03 Februarie 2021

PDM va propune un plan de acţiuni prioritare pentru susţinerea sectorului HoReCa

Problemele din domeniul HoReCa şi soluţiile pentru depăşirea acestora au fost discutate astăzi de preşedintele PDM, Pavel Filip, cu reprezentanţii acestui sector.

Oamenii de afaceri au vorbit despre problemele grave cauzate de pandemie, care duc la incapacitatea de plată a salariilor şi la închiderea unităţilor din domeniu.

În ultimul an vânzările s-au redus cu 70%, iar circa 30% la sută dintre angajaţi, în cea mai mare parte tineri de până la 30 de ani, şi-au pierdut locurile de muncă. Alte probleme semnalate de antreprenori sunt controalele abuzive şi restricţia de a activa până la ora 22.00. Oamenii de afaceri solicită extinderea programului de lucru până la 24.00.

Membrii PDM au promis să acorde susţinere sectorului în depăşirea acestor probleme grave. În acest sens, va fi elaborat un plan de acţiuni prioritare de sprijin pentru perioada următoare, inclusiv instituirea unui moratoriu la controalele de stat.

Reprezentanţii HoReCa au apreciat înalt activitatea Guvernului Filip, în special reducerea taxei pe valoarea adăugată până la 10% şi instituirea moratoriului asupra controalelor de stat, fapt care a dus la dezvoltarea domeniului HoReCa.

La întâlnire au participat, de asemenea, Secretarul General al PDM, Alexandru Jizdan, ex-ministrul Economiei, Sergiu Răilean, şi vicepreşedintele PDM, Alexandru Cauia.