14 Iunie 2019

PDM a decis retragerea de la guvernare prin prezentarea demisiei Guvernului

Partidul Democrat din Moldova a decis, în şedinţa Consiliului Politic Naţional de astăzi, în condiţiile lipsei deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare, dar în acelaşi timp necesitatea de a debloca criza în care se afla ţară, retragerea de la guvernare, prin prezentarea demisiei Guvernului.

Vicepreşedintele PDM Vlad Cebotari a declarat după şedinţa CPN că decizia de azi are efect politic, va rezolva parţial problema blocajului politic şi va fi un semnal clar că PDM nu se ţine de putere. Însă, în opinia PDM, decizia de astăzi nu va soluţiona în nici un fel problema blocajului juridic şi instituţional în care se află tara. ”În aceste condiţii, sarcina preluării în legalitate a guvernării rămâne a fi rezolvată de binomul PSRM-ACUM, creat de Igor Dodon şi partidele aşa-zis pro europene, cum le-a denumit foarte interesant şi sugestiv preşedintele Federaţiei Ruse, care a salutat crearea acestui binom”, a afirmat Vlad Cebotari.

Vicepreşedintele PDM a amintit că democraţii au dorit să fie luate decizii pentru ca guvernarea să poată fi preluată legal, însă din cauza refuzului la dialog nu s-a putut găsi compromisul care putea rezolva întreaga criză în care se află ţara. Totodată, Vlad Cebotari a subliniat că,  indiferent ce soluţii se vor găsi în continuare, câtă vreme există deciziile Curţii Constituţionale în vigoare, Guvernul care se va instala va funcţiona ilegal, iar funcţionarii din instituţii nu vor putea legal sa execute deciziile unui astfel de Guvern şi se vor afla într-o situaţie de risc juridic. ”Din această cauză, cel mai probabil se va ajunge până în final la alegeri anticipate, singura forma prin care se poate soluţiona legal şi complet criza in care binomul PSRM-ACUM au băgat ţara”, a mai opinat vicepreşedintele PDM.

Vlad Cebotari a reiterat că PDM rămâne în continuare deschis dialogului şi este gata găsească împreună cu partidele parlamentare cele mai bune soluţii pentru a avea un Parlament şi un Guvern legitim.

Vicepreşedintele democrat a adresat şi un mesaj către susţinătorii PDM, cărora le-a mulţumit pentru sprijinul şi solidaritatea demonstrate, pentru faptul ca au dus partidul nostru la cel mai mare nivel politic din istoria sa. ”PDM intră într-o nouă etapă, va face o politică activă şi va promova interesul cetăţenilor şi al Republicii Moldova, va lupta împotriva celor care încearcă să o federalizare, să o vândă pe bucăţi, dar cel mai important, va lupta pentru ca promisiunile făcute în campania electorală sa fie îndeplinite, pentru ca ele sunt angajamente pentru ca viaţa oamenilor să fie mai bună”, a punctat Vlad Cebotari în adresarea către susţinătorii PDM.

La fel, vicepreşedintele PDM i-a îndemnat pe cei care susţin partidul să-şi păstreze calmul şi să manifeste reţinerea, pentru a evita escaladarea situaţiei şi ajungerea la violenţe. ”Le promitem însă că PDM va reuşi prin instrumentele pe care le are la dispoziţie sa readucă stabilitatea în ţară. Foarte curând le vom da susţinătorilor noştri noi motive ca sa fie mândri de echipa noastră politică şi de modul în care acţionăm pentru a ne ajuta ţara şi a o proteja. În acelaşi timp, aşa cum a făcut tot timpul PDM, îşi va susţine fiecare membru al echipei sau simpatizant, în cazul în care vor exista presiuni sau abuzuri asupra lor, de orice fel. Rămânem o echipă unită şi solidară, aşa cum ne ştie toată lumea, gata să muncească eficient in sprijinul moldovenilor”, a asigurat vicepreşedintele PDM.