06 Martie 2018

PDM va susţine la alegerile pentru primăria Chişinău candidatul unic al partidelor proeuropene

Partidul Democrat din Moldova a luat decizia de a susţine la viitoarele alegeri locale anticipate din Chişinău un candidat unic al partidelor proeuropene. Anunţul a fost făcut de preşedintele PDM Vlad Plahotniuc, după şedinţa săptămânală de partid, la care au fost analizate toate aspectele acestor alegeri, inclusiv contextul politic şi părerile locuitorilor Chişinăului, reflectate de sondajele de opinie.

Potrivit liderului democrat, sondajele de opinie vorbesc despre o dezamăgire puternică a locuitorilor Chişinăului, legată de corupţia adânc înrădăcinată în Primărie şi modul iresponsabil cum a fost administrată în ultimii ani această instituţie de către unii reprezentanţi ai PL. Totodată sondajele arată că la alegerile locale Chişinăul riscă să ajungă în mâinile socialiştilor.

Din aceste considerente, PDM  a luat o decizie responsabilă, care urmăreşte 3 obiective de bază – să contribuie decisiv la dezvoltarea pe cale europeană a capitalei, să ofere Chişinăului o administraţie responsabilă şi să asigure înfrângerea categorică a socialiştilor.

”Vom susţine persoana care va reuşi să obţină suportul cel mai mare a partidelor de dreapta – PAS; PL; PPE, PDA. Suntem gata să-i susţinem chiar şi pe cei mai aprigi critici ai noştri, dacă acest candidat are şanse să convingă locuitorii că poate învinge socialiştii şi, desigur, dacă deţine capacitatea necesară de a administra Primăria”, a menţionat Vlad Plahotniuc. El a precizat că, deşi PDM are şanse mari să câştige alegerile, partidul nu va propune candidatul său pentru a spori şansele candidatului unic al dreptei.

În acelaşi timp, PDM pledează pentru organizarea alegerilor anticipate în Chişinău aşa cum prevede legea, în luna mai. ”Unii s-au grăbit să acuze PDM că ar încerca să anuleze alegerile anticipate sau să le comaseze cu cele parlamentare. Toate aceste afirmaţii sunt false, iar poziţia PDM este că alegerile locale în Chişinău trebuie să aibă loc în termeni legali”, a punctat Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc a îndemnat reprezentanţii partidelor pro-europene să nu se lase influenţaţi de propriile frustrări şi orgolii şi să nu repete gafa de la alegerile prezidenţiale, când PDM a mai făcut un gest în favoarea candidatului dreptei, dar a primit o reacţie isterică şi jignitoare la adresa susţinătorii democraţilor.

”Este necesar să creăm împreună un front comun, ca să nu pierdem bătălia pentru capitală. Recomand să se gândească de 7 ori până a arunca săgeata, să nu jignească din nou electoratul democrat. Haideţi să nu-i mai lăsăm pe socialişti să profite de neînţelegerile dintre partidele proeuropene. Eu sper la responsabilitatea clasei politice, căci în alegerile locale din Chişinău, noi toţi vom trece un test de maturitate politică”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Un alt subiect important discutat în şedinţa de azi a PDM a fost legat de convocarea de către preşedintele Igor Dodon a şedinţei Consiliului Suprem de Securitate. Din considerentul că această şedinţă a fost programată în mod deliberat în ziua când se cunoştea că primele persoane din stat nu vor fi în ţară, iar agenda nu a fost consultată în prealabil, PDM a luat decizia de a recomanda membrilor Parlamentului şi Guvernului să nu participe mâine la şedinţă. De asemenea, se va solicita preşedintelui Dodon să convoace acest for atunci când toţi membrii Consiliului vor fi în ţară şi să coordoneze cu ei preventiv agenda.