22 Februarie 2019

PDM a sesizat instituţiile internaţionale şi observatorii acreditaţi să monitorizeze alegerile din 24 februarie, în legătură cu implicarea abuzivă a Federaţiei Ruse în alegerile din Republica Moldova

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituţii internaţionale şi observatorii acreditaţi să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federaţiei Ruse în alegerile din Republica Moldova.

PDM consideră că instituţii din Federaţia Rusă desfăşoară acţiuni de intimidare, abuz şi şantaj împotriva liderului partidului, Vlad Plahotniuc, inventând cu două zile înainte de alegeri un dosar fals pe numele său. Considerăm că aceste acţiuni au fost iniţiate cu scopul de a influenţa rezultatul alegerilor din Republica Moldova, de a manipula opinia publică şi de a sprijini o anumită forţă politică în detrimentul alteia.

PDM a informat comunitatea internaţională inclusiv asupra încercărilor repetate ale unor servicii speciale ruse de a îngrădi libertatea de deplasare a unor lideri ai partidului, prin intermediul unor sesizări false transmise către Interpol, inclusiv în perioada pre-electorală. Aceste încercări, pe care le considerăm parte a unui război hibrid, l-au vizat de mai multe ori şi pe liderul partidului, Vlad Plahotniuc, însă Interpol le-a respins de fiecare dată, ca fiind acţiuni de hărţuire politică.

Acest ultim caz de intimidare, împreună cu abuzurile care se fac împotriva celor doi piloţi moldoveni deţinuţi nejustificat la Moscova în scop de PR pentru un partid politic, dar şi propaganda exercitată de entităţi ruse prin intermediul mass media, sunt indicii suficiente care generează o îngrijorare profundă în legătură cu implicarea abuzivă a Federaţiei Ruse în afectarea desfăşurării alegerilor din Republica Moldova.

Partidul Democrat din Moldova a solicitat instituţiilor internaţionale şi observatorilor să consemneze aceaste încercări ale Federaţiei Ruse de a interveni brutal în buna desfăşurare a alegerilor din Republica Moldova. Au fost sesizate în acest sens Misiunea de observare a alegerilor OSCE/ ODIHR, Misiunea de observare a alegerilor ENEMO, Institutul Republican Internaţional (IRI), alţi observatori acreditaţi în Republica Moldova, inclusiv din Parlamentul European, precum şi ambasadele acreditate în Republica Moldova.