Partidul Democrat din Moldova

Interviuri

08 Ianuarie 2017

Mesaj pentru dl Trump şi SUA: Moldova doreşte să fie o punte între Est şi Vest, şi nu un câmp de luptă

Mesaj pentru dl Trump şi SUA: Moldova doreşte să fie o punte între Est şi Vest, şi nu un câmp de luptă

În timp ce mulţi est-europeni salută promisiunea administraţiei Trump de a îmbunătăţi relaţiile SUA cu Rusia, noi sperăm ca acest lucru să nu se producă în detrimentul visului nostru de a ne consolida legăturile cu Occidentul.

Republică ex-sovietică, ţară mică fără ieşire la mare, intercalată între ţările NATO la Vest şi Ucraina la Est, Republica Moldova are un interes vădit faţă de reconcilierea SUA cu Rusia. Ultimul lucru pe care îl dorim este slăbirea relaţiilor noastre cu Occidentul şi, totuşi, suntem optimişti, considerăm că viziunea preşedintelui ales Trump poate transforma în mod pozitiv mediul de securitate din regiunea noastră.

Ca om de afaceri care crede în „arta afacerilor”, sper ca abordarea non-conflictuală a dlui Trump faţă de Moscova să reducă tensiunile dintre ţările Dvs., dar şi presiunea asupra unor ţări ca a noastră, atunci când suntem puşi în faţa alegerii de a ne alătura unei părţi sau alteia. Moldova nu doreşte să revină pe orbita Moscovei, însă ştim, de asemenea, că nu putem prospera fiind un pion în lupta de putere între Est şi Vest.

Nu dorim să fim implicaţi într-un nou război rece, ci mai degrabă să ne continuăm calea cu o economie de piaţă liberă, aliniată economiilor din Vest, dar şi în relaţii de pace cu Estul. Ne aşteptăm ca SUA să ne acorde în continuare sprijin în parcursul nostru istoric către comunitatea europeană.
Din păcate, în mare parte în decursul celor 25 de ani de independenţă, Republica Moldova a fost un punct nevralgic în rivalitatea dintre Rusia şi Occident. Este un lucru de prost augur pentru o ţară mică ca a noastră, după cum o demonstrează sprijinul continuu acordat de Rusia Transnistriei, regiune separatistă în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internaţional ale Moldovei, unde staţionează 2 500 de soldaţi ruşi.

Timp de mai mult de două decenii, diferendul transnistrean a ameninţat securitatea Republicii Moldova şi stabilitatea în Europa de Est. Dar, în cazul în care SUA şi Rusia sunt în măsură să-şi consolideze din nou relaţiile, concentrându-se mai mult pe cooperare decât pe confruntare, acest lucru ar putea contribui la promovarea unor măsuri constructive pentru a rezolva conflictul în regiunea transnistreană, dar şi conflictele teritoriale din Crimeea în Ucraina şi Osetia de Sud şi Abhazia din Georgia.

Moldova nu vrea să devină un câmp de luptă, ci mai degrabă o punte între Est şi Vest. Ne-am dori transformarea într-un mediu cu miză nulă în care, dacă Moldova se adresează UE şi SUA, să nu fie înţeleasă greşit ca fiind anti-Rusia, iar în cazul în care dă dovadă de gesturi de bunăvoinţă faţă de Rusia, acest lucru să nu fie interpretat greşit ca o renunţare la integrarea europeană.

Faptul este că majoritatea moldovenilor doresc să fie pro-occidentali, fără a fi anti-ruşi. Dat fiind afinitatea noastră culturală şi istorică cu Rusia, cel de-al doilea cel mai mare partener comercial al nostru după UE, nu suntem ostili faţă de Moscova. Dorim să rezolvăm diferenţele noastre cu Rusia, în special, în ceea ce priveşte Transnistria şi să extindem relaţiile economice.

Şi est-europenii nu ar trebui să reacţioneze exagerat la schimbarea administraţiei în SUA, americanii nu ar trebui să facă vreo greşeală cu privire la direcţia Moldovei. Într-adevăr, într-o cursă electorală acerbă pentru poziţia, în mare măsură, formală de preşedinte, post cu autoritate constituţională limitată şi influenţă insuficientă asupra politicii externe, alegătorii noştri au ales recent un candidat care se descrie ca fiind pro-rus. Cu toate acestea, Guvernul Republicii Moldova este condus de o coaliţie pro-occidentală, în frunte cu Partidul Democrat din Moldova, care face eforturi pentru a aduce Moldova şi mai aproape de UE şi implementează reforme cuprinzătoare ca parte a Acordului de Asociere cu UE.

Prin Acordul de Asociere cu UE şi foaia de parcurs aprobată pentru 2016, Republica Moldova este pe cale de a eradica corupţia politică, a elibera sistemul economic şi a consolida statul de drept. În schimb, primim stimulente concrete pentru diversificarea şi modernizarea economiei, inclusiv în vederea unei extinderi a comerţului bilateral cu UE, care acoperă deja 62 la sută din exporturile noastre.

După ce a suferit sub comunism timp de aproape o jumătate de secol şi a luptat împotriva corupţiei ani în şir, Moldova se luptă pentru o democraţie de piaţă liberă şi statul de drept. Privim Occidentul ca un model economic şi politic, deoarece împărtăşim valorile libertăţii şi democraţiei.

Pentru SUA şi Republica Moldova, acest lucru ar trebui să fie un moment de promisiune, şi nu de pericol. Suntem încrezători în îmbunătăţirea relaţiilor dintre SUA şi Republica Moldova în anul 2017 şi mai ales pentru că sărbătorim 25 de ani de relaţii diplomatice. Simbolismul ar trebui să fie atins cu o impulsionare a cooperării noastre. Dezgheţul relaţiilor dintre SUA şi Rusia va fi o veste bună pentru Moldova. Suntem pe cale de a ne atinge obiectivul final al unei democraţii prospere, antreprenoriale, care respectă normele legale şi constituţionale, priveşte spre Occident şi menţine relaţii calde cu toţi vecinii.

În acest efort, ne inspirăm de la SUA şi UE, şi ne aşteptăm că veţi rămâne în continuare partenerii noştri.

Mesajul original - http://www.foxnews.com/opinion/2017/01/07/message-for-trump-and-us-moldova-wants-to-be-bridge-not-battleground-between-east-and-west.html

Sursa: foxnews.com