13 February 2020

Victimele represiunilor politice ar putea avea dreptul să circule gratuit cu transportul public în capitală. Iniţiativa legislativă a fost înregistrată de deputaţii democraţi

Prin iniţiativa legislativă cu privire la protecţia victimelor represiunilor politice  deputaţii democraţi doresc să corecteze o nedreptate. Anul acesta victimele deportărilor din capitală s-au pomenit că nu mai au dreptul să circule gratuit cu transportul public.

„Odată cu adoptarea acestei iniţiative legislative, statul va fi obligat prin lege să ofere călătorii gratuite tuturor victimelor represiunilor politice. Astfel, această prevedere nu va mai rămâne la latitudinea consiliilor locale, ca până acum, ci va fi lege”, a declarat într-un briefing de presă preşedintele PDM, Pavel Filip.

Fostul prim-ministru a menţionat că în perioada în care a condus Guvernul a fost aprobat un pachet social pentru protecţia victimelor deportărilor, care include următoarele prevederi:

• Alocaţiile lunare au fost majorate de la 100 până la 500 de lei
  • Ajutorul material a crescut până la 1000 de lei
  • Deportaţii au primit dreptul de a beneficia de tratamente de reabilitare la spitalul Guvernului, dar şi dreptul la un pachet de examene medicale profilactice gratuite
  • Reducerile la biletele de sanatoriu au crescut până la 50%.

„Contez pe susţinerea tuturor fracţiunilor parlamentare, sper să reuşim să aprobăm acest proiect cât mai rapid, astfel încât să corectăm o nedreptate care li s-a făcut celor peste 2000 de deportaţi din capitală”, a spus Pavel Filip.

În Republica Moldova locuiesc aproape 7000 de victime ale represiunilor politice.