menţionez însă ca rezultat al acestor alegeri şi o scădere puternică a dreptei, mai multe partide au fost nevoite să se unească în Blocul ACUM pentru a avea acces în Parlament, ceea ce este un semnal care nu trebuie neglijat. La fel cum nu trebuie neglijat efectul invers, pe care l-a avut stoparea de către Uniunea Europeană a finanţării pentru moldoveni, la solicitarea unor lideri ai Blocului ACUM. S-a văzut în ultimele sondaje câtă confuzie şi efect negativ a creat această decizie cu vădit caracter politic. Sunt însă lucruri din care se pot trage învăţăminte, dacă vom privi realist şi obiectiv rezultatul acestor alegeri.
 
- Consideraţi că alegerile s-au desfăşurat în condiţii bune, au fost libere şi democratice?
 
- Asta nu eu trebuie să o spun. În primul rând, cei care dau legitimitate alegerilor sunt cetăţenii, prin prezenţa lor la alegeri şi prin vot, apoi există observatorii străini şi cei locali, care, la aceste alegeri, cred că au fost mai mulţi şi mai vigilenţi ca oricând, care au considerat că aceste alegeri au fost competitive şi drepturile fundamentale au fost respectate. Sigur că la orice scrutin electoral pot să apară anumite probleme, asta se întâmplă peste tot, important este că nu au existat probleme, care sa afecteze procesul electoral sau rezultatele alegerilor. Foarte mulţi ne spuneau că Moldova va trece printr-un test decisiv privind modul în care vor fi organizate aceste alegeri, în noul sistem mixt, iar concluziile observatorilor internaţionali au fost că alegerile s-au desfăşurat într-o manieră competitivă şi cu respectarea celor mai importante drepturi şi libertăţi, pornind de la înregistrarea candidaţilor, petrecerea campaniei, exercitarea votului, respectarea votului cetăţenilor. Iar meritul pentru acest lucru nu este al Partidului Democrat, chiar dacă este partidul care guvernează, dar al instituţiilor statului, care au administrat corect acest proces electoral. 

- Liderii Blocului ACUM vă contrazic, ei spun că alegerile au fost fraudate.
 
- Sunt singurii care spun asta, după ce toate organizaţiile internaţionale s-au expus în privinţa modului corect în care s-au desfăşurat alegerile. Se întâmplă ca unii politicieni, dacă nu sunt mulţumiţi de rezultatul obţinut, să încerce prin astfel de acuzaţii să justifice rezultatul, dar aici vorbim despre o situaţie evidentă, în care toată lumea deja s-a pronunţat în privinţa modului democratic în care au avut loc aceste alegeri. Este însă dreptul oricărui participant la o competiţie electorală să aibă opinii, să-şi expună nemulţumirile. 
 
- Am putea avea din nou alegeri? Vă pregătiţi de anticipate? Sau ce ar putea însemna adresarea transmisă de domnul Sergiu Sîrbu la Curtea Constituţională? 
 
- Pentru Partidul Democrat, alegerile anticipate nu ar fi o problemă din punct de vedere politic, ar fi o nouă provocare din care am ieşi cu un scor mai bun, pentru că noi ştim să învăţăm din lucrurile, care nu au mers poate bine în unele locuri şi să ne perfecţionăm. Alegerile anticipate ar putea fi însă o problemă serioasă pentru ţară şi pentru cetăţeni, asta înseamnă intrarea într-o criză complicată, cu posibile efecte foarte grave pe zona economică şi socială. Cine încearcă să declanşeze anticipatele trebuie să se pregătească să răspundă nu doar pentru această decizie politică, dar să răspundă în faţa cetăţenilor şi pentru efectele sociale negative care ar urma. Dar noi am învăţat să fim tot timpul cu un pas înaintea evenimentelor, să nu ne lăsăm surprinşi de ele, de aceea am cerut interpretarea la Curtea Constituţională, pentru ca, în cazul în care cineva forţează această criză determinată de anticipate, să ştim cum putem să ne protejăm cetăţenii. Noi nu am depus această sesizare ca să obţinem putere mai mare pentru Guvern sau să substituim Parlamentul, în nici un caz. Am depus-o pentru a înţelege cum putem gestiona o eventuală situaţie excepţională, una care ar presupune efecte foarte negative asupra ţării. Oamenii ne-au ales să rezolvăm problemele din ţară, nu să facem alegeri până când cuiva o să-i convină rezultatul. 

- Blocul ACUM a refuzat orice discuţie cu dumneavoastră şi a anunţat că îşi va menţine această poziţie în continuare. Ce va face Partidul Democrat în această situaţie?
 
- Într-un fel îi înţeleg, au anunţat acest refuz de a dialoga, pentru că s-au prins într-o capcană încă dinainte de alegeri, când, pentru a-şi mobiliza mai bine susţinătorii, au semnat acel document că nu vor face alianţe. A fost o mişcare politică, pe care ei au considerat-o utilă probabil şi trebuie acceptată aşa cum este. Însă, peste tot în lume, în competiţia electorală partidele se duşmănesc, de multe ori fac declaraţii că sub nici o formă nu se vor alia cu oponenţii, dar după alegeri lucrurile încep să se schimbe, pentru că fiecare înţelege că ţara trebuie guvernată. Am avut situaţia asta şi în alte ţări europene, unde preşedintele se jura că nu va numi o anumită persoană în funcţia de prim-ministru şi apoi a numit-o, am avut şi situaţii în care partidele care îşi declarau război pe viaţă şi pe moarte, s-au aliat apoi în Parlament, am avut o criză lungă şi în Germania, care, la final, a adus adversarii politici împreună la guvernare.  
 
Dar în aceste ţări sunt alte modele de democraţie, acolo opoziţia şi puterea fac o concurenţă politică reală, care nu depăşeşte anumite linii roşii…
 
- Nu-i chiar aşa. Să vă uitaţi ce declaraţii au făcut unii despre alţii, o să vedeţi că sunt acuzaţii foarte urâte pe care şi le-au adresat. Şi, apropo, în toată campania electorală, Partidul Democrat nu a atacat pe nimeni, nu a folosit nici o clipa limbajul urii şi al dezbinării, am răspuns doar atunci când am fost atacaţi pe nedrept, însă şi atunci am făcut-o decent. Deci, nu suntem în situaţia în care ieşim după aceste alegeri dintr-o bătălie foarte urâtă la nivel de limbaj în campania electorală. Dacă au fost derapaje de limbaj, ele au venit din partea oponenţilor noştri politici, dar noi nu suntem supăraţi, deja le-am uitat, pentru noi nu vorbele sunt importante, dar faptele, ce putem face cu toţii pentru ţară. În rest, ce cred politicienii unii despre alţii, consider că mai puţin îi interesează pe cetăţeni. Şi vă dau un exemplu, mulţi dintre cei care au fost aleşi pe lista ACUM sau în circumscripţii au fost în trecut în alianţă cu PDM, au fost numiţi în funcţii cu votul PDM, au participat la negocieri pentru formarea alianţelor cu PDM şi alte partide. Şi atunci nu aveau nici o problemă să facă alianţă cu noi. Acesta este doar un exemplu că imposibilitatea unor discuţii între partide nu există în realitate, este strict o chestiune de voinţă şi de dorinţă de a lucra pentru ţară, de a nu-ţi urma doar propriile interese.
 
- Această invitaţie la dialog pe care aţi transmis-o Blocului ACUM nu este un nou măr otrăvit? Cum s-a mai spus la Chişinău. 
 
- Noi am trimis acea invitaţie către liderii Blocului ACUM fără să o facem publică şi fără ca măcar să anunţăm public că am trimis-o, tocmai pentru a evita astfel de interpretări şi a încerca la modul cel mai serios să avem o primă discuţie cu ei, pentru a înţelege mai întâi dacă putem găsi calea care să ne aşeze la masa negocierilor. Noi eram gata să mergem la această întâlnire cu un plan foarte clar de negocieri, cu o propunere de posibil acord pe teme foarte concrete, aşa cum au rezultat ele din problemele pe care cetăţenii ni le-au comunicat la întâlnirile electorale. Cred că, înainte de orice, trebuie să le arătăm cetăţenilor şi partenerilor străini ce fel de guvernare vrem să facem, apoi cu cine.
 
- Şi ce faceţi dacă ACUM refuză în continuare să se întâlnească cu PDM şi să discute despre un posibil acord? Le mai trimiteţi o scrisoare? 
 
- Cred că cei care fac presiuni publice pe liderii Blocului ACUM fac o greşeală, ei mai tare se vor bloca. Cred că înţeleg şi singuri că vor fi direct responsabili dacă se ajunge la alegeri anticipate şi dacă ţara intră în criză. Nu uitaţi că este vorba despre un bloc electoral format din mai multe partide, formaţiuni noi, cu oameni fără experienţă în politică, oameni care au ajuns în Parlament pe discursul acesta de ură la adresa guvernării. Eu nu-i critic pentru asta, a fost o strategie cu care au luat câteva mandate, întotdeauna există un electorat care este împotriva guvernării şi ei s-au adresat acestui electorat. Problema este însă că şi acel electorat, ca şi electoratul nostru şi al celorlalte partide, vrea o ţară guvernată, nu a votat pentru o criză politică, pentru intrarea ţării în incapacitate de a mai plăti pensii şi salarii. Dacă ştiau că votează Blocul ACUM şi ţara merge în alegeri anticipate, cred că votul lor ar fi fost altul sau nu ar fi fost deloc. 
 
- Dacă ACUM refuză negocierile cu PDM, care este următorul pas? Se vorbeşte mult despre o alianţă cu PSRM?
 
- Este firesc să mă întrebaţi asta, dar este la fel de firesc şi mai ales corect să nu mă expun asupra nici unui scenariu în avans. În acest moment, nu negociem cu nimeni, am făcut un singur pas, despre care deja se cunoaşte, am trimis această invitaţie către Blocul ACUM. Alte acţiuni nu am întreprins. Aşteptăm validarea mandatelor şi constituirea Parlamentului, apoi, în funcţie de evoluţii, vom decide paşii următori. Cred că orice răspuns aş da astăzi ar putea fi folosit ulterior ca pretext de a se specula pe tema motivelor pentru care nu s-a putut face negocierea cu ACUM. 
 
- Cât ar rezista Moldova fără Guvern, astfel încât să nu se declanşeze criza despre care aţi vorbit la început?
 
- Noi am avut un anumit ritm de guvernare până în alegeri, unul alert, în care am lansat proiecte importante, care trebuie continuate imediat. Dar unele nu pot fi continuate fără un Guvern deplin funcţional şi fără o majoritate parlamentară. Oamenii aşteaptă să votăm mai multe proiecte sociale, vor să-i vadă pe cei pe care i-au ales la treabă. Nu stăm să vedem cum criza se instalează, găsim soluţii pentru a merge înainte. 
 
- Bine, în prezent rezolvaţi aceste teme, dar dacă nu va fi guvern, oricum o criză va da totul peste cap. Ce veţi face în cazul asta?
 
- Ar trebui să-i întrebaţi pe cei care vor declanşa această criză ce vor face, fiindcă ei vor trebui să răspundă în faţa cetăţenilor. Deputaţii aleşi ai Blocului ACUM trebuie să-şi asume criza, pe care o provoacă în ţară, în cazul în care refuză dialogul şi aleg calea haosului. Într-o astfel de situaţie, pentru noi prioritar va fi să protejăm cetăţenii, astfel încât ei să nu aibă de suferit. Nu este însă cazul să anticipez mai mult. Ceea ce vă spun sigur este că Partidul Democrat va face tot ce poate din punct de vedere politic pentru evitarea unei noi crize, de tipul celei în care era ţara la începutul anului 2016, vom face tot ce este posibil pentru ca cetăţenii să nu mai treacă prin astfel de momente. 
 
Am înţeles că nu vreţi să anticipaţi mai clar ce se întâmplă în cazul în care ACUM refuză în continuare să participe la negocieri, dar poate ne spuneţi cum vedeţi viitoarea guvernare? Cum va activa, ce direcţie va avea?
 
- Modul în care va activa viitoarea guvernare este dat de acordul pe care îl convin cei care creează majoritatea parlamentară, dar la bază trebuie să fie nevoile sociale ale oamenilor. Partidul Democrat este singurul partid care a făcut deja public un astfel de proiect de acord, noi credem că oamenii aşteaptă mai degrabă să vadă ce vom face la guvernare, decât cine cu cine face alianţă şi pe cine pune în funcţii. Iată de ce, cred că la baza negocierilor pentru formarea viitoarei alianţe trebuie să stea tematica socială, proiecte concrete privind reconstruirea drumurilor, a sistemului de aprovizionare cu apă şi canalizare, gestionarea deşeurilor, majorarea salariilor şi a pensiilor, acţiuni foarte clare pentru oameni, nu idei politice şi vorbe goale. 
 
În final, aş vrea să vă întreb dacă atacurile împotriva dumneavoastră venite de la Moscova au influenţat scorul PDM? Cu două zile înaintea votului ruşii au anunţat că v-ar fi făcut un dosar penal. De asemenea, au fost mai multe articole critice la adresa dumneavoastră în presa rusă.
 
- În aceste alegeri, Partidul Democrat a luat cel mai mare număr de mandate din istoria sa politică. Eu personal am fost votat de 72,36 la sută din alegătorii care s-au prezentat la vot în circumscripţia 17, PDM a luat un scor extraordinar în această circumscripţie – de 72,27%. Partidul a luat scoruri record şi în localităţi cu populaţie rusă. Deci, rezultatele arată că, dacă aceste atacuri electorale au avut vreun impact, el a fost unul pozitiv pentru rezultatul meu şi al partidului pe care îl conduc şi eşec pentru cei care au orchestrat aceste atacuri împotriva noastră. 
 
- Vă mulţumesc.
 
- Şi eu vă mulţumesc.