08 Iunie 2019

Vlad Plahotniuc: Partidul Democrat nu recunoaşte legalitatea a tot ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament

Acţiunile de astăzi ale lui Igor Dodon, PSRM şi ACUM reprezintă o evidentă lovitură de stat, fiind încălcate deliberat Constituţia şi hotărârile Curţii Constituţional. Declaraţia a fost făcută de preşedintele PDM Vlad Plahotniuc, care a venit cu mai multe clarificări vizavi de evoluţia evenimentelor de astăzi şi acţiunile PDM de mai departe.

Vlad Plahotniuc a confirmat că a purtat personal negocieri cu Igor Dodon. Potrivit lui, Partidul Democrat a dorit să facă un parteneriat cu Partidul Socialiştilor, bazat strict pe o platformă socială şi economică, una care să aibă ca obiectiv rezolvarea problemelor cetăţenilor.

”Timp de trei luni de zile, am avut multe discuţii, am încercat să găsim o formulă de parteneriat tehnic între PSRM şi PDM, pentru că înţelegeam că nu putem face o coaliţie politică la etapa asta, având diferenţe ideologice atât de mari. În mare parte, am reuşit să găsim un consens, însă discuţiile intrau în impas din cauză că mereu apăreau diferite cerinţe noi pe zona geopolitică, pe care Partidul Democrat nu le putea accepta. Am înţeles în ultimele zile de negociere, în special ieri, că Igor Dodon şi PSRM fac acel joc al negocierilor cu blocul ACUM ca să ne forţeze pe noi, cei din Partidul Democrat, să acceptăm în ultimul moment anumite condiţii inacceptabile, iar una era legată de federalizarea ţării”, a declarat liderul democrat.

Vlad Plahotniuc a mai afirmat că o coaliţie tehnică  PDM-PSRM era aproape făcută, dar a căzut în ultimul moment, când liderul democrat nu acceptat să semneze documentul legat de federalizare şi alte cerinţe, care erau împotriva Republicii Moldova. ”Să semnez un astfel de document doar de dragul coaliţiei, însemna să-mi trădez ţara şi să-i trădez pe moldoveni, însemna să-mi trădez colegii de partid şi să devin un complice al lui Dodon la planul lui odios pentru Republica Moldova. Am negociat lucruri, care puteau să aducă mai multă eficienţă actului guvernării, dar nu am acceptat să negociez lucruri, care erau împotriva moldovenilor”, a adăugat Vlad Plahotniuc.

Totodată, preşedintele  PDM a reiterat că Igor Dodon şi PSRM nu au legitimitatea să mai participe la formarea unei majorităţi constituţionale şi a Guvernului, din moment ce există dovezi multiple că au fost finanţaţi din exteriorul ţării, atât în campania electorală, cât şi în rest.

”Partidul Democrat nu recunoaşte legalitatea a tot ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlament, începând de la modul ilegal în care a fost convocată şedinţa plenului, până la toate voturile care au fost. Vom face toate acţiunile legale şi democratice pentru ca planul de preluare ilegală a instituţiilor să nu aibă loc, astfel încât Republica Moldova să nu ajungă într-o criză şi mai mare decât cea în care au băgat-o deja PSRM şi ACUM. De asemenea, zilele următoare vom furniza instituţiilor statului dovezi suplimentare, legate de lipsa de legitimitate a acestor voturi, dar şi alte probe, care să clarifice modul în care Partidul Socialiştilor a orchestrat această tentativă de uzurpare a puterii de stat”, a punctat Vlad Plahotniuc.

De asemenea, în viziunea PDM, începând de astăzi, Republica Moldova nu mai are un şef al statului legitim, astfel că poporul este în drept să-şi aleagă un alt preşedinte, care să nu fie compromis şi să nu fie vulnerabil. De aceea, PDM va insista mai departe pe organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate, concomitent cu alegerile parlamentare, la fel cum va insista şi ca alegerile să nu fie achitate din bani suplimentari de către cetăţeni, dar din banii pentru finanţarea partidelor.

Partidul Democrat va da dovadă în continuare de un comportament politic matur şi echilibrat, va acţiona democratic pentru a proteja Republica Moldova şi pe cetăţenii ei.

Totodată, preşedintele PDM a declarat că s-au luat măsurile necesare, pentru ca instituţiile statului să funcţioneze în regim normal şi cetăţenii să nu fie afectaţi de această criză creată de PSRM şi ACUM.