24 Februarie 2019

Vlad Cebotari: În linii mari, din punctul de vedere al PDM, alegerile se desfăşoară normal, chiar dacă au existat câteva incidente, despre care am sesizat CEC

Şeful staff-ului electoral al PDM, vicepreşedintele partidului Vlad Cebotari, a susţinut duminică un briefing de presă având ca subiect derularea procesului electoral din Republica Moldova.

Vlad Cebotari a menţionat că, în linii mari, din punctul de vedere al Partidului Democrat, alegerile se desfăşoară normal, chiar dacă au existat câteva incidente izolate. În legătură cu aceste incidente şi încălcări ale legislaţiei, vicepreşedintele PDM a vorbit despre cazurile liderilor Blocului ACUM, Andrei Năstase şi Maia Sandu, dar şi despre alte nereguli petrecute în unele secţii de vot din ţară.

Astfel, şeful staff-ului electoral al PDM a criticat comportamentul dincolo de lege al lui Andrei Năstase, declarând despre acesta: „A făcut agitaţie electorală chiar în interiorul secţiei de vot. Acest lucru este inadmisibil, nu este permis”. În legătură cu acest caz, Partidul Democrat a sesizat CEC, iar vicepreşedintele PDM Vlad Cebotari a făcut un apel către presă să nu gireze prin tirajare astfel de acţiuni ilegale.

Vlad Cebotari a subliniat că PDM a depus sesizare la CEC şi în ceea ce priveşte comportamentul Maiei Sandu, celălalt lider al Blocului ACUM. „Dumneaei face agitaţie electorală împotriva referendumului, or Blocul electoral ACUM sau Maia Sandu nu s-au înregistrat drept concurenţi electorali cu opţiunea împotriva referendumului”, a arătat şeful staff-ului electoral al Partidului Democrat.

O altă încălcare pe care a menţionat-o Vlad Cebotari se referă la folosirea unor urne de vot cu emblema Federaţiei Ruse într-o secţie de vot din UTA Găgăuzia. El a menţionat că PDM a sesizat CEC şi în legătură cu această situaţie, apreciind rapiditatea reacţiei şi faptul că au fost înlăturate respectivele însemne.

De asemenea, vicepreşedintele PDM Vlad Cebotari a vorbit şi despre cazul unei organizaţii neguvernamentale care face presiuni asupra membrilor birourilor mai multor secţii de vot pentru ca aceştia să nu dea cetăţenilor şi buletinele de vot pentru referendum.

Şeful staff-ului electoral al PDM a condamnat toate încălcările legislaţiei şi a făcut un apel la calm către toţi concurenţii electorali, solicitând tuturor să respecte legea. Vlad Cebotari a încheiat îndemnând oamenii să iasă la vot şi să voteze pentru drumuri bune, salarii şi pensii mai mari, continuarea modernizării în domeniile educaţiei şi medicinei, afirmând că PDM este „cea mai bună opţiune pentru cetăţeni”.