Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

22 Ianuarie 2019

PDM anunţă iniţiative noi pentru susţinerea familiilor cu copii, a pensionarilor şi persoanelor cu venituri mici

PDM anunţă  iniţiative noi pentru susţinerea familiilor cu copii, a pensionarilor şi persoanelor cu venituri mici

Partidul Democrat din Moldova, reunit în şedinţa săptămânală de planificare, a examinat mai multe proiecte importante şi a decis să promoveze iniţiative noi pentru cetăţeni.

Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a subliniat, în cadrul briefing-ului de presă, că, deşi la moment este o perioadă pre-electorală, PDM va lucra la capacitatea maximă, întrucât cetăţenii aşteaptă rezultate de la guvernare chiar şi în timpul alegerilor.

„Vom continua să implementăm programul nostru de guvernare, pe care ni l-am asumat, să ne respectăm angajamentele, aşa cum am făcut şi când am pornit programele „Drumuri Bune”, „Prima Casă”, când am majorat salariile şi pensiile şi multe altele”, a declarat Vlad Plahotniuc. 

În acest context, liderul democrat a reiterat că, un angajament important al PDM este grija pentru pensionari, care mulţi ani au fost ignoraţi de guvernările precedente.  Vlad Plahotniuc a amintit că, recent, pensiile au crescut cu 10%, precizând, totodată că, în luna aprilie, pensiile vor fi  indexate din nou, chiar dacă ”sunt unii politicieni din opoziţie, care încearcă să-i mintă pe pensionari, afirmând că nu vor mai primi această indexare”.

„Tot aşa, aceşti politicieni i-au minţit pe pensionari că nu vor primi cei 600 de lei pentru sărbătorile de iarnă, însă acest ajutor a ajuns deja la ei, exact cum am promis. Mai mult, noi vom continua să oferim ajutoare de sărbători. În şedinţa de astăzi, am decis să oferim un ajutor de 600 de lei, de această dată - de sărbătorile de Paşti, pentru pensionari şi alte categorii sociale cu venituri de până la 2.000 de lei. Sunt cca 610.000 de persoane, care vor beneficia de acest ajutor”, a anunţat Vlad Plahotniuc. 

Un alt subiect important de pe agenda de azi a PDM vizează susţinerea copiilor şi a familiilor. În acest context, Vlad Plahotniuc a anunţat că situaţia şi potenţialul economic permit majorarea substanţială a indemnizaţiei unice la naşterea fiecărui copil de la 6.303 lei, la 10.000 de lei. Liderul democrat a amintit că, pe lângă această indemnizaţie unică pentru fiecare copil născut, statul acordă, deja de câteva luni, şi produse de primă necesitate, în valoare de 1.500 de lei, în cadrul programului guvernamental „O nouă viaţă”.

Tot în sprijinul familiilor, care au copii, PDM a decis să lanseze un program nou, la care lucrează de mai mult timp şi prevede ca pentru fiecare copil din Republica Moldova, familiile să primească lunar câte 200 de lei până la vârsta de 18 ani.  

Tot astăzi, a fost discutat un alt subiect, care se află permanent pe agenda guvernării, legat de necesitatea majorării compensaţiilor pentru plata căldurii, pe care le primesc familiile social-vulnerabile timp de cinci luni – noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie şi martie. Anterior, preşedintele PDM a cerut colegilor din Guvern să identifice resurse suplimentare pentru o majorare mai mare pentru sezonul următor. Ca urmare, s-a găsit posibilitatea de a dubla această compensaţie, începând cu sezonul de iarnă următor -  de la 350  la 700 de lei. De această majorare vor beneficia peste 150.000 de familii, care au un venit lunar de până la 2.000 de lei. 

Liderul PDM a mai precizat că toate aceste proiecte: ajutorul de Paşti de 600 de lei, dublarea compensaţiilor pentru plata căldurii de la 350 până la 700 lei, mărirea indemnizaţiei unice la naşterea copilului de la 6.303 la 10.000 de lei şi introducerea  alocaţiei lunare pentru fiecare copil, în valoare de 200 lei până la vârsta de 18 ani, sunt deja pregătite, iar, în câteva săptămâni, când se va convoca o şedinţă a Parlamentului, proiectele vor fi votate în prima lectură. În a doua lectură, conform legii, fracţiunea Partidului Democrat le va putea vota în următorul Legislativ, astfel încât oamenii să înceapă să primească ajutoarele anunţate cât mai curând.

Pe lângă aceste proiecte, Vlad Plahotniuc a anunţat o iniţiativă cu efect imediat, legată de medicamentele compensate. Mai exact, s-a luat decizia ca un număr important de medicamente de primă necesitate să fie oferite în mod gratuit pentru toate categoriile de cetăţeni, iar măsura dată va fi implementată din luna februarie.

Astfel, pentru circa 80% dintre cele mai răspândite şi cu risc sporit maladii va exista cel puţin un preparat medicinal esenţial, care să fie oferit absolut gratis, adică statul să-l compenseze complet, în proporţie de 100%. Vlad Plahotniuc a mai menţionat că, de la preluarea guvernării, PDM  a asigurat practic dublarea numărului de substanţe medicamentoase compensate până la 150 de tipuri, dar şi eliberarea gratis a medicamentelor, cu reţetă de la medic, pentru toţi copiii cu vârsta de până la 18 ani. 

„Ceea ce facem noi acum, este să ne îndeplinim datoria şi programul de guvernare, aşa cum am făcut de 3 ani încoace, de când am pornit toate proiectele importante şi le-am realizat cu succes”, a punctat Vlad Plahotniuc. 

În şedinţa săptămânală a partidului, au mai fost discutate două subiecte importante: unul s-a referit la desfăşurarea alegerilor parlamentare, iar cel de-al doilea a vizat referendumul pentru reducerea numărului de deputaţi şi demiterea de către popor a deputaţilor, care nu îşi fac datoria. 

Preşedinte al Partidului Democrat a lansat, în acest context, un apel către toţi candidaţii înscrişi în cursa electorală - să se abţină de la falsuri, provocări şi manipulări, să manifeste respect faţă de toţi concurenţii electorali şi să-i lase pe alegători să decidă liber şi să-şi exercite dreptul la vot în mod democratic.

„Toate sondajele curente au arătat că Partidul Democrat înregistrează cele mai mari creşteri, cea mai spectaculoasă dinamică în încrederea cetăţenilor. Noi suntem convinşi de un rezultat record pentru partid în alegerile parlamentare şi mizăm pe un scrutin cât mai corect, cât mai transparent, bine organizat şi cu posibilităţi şi drepturi egale pentru toţi concurenţii electorali”, a fost mesajul lui Vlad Plahotniuc.

La rândul său, vicepreşedintele Partidului Democrat şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a adus precizări legate de alegeri şi referendumul consultativ din 24 februarie. Andrian Candu şi-a exprimat nedumerirea faţă de poziţia blocului ACUM de boicotare a referendumului, ţinând cont de faptul că partidele de opoziţie însele au avut campanie de colectare a semnăturilor în favoarea reducerea numărului de deputaţi din Legislativ.

„PDM, când a pornit campania de informare privind schimbarea sistemului electoral, a lansat şi ideea retragerii mandatelor deputaţilor, care trădează interesele alegătorilor. Atunci am fost acuzaţi de opoziţie că vrem să impunem ceva fără să consultăm cetăţenii. Acum când venim să consultăm părerea cetăţenilor, opoziţia boicotează referendumul. Vedem  că Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt împotriva propriilor iniţiative”, a opinat Candu.

Preşedintele Parlamentului a dat asigurări că, dacă în urma acestui referendum va fi susţinută ideea de reducere a numărului de deputaţi în Legislativ şi de retragere a mandatelor, imediat după alegeri vor începe consultări cu Comisia de la Veneţia, pentru a promova aceste modificări legislative.

De asemenea, Andrian Candu a vorbit despre un proces foarte nociv, lansat de liderii opoziţiei, care infiltrează, fără a furniza vreo dovadă, ideea că aceste alegeri vor fi fraudate şi că vor cere  anularea lor. „Ei nu fac altceva decât să-şi găsească scuze pentru faptul că vor pierde alegerile. Cu fiecare ocazie vorbesc despre fraudarea scrutinului, dar niciodată nu au adus probe”, a declarat Candu.

Speakerul Parlamentului a mai punctat că ideea anulării alegerilor, infiltrată de pe acum de liderii opoziţiei, aduce pericolul instaurării unui haos pe o perioadă îndelungată, când lipsa unui Guvern nu va permite realizarea obligaţiunilor asumate, cât şi continuarea proiectelor sociale lansate de către guvernare.