01 Martie 2018

Vlad Plahotniuc, Preşedintele PDM, s-a întâlnit cu Preşedintele Parlamentului Georgiei

Chişinău, 1 martie 2018 - Vlad Plahotniuc, Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, a avut joi o întrevedere cu Irakli Kobakhidze, Preşedintele Parlamentului Georgiei, în marja Conferinţei interparlamentare “Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi provocările de securitate curente," ce urmează a fi găzduită vineri de Parlamentul Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii, cei doi lideri au abordat relaţia moldo-georgiană pe multiple dimensiuni, inclusiv cea politică. Un punct cheie al discuţiei l-a constituit cooperarea dintre Republica Moldova şi Georgia în cadrul Parteneriatului Estic, inclusiv din perspectiva eforturilor de a consolida securitatea regională şi de a combate propaganda străină. Cei doi lideri au discutat de asemenea procesele de reformă prin care atât Chişinăul, cât şi Tbilisi, urmăresc dezvoltarea celor două ţări şi menţinerea orientării şi angajamentelor pro-europene.

Nu în ultimul rând, Vlad Plahotniuc a salutat prezenţa Preşedintelui Parlamentului Georgiei la Conferinţa interparlamentară şi şi-a exprimat speranţa că evenimentul va fi unul de succes, mai ales datorită ambiţiei celor trei state co-organizatoare de a discuta şi aborda o poziţie comună în faţa provocărilor de securitate din regiune.

Amintim că pe 2 martie 2018, la Chişinău, va avea loc prima Conferinţă interparlamentară la nivel înalt pe probeme de securitate din regiune, intitulată „Georgia, Republica Moldova şi Ucraina: Parteneriatul Estic şi provocările de securitate curente”. La acest eveniment şi-au confirmat participarea reprezentanţii a 11 parlamente, inclusiv şapte preşedinţi ai Legislativelor din Moldova, Georgia, Ucraina, Suedia, Norvegia, Lituania şi Letonia. Vor fi prezenţi de asemenea membri ai Parlamentului European şi ai Congresului SUA, precum şi experţi aparţinând unor think-tank-uri precum Consiliul Atlantic din SUA sau Institutul Regal pentru Servicii Unite (RUSI) din Marea Britanie.