24 Octombrie 2019

Pavel Filip: Şantaj şi presiune: sunt metodele prin care aşa numiţii ”marinari oneşti” guvernează ţara. Cei de la putere au furat 83 de primari de la PDM

La alegerile locale generale PDM a învins, obţinând cel mai mare număr de primari aleşi din primul tur: aproape 200, ceea ce înseamnă peste 20% din numărul total de primării din ţară şi o treime din cei aleşi din primul tur de scrutin.

„Toate încercările de presiune şi şantaj ale guvernanţilor, toate tentativele de intimidare prin dosare penale şi ridicări de imunităţi, toate au primit la 20 octombrie un răspuns clar: Partidul Democrat nu este partidul unui singur om, Partidul Democrat este partidul oamenilor gospodari, profesionişti, care ştiu să muncească pentru oameni”, a declarat Pavel Filip.

Liderul democrat a precizat că PDM, fără resurse administrative şi financiare, a reuşit să obţină din primul tur un număr mai mult decât dublu de primari faţă de partidele care fac parte din blocul ACUM. Iar acest fapt demonstrează că oamenii au încredere în Partidul Democrat şi în candidaţii săi.

Totodată, potrivit preşedintelui PDM, rezultatul putea fi şi mai bun, dacă partidele de la guvernare nu ar fi furat de la PDM 83 de primari. Mai exact dintre primarii aleşi din primul tur pe listele celor de la putere, 83 sunt foşti primari ai Partidului Democrat. Majoritatea dintre ei au fost şantajaţi ca să treacă de la PDM la ACUM sau PSRM, sau măcar să candideze independent.„Şantajaţi cu alungarea din funcţie, abuz de putere, folosirea resurselor administrative, intimidarea prin presiune pe business: acestea sunt doar câteva dintre metodele prin care aşa numiţii ”marinari oneşti” guvernează ţara”, a subliniat preşedintele PDM.

Secretarul General al PDM, Alexandru Jizdan, a venit cu exemple concrete de intimidare a candidaţilor democraţi în Anenii Noi, circumscripţia unde a fost ales deputat cu peste 40% din sufragii. Potrivit lui, Veaceslav Bâstriţchi, membru activ al PDM de 10 ani şi şef la Anenii Noi Gaz a fost şantajat de deputatul PPDA Chiril Moţpan să treacă la Blocul ACUM, în caz contrar, îşi va pierde funcţia.

Făcând uz de funcţia sa de deputat şi preşedinte de comisie, la 5 septembrie, Chiril Moţpan i-a chemat la Parlament pe Veaceslav Bâstriţchi, însoţit de 5 primari PDM din: Şerpeni, Cobusca Nouă, Botnăreşti, Teliţa, Calfa. Moţpan le-a spus că guvernarea a creat comisia de anchetă pentru uzurparea puterii şi că această comisie, se va finaliza cu declararea PDM în afara legii. Astfel, acesta a exercitat presiuni asupra primarilor PDM pentru ca ei să treacă la partidele puterii. Şi astfel de cazuri de presiune şi intimidare au avut loc la scara întregii ţări.

Preşedintele PDM a îndemnat oamenii, pe 3 noiembrie, să aleagă încă o dată adevăraţii gospodari şi profesionişti, care sunt în Partidul Democrat. „Noi am demonstrat că putem aduce realizări concrete, iar oamenii au încredere în noi. De aceea, pe 3 noiembrie vom spune încă o dată clar şi răspicat, că alegem Fapte, nu vorbe”, a conchis Pavel Filip.