Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

24 Februarie 2019

PDM a depus sesizare la CEC privind utilizarea emblemei Federaţiei Ruse pe urna de vot din cadrul secţiei de votare nr.45/7 din Comrat

PDM a depus sesizare la CEC privind utilizarea emblemei Federaţiei Ruse pe urna de vot din cadrul secţiei de votare nr.45/7  din Comrat

Partidul Democrat din Moldova a sesizat Comisia Electorală Centrală privind unele acţiuni inadmisibile ale Biroului electoral al secţiei de votare nr. 45/7 din cadrul Circumscripţiei uninominale nr. 45 din mun. Comrat.

Astfel, s-a constatat că echipamentul logistic utilizat de către organul electoral respectiv, şi anume urna de vot din cadrul secţiei de votare nr.45/7 are imprimată emblema de stat a altui stat – Federaţia Rusă.

Pe lângă faptul că acest lucru contravine prevederilor Instrucţiunii cu privire la asigurarea infrastructurii secţiei de votare, aprobată de CEC, în acest mod se încalcă Codul electoral, care stabileşte că nu pot fi utilizate simboluri ale unor state străine sau organizaţii internaţionale.

Considerăm de asemenea că folosirea unei urne de vot cu emblema Federaţiei Ruse este un element de agitaţie electorală ce favorizează acele forţe politice şi acei candidaţi care susţin orientarea pro-rusă a Moldovei.

Solicităm Comisiei Electorale Centrale examinarea cazului sesizat şi înlăturarea încălcărilor admise de către Biroului electoral al secţiei de votare nr. 45/7.