13 Ianuarie 2021

PDM nu va tolera intimidarea şi hărţuirea membrilor săi. Conducătorii instituţiilor de stat care comit abuzuri, vor trebui să răspundă pentru faptele lor

Membrii şi simpatizanţii Partidului Democrat care activează în cadrul instituţiilor de stat şi al serviciilor desconcentrate sunt intimidaţi şi presaţi să scrie cerere de demisie din funcţie pentru simplul motiv că nu au acceptat să activeze în timpul campaniei electorale de partea candidatului Igor Dodon şi au refuzat să părăsească Partidul Democrat.

„După alegerile prezidenţiale, Igor Dodon, fiind frustrat de înfrângere, continuă să facă presiuni pe conducătorii serviciilor desconcentrate, considerând că neimplicarea lor în campanie de partea sa a dus la înfrângerea acestuia. Este un lucru inadmisibil să hărţuieşti pe cineva pentru convingerile sale politice”, a declarat Secretarul general al PDM, Alexandru Jizdan.

În cadrul unui briefing de presă, au fost prezentate două cazuri concrete de intimidare şi hărţuire a membrilor PDM. Astfel, directorul Oficiului Poştal Bălţi, Vasile Guţu, a fost impus să scrie cerere de demisie pentru faptul că nu a acceptat să îndeplinească indicaţiile directorului ÎS „Poşta Moldovei”, Vitalie Zaharia, şi să facă campanie electorală pentru Igor Dodon. „Prerogativa nou numitului director interimar al Poştei Moldovei, Vitalie Zaharia este de a politiza instituţia. A fost creat un grup pe Viber cu conducătorii centrelor poştale din ţară pentru a da indicaţii ce şi cum trebuie să facem pentru a intra în campanie. Poştaşii au mers pe la casele multor oameni şi au fost infectaţi cu Covid19, iar pentru recuperarea lor nu s-a oferit nici un ban”, a spus Vasile Guţu. Indicaţiile respective sunt documentate şi vor servi drept probe în instituţiile de drept.

În plus, potrivit lui Vasile Guţu, în 9 luni ale anului 2020, de când Vitalie Zaharia este director, întreprinderea a suportat pierderi de 35,1 milioane de lei faţă de 6 luni ale 2019 când Poşta Moldovei a avut profit de 35,3 milioane lei. Se creează impresia că întreprinderea în mod intenţionat este dusă spre faliment, iar cei aproape 6 mii de angajaţi se pot pomeni şomeri.

Totodată, ex-directorul Centrului multifuncţional Ialoveni, Ilie Castraveţ, a fost impus să scrie cerere de demisie imediat după ce PDM a anunţat că părăseşte coaliţia de guvernare. Acesta a fost demis din funcţie, contrar legii, în timp ce se afla în concediu medical.

Secretarul general al PDM, Alexandru Jizdan a menţionat că pe cazul lui Vasile Guţu va fi sesizată Procuratura Generală, iar pe cazul lui Ilie Castraveţ va fi făcută o adresare în instanţa de judecată. Alexandru Jizdan a făcut apel către membrii şi simpatizanţii PDM să nu cedeze presiunilor şi intimidărilor, menţionând că Partidul Democrat îşi va apăra membrii săi. Totodată, oficialul a atenţionat că politicienii vin şi pleacă din funcţii, iar conducătorii de instituţii care astăzi comit abuzuri, cum se întâmplă în cazul directorului ASP, Vladislav Zara şi a directorului ÎS „Poşta Moldovei”, Vitalie Zaharia vor trebui să răspundă pentru faptele lor.