Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

04 Decembrie 2018

PDM îl susţine pe Ion Chicu pentru funcţia de ministru al Finanţelor, Ministerul urmând să asigure implementarea la termen a noii legi privind salarizarea unitară a bugetarilor

PDM îl susţine pe Ion Chicu pentru funcţia de ministru al Finanţelor, Ministerul urmând să asigure implementarea la termen a noii legi privind salarizarea unitară a bugetarilor

Partidul Democrat din Moldova a discutat în şedinţa săptămânală de astăzi şi a susţinut  candidatura propusă de prim-ministrul Pavel Filip la conducerea Ministerului Finanţelor, actualul Secretar general de stat în minister, Ion Chicu. Acesta îl va înlocui pe fostul ministru Octavian Armaşu, care a fost recent numit guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei.

 În cadrul briefingului de presă de după şedinţă, prim-ministrul şi prim-vicepreşedintele PDM Pavel Filip a avut cuvinte de apreciere pentru activitatea fostului ministru Octavian Armaşu, subliniind totodată că Ion Chicu este de asemenea un profesionist, care vine din domeniul financiar, fapt care îi va permite să asigure continuitatea tuturor proiectelor şi activităţilor. Premierul şi-a exprimat speranţa că noua candidatură propusă de PDM va fi acceptată de către şeful statului.

 De asemenea, premierul Pavel Filip a subliniat că Ministerului Finanţelor îi revine un rol important în implementarea la timp a legii salarizării unitare a bugetarilor, astfel încât toţi beneficiarii să-şi primească în decembrie salariile majorate.

 Cu privire la aplicarea noilor majorări de salarii, premierul a spus că se iau toate măsurile necesare. ”PDM doreşte ca de aceste majorări să beneficieze toţi. La nivel de guvern au fost pregătite actele, banii sunt disponibili. Desigur, este nevoie de un efort foarte mare al contabililor, care trebuie să înţeleagă noua modalitate de calcul a salariilor”, a precizat Pavel Filip, care a anunţat că peste 120 de funcţionari vor merge în raioane şi vor avea întâlniri cu contabilii pentru a-i ajuta să aplice corect legea. De asemenea, la Ministerul Finanţelor a fost creată o linie telefonică specială, unde vor putea telefona toţi cei care vor avea întrebări privind punerea în aplicare a acestei legi, inclusiv cei care vor considera greşite calculele.

 Un alt subiect discutat astăzi ţine de activitatea instituţiilor statului în perioada sărbătorilor de iarnă. Pavel Filip a menţionat că o atenţie deosebită va fi acordată fluidizării traficului la frontieră, din motiv că în această perioadă se prevede un număr sporit de traversări. Totodată, poliţiştii urmează să ia măsuri suplimentare pentru prevenirea infracţiunilor şi să patruleze într-un număr mai mare străzile şi cartierele, pentru a spori siguranţa cetăţenilor.

 La fel, s-a convenit un grafic special de activitate pentru subdiviziunile Agenţiei Servicii Publice, pentru ca toţi cetăţenii care vor avea nevoie să aibă acces la serviciile de documentare. Aceste subdiviziuni vor activa fără întrerupere, iar echipe mobile special create pentru perioada sărbătorilor vor deservi la necesitate cetăţenii.