Partidul Democrat din Moldova

Interviuri

16 Iunie 2016

(INTERVIU) Vlad Plahotniuc: Proiectul meu politic este foarte clar până în 2018, să contribui cu tot ce pot la construirea unei ţări stabile economic şi politic

(INTERVIU) Vlad Plahotniuc: Proiectul meu politic este foarte clar până în 2018, să contribui cu tot ce pot la construirea unei ţări stabile economic şi politic

Interviu cu prim-vicepreşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, despre scopul activizării sale publice, proiectul său politic, alegerile prezidenţiale, candidaţi şi rolul factorului geopolitic în alegeri

- La preşedinţie aţi declarat că nu candidaţi, prim ministru nu mergeţi, dar sunteţi foarte activ public de o lună încoace. Ce pregătiţi?

- Există atâtea mituri în jurul persoanei mele încât normalitatea pentru unii trebuie neapărat să aibă în spate scenarii, planuri şi strategii complexe. Proiectul meu politic este mai la vedere şi mai clar ca oricând, să asigurăm stabilitatea în ţară şi să sprijinim Guvernul în tot ceea ce face pentru relansarea economică şi reformarea statului. Unii ar putea să nu înţeleagă de ce acesta este un obiectiv atât de important, dar vă asigur că este unul vital pentru Moldova. După atâţia ani de instabilitate şi fluctuaţii în zona economică, e important ca acest subiect să devină o preocupare strategică. Şi eu cred că la această oră liniştea în ţară şi eficientizarea instituţiilor este mai importantă decât orice funcţie şi orice candidatură.

- Dar oamenii mai au încredere în proiectele politicienilor?

- Nu prea, iar eu înţeleg asta. Moldovenii sunt foarte dezamăgiţi de politică, li s-au creat aşteptări uriaşe de-a lungul anilor, după care au trecut prin dezamăgiri mari. Noi avem tendinţa asta de a ne crea falşi idoli şi a da prea mult credit unor pretinşi eroi politici, care se împachetează într-un ambalaj strălucitor până obţin voturile, după care nu fac nimic. Dar e important ca oamenii să înveţe din aceste dezamăgiri şi să nu se mai lase înşelaţi, să nu mai fie generoşi cu politicienii populişti şi cu alţi viitori aspiranţi la poziţia de erou al naţiunii. Eu le-aş transmite oamenilor mesajul să nu mai creadă în ce spun politicienii, să nu mă creadă nici pe mine, să ne ceară tuturor acţiuni concrete şi rezultate, apoi să ne judece pe fiecare după ceea ce am făcut. Iar când politicienii vin la ei cu promisiuni, să nu-i asculte, ci să-i trimită la muncă.

- Eu cred că toţi politicienii promit, aşa se face politică la noi. Dvs nu aţi făcut promisiuni pe care să nu le îndepliniţi?

- Înţelegerea mea este că încrederea oamenilor se câştigă prin acţiuni şi rezultate, nu prin promisiuni şi discursuri. Eu nu aş vota în veci un politician doar pentru spusele lui. Sigur că eu am păcatele mele. Ca politician, ca om de afaceri, ca simplu om şi simplu, am făcut greşeli. Nu sunt sfânt. Niciun politician nu e sfânt. Cine va spune ca e altfel, va minte, vă amăgeşte din nou. Sunt moldovean cu toate bunele şi relele noastre, îmi place sa trăiesc cu pasiune viaţa, inclusiv în munca mea, uneori evident că o dau şi în bară. Nu am venit însă niciodată în faţa oamenilor să fac promisiuni. Nu am înşelat oamenii ca să câştig voturi, dovadă fiind şi faptul că n-am fost preocupat niciodată activ să am o imagine pozitivă.

- Şi atunci de ce daţi acum acest interviu, de ce vă activizaţi public?

- M-am activizat public fiindcă am nişte sarcini concrete de realizat şi în continuare voi fi activ prin acţiunile mele. Ceea ce vreau eu este foarte simplu şi normal, oamenii să mă cunoască aşa cum sunt şi pentru acest lucru voi face anumite schimbări în modul în care comunic, în special în ceea ce ţine de comunicare directă. Iar scopul nu este să am o imagine mai bună, ci să am o imagine corectă, bazată pe realitate, nu pe manipulările promovate de grupul condamnaţilor Ţopa sau de candidatul lor la preşedinţie.

- Trebuie să admiteţi totuşi că lupta cu Plahotniuc aduce voturi...

- E adevărat, s-au construit chiar partide pe acest mesaj, doar că viaţa unui partid construit pe aşa ceva nu poate fi lungă. Amintiţi-vă că Ţopa au băgat milioane în alte câteva partide anti Plahotniuc şi azi ele au dispărut, au expirat. Dacă lucrurile ar merge aşa simplu, aş face şi eu un partid anti Plahotniuc sau poate mai multe. Glumesc acum, desigur, dar am vrut să accentuez acest aspect. Nu poţi construi un proiect politic doar pe lupte cu un duşman închipuit. E adevărat că poţi pe moment să iei nişte voturi, dar apoi, dacă nu ai un proiect politic sănătos, oamenii nu merg cu tine mai departe.

- Platforma DA are încă un scor bun în sondaje, credeţi că o să păţească aşa cum spuneţi?

- Platforma DA a fost prezentată iniţial ca o mişcare civică, dar s-a dovedit a fi una cinică. Gruparea infractorilor Ţopa, care au acţionat din spate, a reuşit prin manipulare să atragă iniţial câteva personalităţi din societate, ca mai apoi să atragă populaţia într-un protest care se dorea a fi pentru rezolvarea unor probleme reale legate de traiul oamenilor. Astăzi cred că vede tot mai multă lume care a fost scenariul real din spatele acestei mişcări şi care sunt obiectivele cinice ale celor care au construit-o. Ei şi-au făcut, de fapt, încă un partid de interese murdare, în care au băgat milioane, doar schema au schimbat-o. Eu sper ca Platforma DA să rămână aşa cum este, doar pe mesajul anti Plahotniuc, iar ce spun acum nu trebuie să surprindă. Câtă vreme nu are un proiect politic serios, această grupare nu este un competitor politic, ci rămâne o unealta de lupta a grupării de interese care a creat-o.

- Dar PAS şi Maia Sandu pe cine au în spate?

- Nu cunosc detalii despre acest proiect politic, nu pot să comentez.

- Dar despre ideea unui candidat unic al PAS, PDA şi PPEM ce spuneţi ?

- E o idee bună.

- Glumiţi?

- Nu glumesc, eu vorbesc din perspectiva omului care analizează atent cum va arăta competiţia în alegeri dacă aceste trei partide vor merge cu un singur candidat. Ştiu că v-am incitat şi vreţi mai multe detalii, dar nu vreau ca prin ceea ce spun să stric planurile celor trei partide. Voi reveni însă la subiect mai târziu.

- Coaliţia de guvernare ar putea merge cu un candidat unic?

- PDM va merge cu candidat propriu, aşa cum e normal pentru un partid puternic şi serios. PDM nu e un partid apărut peste noapte, care să fie în situaţia de a improviza, noi avem un electorat stabil, căruia îi vom propune un candidat puternic, un om care să se potrivească aşteptărilor cetăţenilor.

- Dar alegerile vor avea loc? Că există zvonuri că ar putea fi anulate.

- Alegerile vor avea loc, nu este niciun motiv să fie altfel, iar poporul îşi va alege preşedintele pentru prima dată în mod direct, aşa cum este normal. Cei care lansează zvonul că acestea nu vor avea loc, sunt probabil noii eroi politici care au început să tremure, să se sperie de competiţia electorală.

- Sunt voci care spun deja că se pregăteşte fraudarea alegerilor. Există vreun temei pentru aceste afirmaţii?

- Paradoxul este că cei care spun că alegerile nu vor avea loc sunt cei care spun şi că ele vor fi fraudate. După cum puteţi observa foarte clar, e vorba de nişte oameni care s-au pornit cu mare elan să conducă Moldova, s-au visat preşedinţi, dar cu două luni înainte de alegeri ei deja caută scuze să justifice un eventual rezultat dezastruos în scrutin. Am o veste rea pentru ei, nu va merge victimizarea asta prematură, pentru că deja invitaţiile către observatorii străini au fost trimise, iar ca lucrurile să fie mai transparente şi mai clare ca oricând, studiem posibilitatea să invităm la alegeri un număr mai mare de observatori decât se obişnuia şi vom căuta şi alte formule care să facă procesul electoral maxim de transparent.

- Revenind la activizarea dvs. publică, ea presupune şi o activizare politică? Vă vom vedea mai prezent şi pe scena politică?

- Desigur, dar nu pentru a sta pe scena unde se înghesuie unele persoane îndrăgostite de microfon si lumina reflectoarelor, ci pentru a face treabă. Proiectul meu politic este foarte clar până în 2018, să contribui cu tot ce pot la construirea unei ţări stabile economic şi politic, prin sprijinirea reformelor vitale pentru modernizarea Moldovei, fie că vorbim de instituţiile din domeniul economic, cel al justiţiei, social sau alte zone importante. Acest lucru îl voi face din poziţia actuală, de politician, nu intenţionez să candidez nici la funcţia de preşedinte al ţării, nici la cea de prim-ministru. La preşedinţie va veni cine va dori poporul, iar Guvernul actual îşi va duce mandatul până la capăt.

Mă voi implica activ în politică, iar când spun asta, am în vedere ca o voi face aşa cum cred eu ca trebuie sa fie un politician, iar oamenii vor fi cei care vor decide daca aşa e bine sau preferă modelele pe care le-au votat pana acum. Politicienii nu sunt iubiţi de oameni din cauza că politica nu se intersectează cu nevoile lor reale, clasa politică are şi ea nevoie de modernizare, la fel ca instituţiile statului. Partidele trebuie să se reformeze şi să schimbe substanţial modul în care fac politică. Toate partidele trebuie să facă asta, inclusiv PDM. În proiectul meu politic pentru următoarea perioadă intră şi acest obiectiv, de modernizare şi transparentizare a procesului politic.

- Dar ce va fi la capătul acestor acţiuni?

- Vreau ca Moldova să reuşească, moldovenii să reuşească, eu să reuşesc. Mie îmi place succesul şi nu mă feresc să o spun. Succesul în ceea ce faci oferă infinit mai multe satisfacţii decât banii. Unii mă întreabă de ce nu am plecat din tară să trăiesc fericit undeva şi să mă bucur de viată, pentru ce îmi trebuie mie politica din Moldova. Am fost întotdeauna un om de echipa, un om care a ţinut la echipa din care a făcut parte. Niciodată nu mi-am abandonat echipa la greu! Nu-mi voi abandona nici ţara la greu, dimpotrivă, voi ajuta cu tot ce pot ca Moldova să se însănătoşească economic şi sa rămână stabilă, indiferent că vorbim de politica internă sau de provocări venite din exterior.

- La ce influenţă se spune că aveţi, rezultatele activizării dvs. ar trebui să se vadă rapid.

- Nu există un om care să poată avea atâta influenţă câtă mi se atribuie mie în mod fals, doar în filme sau în poveşti poate exista un astfel de supra-om. Eu niciodată nu m-am gândit să evaluez câtă influenţă aş avea sau cât de mult aş putea influenţa procesele politice, cred că e şi imposibil de făcut o astfel de evaluare. Ceea ce însă pot să vă spun este că activizarea mea în politică presupune şi mobilizarea tuturor capacitaţilor mele pentru a influenţa lucrurile în mod pozitiv în ţară. Aceasta nu este o promisiune, nu este un angajament, este o atitudine, pe care oamenii urmează să o evalueze după un timp.

- Apropo de echipă, sunteţi mulţumit de Guvern şi de premierul Filip?

- Guvernul îşi face bine treaba, e pe drumul cel bun, are mult de muncit şi trebuie sprijinit să o facă mai departe. Guvernul a reuşit deja câteva lucruri importante, remarcate şi de partenerii externi, dar aceasta e doar începutul. E important că vom avea curând o nouă delegaţie FMI, de data asta se încep discuţiile pentru semnarea unui nou acord, lucru extrem de important pentru noi. Contăm enorm pe calităţile premierului Filip şi pe seriozitatea lui, e un om foarte muncitor şi sunt sigur că împreună cu echipa sa vor reuşi multe lucruri importante pentru cetăţeni până la finalul mandatului.

- Trebuie să oferiţi mai des interviuri, sunt prea multe întrebări la care aş fi vrut să răspundeţi, dar nu pot încheia fără să vă întreb daca în alegerile din acest an factorul geopolitic va fi determinant?

- Nu cred că într-un interviu pot să spun tot ce aş avea de spus legat de această teză mult exagerată a rolului factorului geopolitic. Urmăresc subiectul legat de divizarea tot mai mare din societate, promovată în mare parte de partidele politice disperate să-şi asigure voturile, fie că aceste partide sunt de pe o extremă sau alta. Eu consider că toţi oamenii trebuie să se simtă liberi în ţara noastră, să fie cum vor, să creadă în ce şi în cine vor, nu partidele trebuie să le impună ce să simtă şi cu atât mai puţin să creadă în ceea le convine acestor partide. Noi nu suntem atât de diferiţi şi divizaţi cum părem, dar trebuie sa ne trezim şi să nu mai permitem ca în ţară oamenii să fie manipulaţi şi atribuiţi forţat unui grup sau altuia. Eu am crescut pe malul Prutului, cu o legătura foarte strânsă în copilărie cu România, dar mă simt foarte apropiat atât de români, cât şi de ruşi, găsesc la fiecare lucrurile bune pe care le au, la fel cum vad modelele bune pe care le putem prelua de la cetăţenii statelor europene sau din SUA. De la toţi avem ceva bun de preluat şi e în interesul nostru să gândim şi să acţionam aşa. Haideţi să fim realişti, suntem prea mici ca să facem pe mofturoşii, să alegem noi între marile puteri mondiale cu care vrem şi cu care nu vrem să cooperăm. Trebuie să fim pragmatici şi prietenoşi.

- Vă propun să încheiem pe acest ton plin de realism. Vă mulţumesc.

- Şi eu vă mulţumesc.

 

Sursa: www.timpul.md/