06 Decembrie 2017

PDM îşi exprimă dezaprobarea faţă de acţiunile provocatoare de persecuţie politică la care sunt supuşi de către Federaţia Rusă reprezentanţii partidului şi oficiali ai Guvernului şi Parlamentului

PDM îşi exprimă dezaprobarea faţă de acţiunile provocatoare de hărţuire şi persecuţie politică la care sunt supuşi în continuare, de către Federaţia Rusă, reprezentanţii partidului şi oficiali ai Guvernului şi Parlamentului.

PDM informează că în ultimul an au fost intentate zeci de dosare de urmărire sau penale împotriva unor oficiali politici şi guvernamentali din Republica Moldova. A fost respins de către Interpol şi alte instituţii internaţionale un număr foarte mare de solicitări din partea unor instituţii din Federaţia Rusă, care au fost apreciate ca reprezentând acţiuni de hărţuire şi persecuţie politică la adresa oficialilor moldoveni. Acest eşec de credibilitate înregistrat de autorităţile ruse a dus la o radicalizare şi mai mare a acţiunilor de harţuire politică.

Aceste abuzuri derulate de câteva instituţii din Rusia au la bază motive geopolitice, de intimidare, şantaj şi hărţuire a oficialilor moldoveni. O altă motivaţie din spatele acestor dosare fabricate în Federaţia Rusă constă în acoperirea unor persoane acuzate de infracţiuni pe teritoriul Republicii Moldova, persoane care au desfăşurat şi desfăşoară activităţi în interesul serviciilor speciale ruse şi împotriva Republicii Moldova. Iar momentul declanşării acestor acţiuni de hărţuire politică a coincis cu iniţierea şi avansarea autorităţilor de anchetă moldoveneşti în investigaţia privind spălarea a 22 de miliarde de dolari, bani proveniţi din Federaţia Rusă, prin intermediul unor bănci moldoveneşti.

PDM cere Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova să întreprindă măsurile care se impun pentru a condamna, din nou, oficial, aceste acţiuni de hărţuire politică, având în vedere că nici până astăzi Federaţia Rusă nu a răspuns demersului anterior al Guvernului şi Parlamentului privind abuzurile comise împotriva mai multor oficiali moldoveni.

De asemnea, PDM va informa instituţiile internaţionale în legătură cu noile abuzuri comise de Federaţia Rusă împotriva unor oficiali politici, guvernamentali şi parlamentari ai Republicii Moldova.