20 Martie 2018

PDM a luat decizia politică de a lansa reforma Armatei Naţionale, cu renunţarea la serviciul militar obligatoriu

Partidul Democrat din Moldova a adoptat, în şedinţa săptămânală, mai multe decizii politice  importante, aşteptate de către oameni. Astfel, ca urmare a unei evaluări ample a situaţiei din Armata Naţională, PDM - în calitate de formaţiune responsabilă de actul guvernării în Republica Moldova - a luat astăzi decizia politică de a se renunţa la serviciul militar obligatoriu.

Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc a declarat în cadrul briefingului de presă de după şedinţă că, încă de anul trecut, PDM a cerut Guvernului un studiu amplu la acest subiect şi un plan de acţiuni pentru transformarea armatei noastre într-o armată profesionistă. Concluziile evaluării respective - la care au lucrat mai multe ministere, agenţii şi experţi în domeniu, sub coordonarea Prim-Ministrului - au confirmat îngrijorările existente: condiţiile pe care armata naţională le poate oferi, în prezent, tinerilor recruţi sunt insuficiente pentru o pregătire temeinică şi un trai decent pe perioada desfăşurării serviciului militar. În acelaşi timp, continuă să se extindă un fenomen extrem de grav, respectiv faptul că tinerii plătesc sume mari de bani şi scapă de serviciul militar, fiind înrolaţi doar cei care nu au bani să plătească.

Potrivit liderului PDM, reforma armatei se va realiza etapizat, timp de aproximativ doi ani, iar primele reduceri de înrolări vor fi chiar în această toamnă. Locul recruţilor va fi ocupat de militari profesionişti, angajaţi pe bază de contract, care vor fi echipaţi după standardele moderne. În paralel, Guvernul va rezolva toate problemele legate de logistică şi de salarizare, astfel încât să fie creată o armată modernă, mult mai bine dotată tehnic şi susţinută financiar, cu soldaţi profesionişti.

În şedinţa de astăzi s-a mai discutat astăzi o temă foarte sensibilă din punct de vedere social – anume interacţiunea medicilor cu cetăţenii. În acest context, PDM a solicitat reprezentanţilor săi din Parlament să urgenteze votarea în lectură finală a legii privind înăsprirea pedepselor faţă de cei care agresează mediciiVrem ca situaţii asemenea celei care a avut loc recent, când un medic a fost agresat în mod inadmisibil, să nu se mai întâmple, iar când totuşi au loc astfel de cazuri, făptaşii să fie neapărat pedepsiţi conform legii”, a declarat preşedintele PDM.

De asemenea, pentru ca pacienţilor să le fie acordat mai mult timp, care să nu mai fie irosit pentru completarea actelor inutile, PDM a cerut Ministrului Sănătăţii să vină cu acţiuni concrete pentru debirocratizarea activităţii medicilor. Concomitent, pentru medici vor fi planificate acţiuni de instruire, menite să îmbunătăţească atitudinea lor faţă de pacienţi, iar rezultatele acestor schimbări vor fievaluate în baza unor sondaje de opinie dedicate, dar şi a apelurilor efectuate de către cetăţeni la linia telefonică specială a Ministerului Sănătăţii. ”Cunosc medici extraordinari, care sunt în totalitate dedicaţi acestei profesii nobile şi sunt apreciaţi de către cetăţeni, fiind dintre cei care menţin până astăzi buna reputaţie a medicinei moldoveneşti. Dar trebuie să recunosc că primesc şi scrisori de la cetăţeni în legătură cu unele abuzuri, pe care ei le întâlnesc atunci când se adresează după ajutor medical. Iar cele mai multe plângeri se referănu la activitatea profesională a medicului, dar la atitudinea sau chiar de refuzul de a-i consulta”, a explicat Vlad Plahotniuc.

Un alt anunţ important făcut de preşedintele PDM este legat de lansarea oficială, începând de miercuri, 21 martie, a programului „Prima Casă”. În acest context, Vlad Plahotniuc a declarat că se lucrează şi la extensia programului, astfel încât peste câteva luni Guvernul să poată veni cu noi facilităţi, în special pentru funcţionarii publici. ”Prin aceste facilităţi, vrem să-i încurajăm să rămână în sistemul bugetar. Totodată, extensia programului Prima Casă” va constitui un motiv suplimentar pentru tinerii care doresc să se angajeze în instituţiile statului”, a spus liderul democrat.

Vlad Plahotniuc a avut şi un mesaj legat de alegerile locale care urmează să aibă loc în Chişinău. În contextul anunţului anterior al PDM de a susţine un candidat unic al forţelor de dreapta, vicepreşedintele PDM, Vlad Cebotari, împuternicit să se ocupe de acest subiect în numele Partidului Democrat, a transmis scrisori către mai multe partide proeuropene, pentru a conveni asupra unei întâlniri la care să discute despre desemnarea candidatului unic la Primăria Chişinău. În locul unui răspuns la adresările PDM, au fost văzute însă declaraţii impulsive în presă din partea celor cărora le-au fost expediate acele scrisori, precum şi lansarea unui număr tot mai mare de candidaţi din partea partidelor proeuropene, care au tot mai slabe şanse să câştige.

Preşedintele PDM a mai ţinut să menţioneze că reacţiile crispate ale acestor partide legate de invitaţiile la dialog nu mai surprind, însăatitudinea lor arogantă poate dezamăgi din nou electoratul de centru-dreapta, căci cetăţenii vor să se implice în lupta pentru Chişinău,dar nu să participe la o competiţie a orgoliilor şi frustrărilor politice. ”Sondajele arată clar că dreapta are o singură şansă reală în alegerile din Chişinău - să se unească în jurul unui candidat unic ales prin consens sau selectat după ratingul din sondaje. Observăm însă un refuz categoric al discuţiilor nu doar cu Partidul Democrat, dar chiar între acele partide, unele dintre care, acum câteva luni, au anunţat, cu exaltare, că vor face bloc electoral, iar azi nici măcar nu comunică între eleAceste partide care au refuzat dialogul şi şi-aupromovat interesele lor egoiste vor fi direct responsabile dacă socialiştii câştigă Primăria Chişinău”, a punctat Vlad Plahotniuc.