08 Mai 2018

SUA şi USAID sunt în continuare alături de Republica Moldova şi investesc în proiecte care să asigure dezvoltarea ţării

Preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a avut o întrevedere cu Brock Bierman, Administrator Adjunct pentru Europa şi Eurasia al Agenţiei SUA pentru dezvoltare internaţională USAID.

În cadrul acestei întâlniri, liderul PDM şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul şi încrederea pe care cetăţenii americani le investesc în Republica Moldova. Preşedintele PDM a subliniat, în context, asistenţa externă extrem de valoroasă oferită de către USAID încă din anul 1992, dar şi rolul pe care acest sprijin l-a avut de-a lungul timpului în dezvoltarea ţării noastre.

”Sprijinul partenerilor externi şi determinarea guvernării asigură acum funcţionarea economiei şi mai multe beneficii pentru cetăţenii Republicii Moldova. Opiniile partenerilor internaţionali sunt importante pentru noi, mai ales în măsura în care construiesc o imagine echilibrată asupra situaţiei în care se află Moldova”, a declarat preşedintele PDM.

Între subiectele abordate s-a aflat şi tema alegerilor parlamentare din acest an, precum şi asigurarea transparenţei şi corectitudinii întregului proces electoral. În acest context, liderul PDM a amintit despre legea finanţării partidelor politice, respectiv despre modificările aduse recent şi faptul că această lege a fost adoptată deja în primă lectură în Parlament.

La rândul său, reprezentantul USAID a arătat faptul că SUA şi USAID sunt interesate să sprijine Republica Moldova în continuare şi să investească în proiecte care să asigure dezvoltarea ţării. De asemenea, a remarcat faptul că Moldova are un potenţial extraordinar în domeniul turismului. Legat de acest domeniu, Brock Bierman a apreciat că ţara noastră poate deveni o ”adevărată Napa Valley a Europei de Est”.

SUA va continua parteneriatul cu Moldova. Am marcat deja cei 25 de ani de asistenţă acordată ţării. Aştept cu nerăbdare ziua în care SUA şi Republica Moldova vor lucra, cot la cot, pentru a ajuta alte ţări, care vor avea nevoie de ajutor”, a declarat Brock Bierman.

În cadrul întâlnirii, a fost discutată şi situaţia cetăţenilor moldoveni plecaţi peste hotare. Vlad Plahotniuc a menţionat faptul că PDM sprijină actuala guvernare în derularea a cât mai multe proiecte menite să creeze condiţii, astfel încât cei din diaspora să se întoarcă acasă.

La finalul întrevederii, Vlad Plahotniuc şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că Brock Bierman se mândreşte cu rădăcinile sale moldoveneşti, familia acestuia de pe linia paternă fiind originară din Soroca. Cu această ocazie, i-a oferit în dar oficialului american o sticlă cu vinul care provine din recolta podgoriilor plaiurilor moldoveneşti.

Alături de Brock Bierman, la întrevedere au participat James D. Pettit, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Julie M. Stufft, şef adjunct al Misiunii SUA în ţara noastră şi Karen R. Hilliard, director al Misiunii USAID Moldova.

Preşedintele PDM a fost însoţit la această întâlnire de vicepreşedinţii partidului: Cristina Balan, Vlad Cebotari, Sergiu Sîrbu şi Violeta Ivanov, precum şi de Lara Moraru, şef al Departamentului relaţiilor externe din cadrul Partidului Democrat.