Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

12 Iulie 2017

Vlad Plahotniuc a susţinut un discurs la Consiliul Internaţionalei Socialiste de la New York

Vlad Plahotniuc a susţinut un discurs la Consiliul Internaţionalei Socialiste de la New York

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, s-a adresat Consiliului Internaţionalei Socialiste în după-amiaza zilei de 11 iulie curent în cadrul panelului intitulat Consolidarea cooperării multilaterale în domeniul păcii.

Liderul democrat, care este şi vicepreşedinte al Internaţionalei Socialiste, şi-a axat discursul pe nevoia rezolvării conflictului transnistrean, pledând pentru implicarea mai puternică a actorilor regionali şi globali în găsirea soluţiei potrivite.

El a accentuat că timp de 25 de ani s-a menţinut liniştea pe Nistru, însă nu s-a reuşit deschiderea negocierilor pe tema de fond, anume statutul regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova. „Formatul negocierilor nu şi-a arătat capacitatea să ne ducă la acel rezultat pe care-l dorim”, a precizat Vlad Plahotniuc. Pe de altă parte, el a atras atenţia asupra „iluziei păcii” în condiţiile evenimentelor din 2008 din Georgia şi din 2014 din Ucraina, subliniind că în regiunea noastră geografică pacea nu este încă garantată. „Atâta timp cât este viu revanşismul, cât timp se exprimă ideologia expansionistă, conflictele locale pot să izbucnească în orice moment”, a avertizat liderul democrat. El a reamintit în acest context solicitarea constantă a Republicii Moldova de retragere a trupelor ruse din Transnistria, precum şi a armamentului şi muniţiilor. „Credem că e necesară transformarea misiunii pacificatoare a Federaţiei Ruse care se află în ţara noastră în zona conflictului într-una civilă, sub mandat internaţional”, a adăugat Vlad Plahotniuc.

În finalul discursului său, preşedintele PDM a lansat propunerea ca Moldova să găzduiască la sfârşitul acestui an un forum internaţional social-democrat dedicat păcii şi securităţii în regiune. „Eu vă garantez că Moldova se va bucura să primescă toţi experţii şi reprezentanţii Internaţionalei Socialiste şi asfel vom face un eveniment important pentru Europa de Est. Organizaţia noastră politică (IS) îşi va amplifica rolul în consolidarea păcii în această regiune şi desigur potenţialul de a ajuta la rezolvarea conflictelor în lume”, a spus Vlad Plahotniuc.

Consiliul Internaţionalei Socialiste este un eveniment care se desfăşoară o dată sau de două ori pe an, reunind majoritatea liderilor partidelor membre ale Internaţionalei Socialiste. Actualul Consiliu are loc în perioada 11-12 iulie 2017 în Statele Unite ale Americii, la New York, în clădirea sediului central al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

foto:

 DSC00285 min      DSC00025 min      DSC00156 min