Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

22 Mai 2020

PDM se disociază de declaraţiile premierului Chicu, care pot prejudicia grav relaţia dintre Chişinău şi Bucureşti şi va cere convocarea de urgenţă a Consiliului Coaliţiei la acest subiect

PDM se disociază de declaraţiile premierului Chicu, care pot prejudicia grav relaţia dintre Chişinău şi Bucureşti şi va cere convocarea de urgenţă a Consiliului Coaliţiei la acest subiect

Partidul Democrat din Moldova îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu controversatul schimb de mesaje dintre prim-ministrul Republicii Moldova, dl Ion Chicu şi europarlamentarul român, dl Siegfried Mureşan.

Limbajul dlui Chicu în postarea sa de pe Facebook, etichetările politicianului român şi concluziile pe care le-a formulat sunt inadmisibile şi impardonabile.

Partidul Democrat se disociază în totalitate de o asemenea abordare disproporţionată. Iubim Romania, îi apreciem aportul frăţesc in construcţia unui stat democratic şi european în Republica Moldova şi ajutorul complex pe care l-au oferit fraţii noştri români economiei, culturii, educaţiei de la noi.

Considerăm că asemenea aprecieri pot prejudicia grav relaţia dintre cele doua state frăţeşti, unite prin comuniune de limbă, istorie şi tradiţii. Din aceste considerente, vom cere de urgenţă convocarea Consiliului Coaliţiei pentru a cere prim-ministrului explicaţii.

Totodată, ne exprimăm dezacordul şi cu modul tendenţios şi lipsit de respect în care europarlamentarul Siegfried Mureşan dă aprecieri guvernelor din Republica Moldova. Formulările categorice privind “eşuarea gestionarii crizei COVID şi eşuarea reformelor” sunt superficiale şi neadevărate.

Mai mult, afirmând că Guvernul PDM, Guvernul Filip ”a destabilizat situaţia din RM şi nu a făcut progrese în implementarea reformelor”, dl Mureşan spune un neadevăr cras, pentru că guvernul nostru a atins o cotă de realizare a Agendei de Asociere cu Uniunea Europeană de 65%, progresul în anii 2016-2019 alcătuind 35%, iar perioada indicată caracterizându-se printr-o îmbunătăţire generală a tuturor indicilor.

Regretăm situaţia în care acest dialog lipsit de bun simţ ar putea contribui la înrăutăţirea relaţiilor moldo-române şi vom întreprinde eforturi pentru depăşirea acestei situaţii ieşite din comun.