Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

14 Iunie 2019

Păstraţi vie democraţia Moldovei, lăsând oamenii să decidă

Păstraţi vie democraţia Moldovei, lăsând oamenii să decidă

Semnat de prim-vicepresedintele PDM si prim ministru al Republicii Moldova


Moldova - o ţară mică, dar importantă în Europa de Est - este ultimul front pentru încercările Rusiei de a restabili Uniunea Sovietică. Uzurparea puterii, după anexarea din 2014 a Crimeei din Ucraina, are loc din nou, la uşa Europei.

Comunitatea internaţională nu trebuie să abandoneze Moldova în acest moment critic.

Operaţiunea preşedintelui rus, Vladimir Putin, a pavat calea în Moldova prin încălcarea statului de drept. În mijlocul acestei confuzii, el a încercat să creeze un guvern ilegal, susţinut de Kremlin, după încheierea recentelor alegeri naţionale în urma cărora niciun partid nu a obţinut majoritate.

Aliatul lui Putin în capitala Chişinău, preşedintele socialist Igor Dodon a încercat să formeze un guvern cu presupusa formaţiune pro-europeană ACUM. Dar aceste partide au depăşit termenul constituţional al ţării pentru formarea axei lor de convenienţă, iar Curtea Constituţională a decis săptămâna aceasta că vor avea loc noi alegeri pentru a decide viitorul Moldovei.

Operaţiunea preşedintelui rus, Vladimir Putin, a pavat calea în Moldova prin încălcarea statului de drept

Dodon are o relaţie apropiată mai veche cu Putin. Este des fotografiat cu rusul puternic şi călătoreşte adesea la Moscova şi Sankt Petersburg. Dar, lumea a fost şocată să vadă cât de mult Dodon depinde de Moscova, în ultimele zile ale negocierilor dintre Partidul Democrat şi socialişti.

Dodon s-a lăudat că ruşii îi finanţează Partidul Socialiştilor în valoare de 800.000 de euro pe lună - o sumă care pune partidul complet la mila lui Putin şi a acoliţilor săi. Iar ceea ce vrea Putin pentru Moldova - şi ceea ce Dodon a cerut partenerului său de coaliţie - a fost federalizarea şi subjugarea Moldovei în faţa autorităţilor ruseşti.

Ce înseamnă planul federalizării Rusiei pentru Moldova? La începutul anilor 2000, când ruşii au forţat pentru prima dată planul, însemna că Republica Moldova ar deveni o "Republică Federală" divizată, formată din trei state - Moldova, Transnistria şi Găgăuzia. Rusia ar fi limba oficială în această Republică Federală, marcând simbolic puterea ţării asupra celor trei state.

Acesta este planul de strategie al lui Putin pentru Crimeea: 1.500 de soldaţi ruşi ocupă deja Transnistria cu armament greu şi desfăşoară operaţiuni sub acoperire.

Rusia a lucrat în condiţii febrile pentru a destabiliza Moldova, aşa cum a făcut-o în Ucraina, Georgia şi în Balcani

Iniţial, Partidul Democrat a încercat să extindă o ofertă de coaliţie blocului ACUM; ar fi fost o alianţă evidentă şi naturală între două formaţiuni pro-occidentale. Din păcate, conducerea blocului ACUM a refuzat până şi să negocieze şi, în schimb, a încercat să îmbrăţişeze Partidul Socialiştilor al lui Dodon şi Putin.

Ar mai vota cetăţenii Moldovei pentru blocul ACUM sau ar mai sprijini coaliţia acestuia cu socialiştii din moment ce ar realiza că preţul pentru mâna lui Dodon a fost federalizarea şi controlul de la Moscova? Ar mai lucra partenerii şi corporaţiile externe cu administraţia Moldovei care este în mod evident remunerată de către Moscova? Partidul Democrat a refuzat să încheie o înţelegere cu diavolul. Cu regret, blocul ACUM, în setea pentru putere, a fost dispus să accepte condiţiile Rusiei şi să dea Moldova pe mâna Kremlinului, ceea ce înseamnă o încercare de lovitură administrativă.

ACUM şi socialiştii avertizează cu privire la pericolele de captare a statului şi necesitatea păstrării statului de drept. Deci, este ironic faptul că ei nu respectă legea şi formează o coaliţie de stânga-dreapta în mod transparent, în limitele constituţiei moldoveneşti.

Rusia a lucrat în condiţii febrile pentru a destabiliza Moldova, aşa cum a făcut-o în Ucraina, Georgia şi Balcani. Ea a organizat o lovitură de stat administrativă încălcând constituţia, ignorând Curtea Constituţională şi încercând să închidă serviciile de securitate din Moldova.

Toate acestea, într-un singur week-end, în timp ce comunitatea internaţională urmărea nepăsătoare.

ACUM şi socialiştii sunt aparent funcţionarii lui Putin în acest moment, dispuşi să pună în pericol viitorul democraţiei noastre emergente şi să supună poporul moldovean voinţei Moscovei.

În acest moment ţara este blocată, iar singura cale de urmat este organizarea alegerilor anticipate

Blocajul parlamentar de sâmbătă nu ar trebui să fie urmat de o lovitură asupra raţiunii în capitalele occidentale, nici de o suprimare a democraţiei sau o lovitură asupra acesteia.

În acest moment ţara este blocată, iar singura cale de urmat este organizarea alegerilor anticipate. Moldova nu-şi poate permite luni de paralizie pe străzi, cu diferite tabere care îşi trimit susţinătorii pentru a protesta.

Dodon a acţionat periculos apelând la intervenţia directă a Rusiei. Moldova ar trebui să continue reformele şi vectorul occidental, decât să revină la zilele întunecate ale Uniunii Sovietice. Poporul moldovean merită să voteze din nou, în special acum că au văzut preţul compromisului blocului ACUM.