08 Mai 2018

PDM solicită crearea unui grup de lucru pe platforma Parlamentului pentru organizarea cât mai corectă şi democratică a alegerilor parlamentare

Partidul Democrat din Moldova a lansat un set de propuneri menite să consolideze  caracterul democratic al scrutinului parlamentar din 2018, dar şi destinate prevenirii oricărei încercări de fraudă, finanţărilor netransparente sau activităţilor ilegale în campania electorală. Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a declarat în cadrul briefingului de presă că în şedinţa de azi a formaţiunii s-a solicitat colegilor din Parlament să creeze un grup de lucru privind organizarea alegerilor într-un mod cât mai democratic şi transparent.

Acest grup va activa atât timp cât va fi necesar şi va reprezenta o platformă deschisă, unde vor fi invitate partidele de opoziţie, societatea civilă, experţi, instituţiile implicate în organizarea alegerilor. ”Noi, ca partid, vom face tot ce este necesar pentru ca procesul electoral din toamnă să fie corect şi democratic, să fie supravegheat de cât mai mulţi observatori internaţionali, de societatea civilă din ţară şi străinătate, de toţi cei interesaţi, astfel încât cetăţenii să aibă garantată corectitudinea votului pe care îl dau”, a declarat liderul PDM.

De asemenea, PDM a solicitat colegilor deputaţi să discute cu fracţiunile pentru a conveni asupra datei scrutinului şi a vota în Legislativ această dată până la finele lunii mai a.c.

Un alt subiect important discutat în şedinţa de azi a vizat securitatea circulaţiei rutiere, concluzia fiind că în acest domeniu s-au făcut paşi prea puţini şi este nevoie de o schimbare totală de strategie şi de elaborarea unui plan de lucru consistent.

În acest sens, în şedinţă s-a discutat reorganizarea Consiliului Naţional pentru Securitatea Circulaţiei Rutiere într-un Centru de Coordonare în Domeniul Siguranţei Rutiere, care să vină cu măsuri clare şi ferme. Proiectul va fi coordonat de către Prim-ministrul Republicii Moldova.

Totodată, a fost ridicată problema abuzurilor asupra şoferilor din partea poliţiştilor de la Inspectoratul Naţional de Patrulare. Preşedintele PDM a remarcat că a fost o perioadă când aceste abuzuri s-au redus, dar sunt tot mai multe semnale din partea şoferilor că s-a revenit la vechile practici conform cărora poliţiştii folosesc ca pretext diferite acţiuni tematice ca să justifice stoparea automobilelor.

”Am cerut astăzi conducerii Ministerului de Interne să verifice de ce au reapărut aceste abuzuri, cine se face vinovat de implementarea defectuoasă a ordinului respectiv şi am solicitat inclusiv să examineze sancţionarea celor responsabili”, a declarat Vlad Plahotniuc.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne trebuie să asigure o mai mare transparenţă şi claritate a campaniilor naţionale şi a acţiunilor tematice pe care le organizează în trafic, la indicaţia şefului Inspectoratului Naţional de Patrulare şi să comunice de fiecare dată pe pagina web a instituţiei următoarele detalii: tematica, zona şi perioada desfăşurării acţiunii, astfel încât să primeze caracterul de prevenire a încălcărilor legii, nu intenţia de a pândi şoferii sau a le pune capcane.

S-a mai discutat şi despre necesitatea reorganizării activităţii Inspectoratului Naţional de Patrulare, pentru a stabili mai corect şi mai clar competenţele şi activitatea instituţiei. ”Poliţiştii trebuie să patruleze spaţiile publice cu risc sporit de criminalitate, astfel ca scopul final să fie protejarea cetăţenilor şi creşterea siguranţei lor, nu exercitarea de abuzuri asupra oamenilor. Vom monitoriza situaţia până când lucrurile se lămuresc definitiv. În acelaşi timp, le recomandăm şoferilor să nu încalce regulile de circulaţie şi să nu dea motive să fie opriţi şi sancţionaţi”, este mesajul transmis cetăţenilor de către liderul democrat.

Tot în şedinţa săptămânală a fost discutată propunerea pentru funcţia de Ambasador al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii. Este vorba despre doamna Cristina Balan, vicepreşedintele Partidului Democrat, responsabil pentru relaţii externe, care a primit deja acceptul Departamentului de Stat al SUA. Cristina Balan este o persoană care cunoaşte bine situaţia din ţara noastră, obiectivele guvernării şi dosarul cooperării dintre Republica Moldova şi Statele Unite.