07 Martie 2019

Vlad Plahotniuc: Pensiile vor fi indexate de la 1 aprilie cu 5,3%, iar peste 600 de mii de cetăţeni vor primi ajutorul de 600 de lei de Paşti

Partidul Democrat din Moldova a luat astăzi decizia ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe câteva proiecte care le vor aduce oamenilor beneficii importante, în contextul realizării angajamentelor asumate în faţa cetăţenilor. Anunţul a fost făcut de către preşedintele PDM Vlad Plahotniuc, care a subliniat că această măsură vine să ofere soluţii urgente pentru unele subiecte care nu mai pot fi amânate.

”Suntem în aşteptare ca unii lideri politici să se trezească la realitate după alegeri şi să înţeleagă pentru ce au fost votaţi. Preocuparea noastră principală este să facem coaliţie cu cetăţenii şi să continuăm faptele bune, aşa cum am făcut-o pe perioada ultimilor trei ani”, a punctat Vlad Plahotniuc.

Unul dintre proiectele care vor fi asumate de către Guvern vizează indexarea pensiilor, de la 1 aprilie curent, cu 5,3% - adică aproape dublu faţă de ce era prevăzut. Acest lucru se va întâmpla pentru că se va lua în calcul media inflaţiei pe ultimii 3 ani, nu doar pe anul precedent, cum se făcea până acum.

Liderul democrat a amintit, în acest context, că unele partide de opoziţie, în campania electorală, au minţit oamenii, spunându-le că pensiile nu vor fi deloc indexate. ”Noi tratăm aceste minciuni electorale ca o disperare a opoziţiei, ca o slăbiciune a lor, pe care suntem gata să le-o iertăm. În realitate, dacă le adunăm pe toate, în acest an noi majorăm pensiile pentru o mare categorie de cetăţeni cu 15,3 la sută, deoarece cu 10 procente au fost majorate la începutul anului, iar cu 5,3 la sută vor fi majorate din luna aprilie”, a afirmat Vlad Plahotniuc.

La fel, Guvernul îşi va asuma răspunderea pentru proiectul de acordare a ajutorului de 600 de lei de Paşti pensionarilor, persoanelor cu nevoi speciale şi altor beneficiari de alocaţii sociale cu venituri de până la 2.000 de lei. Ca şi de Crăciun, de acest sprijin material vor beneficia peste 600 de mii de persoane.

”Am decis să oferim aceşti bani prin asumarea răspunderii Guvernului, deoarece există, totuşi, riscul, ca, din cauza partidelor care refuză dialogul politic, blocajul în care ne aflăm după alegeri să fie unul de durată, iar în rezultat pensionarii ar fi putut să nu mai primească aceşti bani de Paşti. Însă, prin decizia luată astăzi, noi ne asigurăm că, în a doua jumătate a lunii aprilie, banii vor ajunge la oameni. Am fi putut, desigur, să venim deja şi cu multe alte decizii bune pentru cetăţeni, dacă liderii unor partide nu ar continua să blocheze formarea unei majorităţi parlamentare şi învestirea noului Guvern”, a explicat liderul democrat.

Vlad Plahotniuc a reiterat deschiderea Partidului Democrat spre dialog, subliniind că îşi doreşte cât mai curând instituţii deplin funcţionale, care să lucreze pentru oameni. ”Cetăţenii pentru asta au votat partidele, nu ca aceste partide sau liderii acestor partide să facă mofturi şi să ducă ţara în alegeri anticipate”, a mai spus preşedintele PDM.

În finalul briefingului de presă, Vlad Plahotniuc a ţinut să felicite doamnele şi domnişoarele cu ziua de 8 martie, urându-le să aibă parte de o sărbătoare frumoasă, de împliniri şi emoţii pozitive.