Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

13 Martie 2018

Un nou sondaj de opinie, confirmă că cetăţenii apreciază abordarea guvernării de a se ocupa strict de problemele oamenilor

Un nou sondaj de opinie, confirmă că cetăţenii apreciază abordarea guvernării de a se ocupa strict de problemele oamenilor

Un nou sondaj de opinie, realizat în luna februarie la iniţiativa Partidului Democrat, vine să confirme că cetăţenii apreciază abordarea guvernării de a lăsa politica într-o parte şi a se ocupa strict de problemele oamenilor. Barometrul socio-politic, prezentat astăzi, este realizat la fiecare două luni cu scopul de a testa opinia cetăţenilor despre activitatea curentă a guvernării, despre ceea ce trebuie să fie îmbunătăţit şi în care domenii.

După prezentarea sondajului IMAS, Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a declarat că această ”apreciere a cetăţenilor ne încurajează să ne concentrăm în continuare energia şi toate resursele umane de care dispunem în partid pentru a oferi rezultate cât mai bune pentru oameni”.

Vlad Plahotniuc a anunţat că prima decizie după acest sondaj a fost să fie întărită şi mai mult această abordare, această schimbare de atitudine în raport cu cetăţenii. După ce a fost discutat modul în care se desfăşoară întâlnirile reprezentanţilor Partidului Democrat cu cetăţenii în teritoriu, s-a decis ca întâlnirile cu oamenii în teritoriu să decurgă după un nou principiu, astfel încât cetăţenii să fie nemijlocit implicaţi în formarea priorităţilor agendei guvernamentale. Prin urmare, deputaţii PDM şi reprezentanţii formaţiunii în instituţii vor merge în faţa cetăţenilor nu să ţină discursuri, ci să-i asculte, să răspundă la întrebări şi să preia problemele şi propunerile lor. După ce vor fi colectate aceste probleme şi propuneri, o echipă a Partidului le va analiza şi le va transmite instituţiilor abilitate spre rezolvare şi implementare. 

În acest context, liderul PDM a încurajat cetăţenii să profite de prezenţa colegilor din Partidul Democrat în teritoriu, să le expună problemele şi să le înainteze propunerile pe care le consideră de cuviinţă. ”Datorită apropierii noastre consecvente de cetăţeni, suntem siguri că ei vor putea face diferenţa dintre un partid care merge direct la oameni şi alte partide, care preferă să facă demagogie şi scandaluri la televizor şi pe Facebook”, este mesajul lui Vlad Plahotniuc către cetăţeni. 

Un alt subiect important abordat în şedinţa de azi a PDM a vizat declaraţiile surprinzătoare făcute de domnul Franco Frattini, reprezentant al OSCE pentru Transnistria, într-un interviu pe care l-a acordat zilele trecute presei ruse, când s-a aflat în vizită la Moscova. Cu referire la aceste declaraţii, poziţia PDM este că asemenea mesaje, spuse la Moscova sau oriunde, pot avea cel mai dăunător efect pentru rezolvarea problemei transnistrene. ”Am mai avut în trecut situaţii când, doar din ambiţia unor funcţionari internaţionali pentru a marca un succes formal, s-a încercat impunerea semnării anumitor documente în dezavantajul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Dar nu înţelegem de ce acum, când tocmai înregistrăm pentru prima dată în ultimii 15 ani progrese reale, eforturile noastre şi progresul sunt zădărnicite prin declaraţii conjuncturiste şi subversive din partea unor funcţionari. Noi, în Moldova, avem o zicală: dacă nu poţi ajuta, cel puţin nu dăuna”, a punctat Vlad Plahotniuc, care a reiterat că pentru Republica Moldova, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru este şi va rămâne o prioritate, pe care sperăm să o sprijine în continuare comunitatea internaţională, inclusiv Federaţia Rusă.

La şedinţă a fost discutată şi demisia domnului Alexandru Tănase din funcţia de ministru al Justiţiei, în urma unei campanii de intimidare pornite împotriva sa. Vlad Plahotniuc i-a mulţumit public lui Alexandru Tănase pentru că a acceptat să facă parte din Guvern şi a afirmat că regretă plecarea lui din funcţie. ”Am văzut că acest subiect a provocat tot felul de speculaţii. Totodată înţelegem că este un an electoral şi unii, în lipsă de teme, se agaţă deorice pentru a se face remarcaţi. Mai devreme sau mai târziu, lucrurile se vor lămuri”, a opinat Vlad Plahotniuc.

Pornind de la situaţia creată, preşedintele PDM a anunţat că în şedinţa Biroului Permanent al partidului, întrunit imediat după şedinţă săptămânală, s-a discutat şi despre candidaturile la funcţia de Ministru al Justiţiei şi s-a decis ca propunerea Partidului Democrat pentru această funcţie să fie Doamna Victoria Iftodi. Premierul urmează să înainteze mâine această candidatură Preşedintelui ţării.

În cadrul briefingului de presă, Vlad Plahotniuc a mai anunţat lansarea primului proiect de parteneriat public-privat, prin care se vor atrage investiţii pentru construirea unei arene multifuncţionale ultramoderne în Chişinău, care, după cum estimează experţii de la Guvern, va fi finalizată într-un an de zile.