Partidul Democrat din Moldova

Interviuri

02 Februarie 2017

Pavel Filip, invitatul special al emisiunii Fabrika. Cele mai importante declaraţii ale premierului

Pavel Filip, invitatul special al emisiunii Fabrika. Cele mai importante declaraţii ale premierului

(22:30) Pavel Filip: Anul acsta va fi pusă în aplicare legea cu privire la parcurile IT. Peste 20 de ani industria de bază va fi cea a industriei informaţiei. Agricultura trebuie privită prin prisma asigurării alimentaţiei a statului, dar trebuie să dezvoltam şi alte industrii. 

(22:28) Pavel Filip: Prognoza de inflaţie la nivelul de 5% este o prognoză normală. Cât ţine de remitenţe: e un lucru firesc. În timp, remitenţele scad. Din start în Moldova s-au comis foarte multe greşeli în acest sens. Moldova s-a concetrat pe consum. Greşeala cea mai mare a fost că nu a reuşit să dezvolte industriile în Republica Moldova. Din păcate au plecat mulţi cetăţeni, dar ei au asigurat puterea de cumpărare. Nu am avut ratiunea să utilizăm acest element pe deplin. Astăzi ce face Guvernul este să schimbe mediul de afaceri, să fie mediu atractiv pentru investitori, locuri de muncă pentru cetăţeni.

(22:25) Pavel Filip: Dacă vorbim despre referendumuri: multe dintre cele declarate nu-şi au sensul. Codul electoral prevede că nu pot fi declanşate referendumuri care pot afecta bugetul. Dacă vorbim de alte referendumuri, decăt să cheltuim o groaza de bani, nimeni nu are de câştigat nimic. Cetăţeanul trebuie să înţeleagă că alegeri anticipate şi referendumuri înseamnă cheltuire de bani, haos şi oprirea investiţiilor.

(22:23) Pavel Filip: Cât ţine de alegeri anticipate: vreau să asigur pe toţi că nu vom avea alegeri anticipate din simplul motiv că Guvernul şi majoritatea parlamentară va lucra corect. Ne vor judeca oamenii şi vor vedea efectele în urma acţiunilor noastre. Alegerile anticipate ar însemna o catastrofă pentru Republica Moldova. În 2016 am reuşit să gestionăm o criză care a fost provocată în 2015. 

(22:21) Pavel Filip: Împreună cu speakerul vom discuta despre priorităţi şi lucruri importante, care trebuie făcute în RM, dar şi despre colaborarea interinstituţională. 

(22:17) Pavel Filip: Nu tot timpul este eficientă impunerea măsurilor similare de interdicţie, pentru că acest lucru va duce nicăieri. Eu sunt convins că Moldova a procedat corect când nu a venit cu măsuri similare de interzicere a importului din Rusia în RM. Eu nu sunt încrezător că anul acesta vom rezolva toate problemele în raport cu Rusia, dar sper să rezolvăm câteva: este absolut posibil să micşorăm poziţiile tarifare care sunt supuse taxelor vamale; este firesc şi posibil să lărgim lista de intreprinderi care eu dreptul la export în Federaţia Rusă.

(22:14) Pavel Filip: Pe mine m-au mirat discursurile că Moldova a avut de pierdut. În liniii mari, în ultimii trei ani, exporturile sunt în jurul cifrei de 2 miliarde de dolari. E adevărat că proporţia exportului în UE e mult mai mare faţă de exporturile către Federaţia Rusă. E bine să recapătăm şi piaţa Federaţiei Ruse, dar noi nu putem banaliza orientarea noastră europeană, limitând-o doar la nişte cifre care ar reprezenta volumul de export sau import.

(22:12) Pavel Filip: Este o prostie să vorbim că Acordul de Asociere sau Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană trebuie să dăuneze relaţiilor noastre cu Federaţia Rusă.

(22:09) Pavel Filip: De ce să nu scoatem în discuţii doar lucrurile care unesc societatea? Noi avem nevoie de o ţară unită. Pe parcursul anului 2016 am avut mai multe discuţii şi pe platforma Republica Moldova - Federaţia Rusă. Am avut mai multe întâlniri, am convenit şi asupra unui plan de măsuri. Ne dorim o deschidere pe această dimensiune. Dacă şi preşedintele Dodon ne poate oferi un impuls în acest sens, noi, desigur le vom saluta. 

(22:08) Pavel Filip: Avem un preşedinte care are o voce tare, dar cu toţii înţelegem că aceste declaraţii nu pot fi puse în aplicare.

(22:06) Pavel Filip: Îmi doresc o colaborare cu preşedintele Republicii Moldova. Nu îmi doresc o confruntare, pentru că confruntările între puterile unui stat, evident, nu aduc bine, chiar dacă suntem un stat parlamentar şi instituţia de bază este Parlamentul. Parlamentul oferă direcţia de dezvoltare a statului, Guvernul asigură implementarea. Declaraţiile pe care le-au făcut domnul Dodon nu dau bine oricum. De fiecare dată trebuie să vorbesc cu partenerii noştri externi, deci mi-aş dori ca aceste declaraţii să fie mai rezervate, mai ales în privinţa Acordului de Asociere.

(22:03) Pavel Filip: Am avut discuţii foarte consistente cu domnul Tapiola şi pe marginea agendei de asociere, şi am vorbit despre pregătirile pentru Consiliul de Asociere care va avea loc la Bruxelles pe data de 31 martie. 

(21:52) Pavel Filip, despre întâlnirea cu ambasadorul UE în Moldova: Dacă ar fi să vorbesc despre anul 2016, l-aş catolaga prin prisma primei vizite la Bruxelles şi ultima. E o diferenţă dintre cer şi pământ. Avem o atitudine pozitivă din partea UE. Cred şi pentru mine contează aprecierile care vin din partea UE. Ne vor acorda ajutorul şi în continuare. Am discutat cu ambasadorul UE despre reformele care vor fi implementate şi ne-au încurajat. Am primit propuneri la care nici nu ne-am aşteptat. Mai puţină vorbă şi mai puţine fapte. Bruxelles-ul nu atrage atenţie la vorbe, ci la fapte. Cred că ne-a reuşit acest lucru. 

(21:47) Pavel Filip, despre vizita FMI în Moldova: Sunt destul de optimist. Am avut deja o întrevedere cu reprezentanţii fondului. Ne propunem ca această evaluare să fie aprobată până la 31 martie.

(21:43) Pavel Filip, despre cifrele obţinute în primul an de guvernare: Nu sunt tocmai satisfăcut de rezultatele obţinute în 2016. Pe dimensiune socială, am încercat să majorăm salariul minim garantat. Am izbutit să indexăm pensiile cu 10%. E o realizare pentru la începutul anului eram în pericolul să nu putem plăti pensiile şi salariile. Am reuşit să majorăm salariile cu 20% pentru lucrării medicali. 

Dacă la începutul anului am avut finanţările blocate din exterior, la sfârşitul anului am reuşit să deblocăm 500 de milioane de euro pentru Moldova. Am reuşit să asigurăm finanţarea pentru următorii ani de 350 de milioane de euro. 

E vorba şi de o creştere economică de 3.5% raportat la PIB - e o realizare pentru că la începutul anului nu ne orientam spre o creştere economică. 

Nivelul inflaţiei de 2.6% care este a doua cea mai joasă de la independenţa ţării. E un lucru foarte important. 

Lucrurile se schimbă, şi mă fac să fiu optimist după discuţiile purtate cu mediul de afaceri. Am constat o dinamică pozitivă pe anul 2016. 

(21:41) Pavel Filip: Nimeni nu credea că vom reuşi să pornim reforma sistemului de pensii. Tot ce este necesar e să comunicăm mai mult şi să explicăm care vor fi rezultatelor acestor reforme. În 25 de ani de existenţă, clasa politică a avut teama să facă reforme de teama de a pierde electoratul. Reformele nu sunt populare, ele sunt dureroase. 

Credem că vom reuşi să implementăm multe dintre aceste reforme până la următoarele alegeri parlamentare pentru ca oamenii să vadă care sunt efectul lor. 

(21:39) Pavel Filip: Am stabilit un nou Plan naţional pentru implementarea Acordului de Asociere. Experienţa parcursă ne-a demonstrat că e prea stufos să urmăreşti trei planuri. Ideea cu care a venit MAEIE a fost să elaborăm un plan în care să se regăsească cele trei planuri după care se acţiona anterior. 

A fost şi un schimb de opinii asupra problemelor care sunt în comunicarea dintre Guvern şi Parlament. 

(21:00) Pavel Filip, despre şedinţele comune: Ziceam că tradiţiile bune trebuie să continue. Această şedinţă a avut la aproape un an de la prima şedinţă dintre Guvern şi Parlament. Îmi pare bine că începutul acestui an este diferit de cel de anul trecut. Am fost în situaţia să îndeplinim mai multe condiţii pentru un acord cu FMI. Aceste acţiuni nu ar fi fost realizate fără o colaborare între Guvern şi Parlament. Această colaborare ne-a mobilizat. Dacă există această legătură între Guvern şi Parlament putem să realizăm foarte multe lucruri. 

Trebuie să recunoaştem că 2016 a fost un an în care am fost nevoiţi să gestionăm o criză. Îmi doresc anul acestă cu aceeaşi energie să construim, să dezvoltăm. La această şedinţă ne-am concentrat pe planurile de viitor. Am vorbit despre o agendă de reforme prioritare pentru următorii doi ani, reforme foarte importante care au menirea să asigure o funcţionare sănătoasă a statului. 

Am scos în evidenţă o reformă foarte importantă. Este reforma administraţiei publice centrale, pornind de la centru până la reforma administraţiei publice locale şi reforma administrativ teritorială a Republicii Moldova. Avem nevoie de instituţii care să funcţioneze. 

Mai sunt reforme precum cea de stabilire a capacităţii de muncă. În acest sistem mai persistă multă corupţie şi trebuie să lămurim lucrurile. Dar şi alte reforme ce ţin de serviciile de calitate. 

Prioritar în sistemul de sănătate este sănătatea publică. Trebuie să prevenim bolile. În planul doi stă asistenţa primară. Lucrurile au fost inversate, iar reformele au fost pornite de la capătul care nu trebuie. 

Am vorbit şi despre necesitatea modificării Codului Muncii, iar în etapa a doua să venim cu o nouă redacţie a Codului Muncii. 

Premierul Pavel Filip este invitatul special al emisiunii Fabrika din această seară.

Şeful Executivului va discuta despre relaţia ţării noastre cu Uniunea Europeană, despre menţinerea Acordului de Asociere cu UE şi a vectorului european.

Totodată, vom încerca să aflăm care va fi relaţia Republicii Moldova cu SUA, dar şi cu finanţatorii şi investitorii străini.

Emisiunea moderată de Alexei Lungu şi analistul media Cristian Tabără începe la ora 21:30 şi poate fi urmărită şi pe PUBLIKA.MD.
 

Sursa: publika.md