19 Ianuarie 2019

Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc şi preşedintele în exerciţiu al OSCE Miroslav Lajčák susţin continuarea dialogului pentru rezolvarea conflictului transnistrean

Vlad Plahotniuc, preşedintele Partidului Democrat din Moldova şi Miroslav Lajčák, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi ministrul Afacerilor Externe şi Europene al Slovaciei, au avut vineri la sediul central al PDM o întrevedere privitoare la subiectele de pe agenda comună a Moldovei şi OSCE.

Preşedintele PDM şi-a exprimat aprecierea pentru faptul că Miroslav Lajčák vizitează Republica Moldova chiar la începutul mandatului său în fruntea OSCE, considerând că acest lucru arată interesul OSCE pentru ţara noastră şi dorinţa de a sprijini procesele politice şi de securitate din Moldova şi din regiune.

Vlad Plahotniuc l-a informat pe oaspetele străin despre dezvoltarea Moldovei din punct de vedere economic şi social în perioada guvernării PDM, accentuând că progresul economic este o contribuţie la securitatea naţională şi regională, oferind în acelaşi timp ţării noastre noi oportunităţi de cooperare în plan european.

Discuţia dintre preşedintele PDM şi preşedintele în exerciţiu al OSCE s-a axat apoi pe subiectul transnistrean, Vlad Plahotniuc vorbind despre evoluţiile pozitive în dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol şi despre rezultatele concrete pentru cetăţenii moldoveni de pe ambele maluri ale Nistrului. În cadrul întâlnirii s-a abordat şi pregătirea Moldovei pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Vlad Plahotniuc afirmând că PDM îşi doreşte un proces electoral corect şi transparent. Liderul democrat a adăugat faptul că Guvernul ţării a luat măsuri suplimentare pentru a asigura dreptul la vot al cetăţenilor din diaspora prin mărirea numărului de secţii de vot şi decizia de a trimite un număr sporit de buletine de vot.

Cu privire la succesele guvernării, preşedintele în exerciţiu al OSCE, Miroslav Lajčák a adresat felicitări liderului PDM pentru evoluţiile înregistrate în soluţionarea conflictului transnistrean şi a subliniat apoi importanţa scrutinului care va avea loc în Moldova, adăugând că misiunea OSCE de observare a alegerilor este obiectivă şi neutră.

Vlad Plahotniuc şi Miroslav Lajčák au convenit că este foarte important ca Moldova şi OSCE să continue buna colaborare pe care o au, în interesul păcii şi securităţii din regiune şi de pe continentul european.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa este cea mai mare organizaţie din lume dedicată subiectelor de securitate, având ca membri toate statele europene, inclusiv Rusia, mai multe state din Asia Centrală, precum şi SUA şi Canada.

Slovacia este ţara care a preluat la 1 ianuarie 2019 preşedinţia rotativă a OSCE, urmând să exercite această responsabilitate pe durata întregului an. Ministrul de externe al ţării care deţine preşedinţia OSCE este şi preşedintele în exerciţiu al acestei organizaţii.