Partidul Democrat din Moldova

Comunicat de presă

21 Octombrie 2018

Partidul Democrat din Moldova a stabilit, în cadrul Adunării Naţionale ”PDM Pentru Moldova”, principiile care vor sta la baza programului său politic în următorii ani

Partidul Democrat din Moldova a stabilit, în cadrul Adunării Naţionale ”PDM Pentru Moldova”, principiile care vor sta la baza programului său politic în următorii ani
Aproape 100 de mii de susţinători ai PDM din toate raioanele ţării, reuniţi duminică, 21 octombrie 2018, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, au votat Angajamentul de susţinere totală a orientării politice Pentru Moldova a PDM. Această viziune exprimă cel mai bine aspiraţiile naţionale ale moldovenilor şi este cea mai eficientă abordare strategică pe care o poate avea un partid din Republica Moldova.

Preşedintele PDM Vlad Plahotniuc, în mesajul către zecile de mii de oameni adunaţi în PMAN, a amintit că, timp de 27 de ani, au existat trei căi pe care politicienii au încercat să-i ducă pe moldoveni: calea europeană, calea eurasiatică şi calea unirii cu România. Fiecare dintre aceste direcţii a avut, de-a lungul timpului, un anumit grad de susţinere. De fiecare dată, moldovenii au fost ademeniţi cu ideea că problemele lor se rezolvă în exteriorul ţării. Partidul Democrat este decis să pornească pe un nou drum.

”Prea mult Moldova a aşteptat ca altcineva să-i construiască viitorul, din exterior. Astăzi, ne-am adunat aici pentru a merge împreună pe cea de-a patra cale, pe care nimeni nu a avut curajul să pornească până acum. Este vorba despre calea pentru Moldova, care duce spre moldoveni, spre rezolvarea problemelor cu care se confruntă oamenii de aici”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Liderul democrat a subliniat că în continuare se va prelua tot ce este mai bun în modelele de trai din Europa, astfel, încât să fie adusă  bunăstarea aici, acasă, în Moldova. În acest context, preşedintele PDM a mai evidenţiat că politica “pentru Moldova“ înseamnă să ne păstrăm tradiţiile, valorile, autenticitatea noastră ca popor, care are o istorie bogată în evenimente, cu victorii, dar şi cu drame care ne-au marcat memoria şi sufletul.

”Politica pentru Moldova înseamnă să restabilim demnitatea noastră naţională şi să avem un rol activ în relaţiile externe. Nu mai putem tolera statutul de obiect al geopoliticii, cum am fost în ultimele decenii, când toţi ne dictau ce să facem, unde să mergem, pe cine să ascultăm sau la ce să visăm. Moldova are dreptul la propria viziune, la propriul cuvânt în relaţiile cu cei din străinătate. Noi avem dreptul la propriul destin, pe care să-l făurim după voinţa noastră. Doar în aşa mod putem să dobândim suveranitatea noastră autentică”, a punctat Vlad Plahotniuc.

Prim-ministrul Pavel Filip a vorbit, la rândul său, despre realizările  din cele 1000 de zile de Guvernare PDM. Filip a subliniat că, astăzi, în Moldova nu se mai închid şcoli, dar se renovează, se fac drumuri bune, se construiesc apeducte şi canalizări, au fost procurate ambulanţe pentru serviciile de urgenţă şi reparate capital mai multe centre medicale din întreaga ţară, iar tinerii sunt susţinuţi în cumpărarea primei locuinţe, pensia medie a depăşit minimul de existenţă pentru pensionari, iar salariul mediu în Moldova este cu 30% mai mare decât în urmă cu 3 ani.

”În toate aceste 1000 de zile şi în fiecare dintre ele, Guvernul a simţit susţinerea cetăţenilor, a simpatizanţilor noştri. Cu toate acestea, cei care ieri au plecat de la putere - astăzi încearcă să o ia înapoi şi sunt atât de orbiţi de acest lucru, încât neagă orice progres care s-a făcut în ultima perioadă. Confuzia lor este atât de mare, încât lupta lor contra guvernării a devenit acţiune politică împotriva Republicii Moldova.”, a mai spus Prim-ministrul Filip.

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a evidenţiat că nu a existat niciodată în istoria Republicii Moldova o colaborare mai bună între Parlament şi Guvern. Şi niciodată un partid politic n-a stat mai ferm în susţinerea guvernului său şi a majorităţii sale parlamentare. ”Noi ştim că integrarea europeană se face aici, acasă, crescând nivelul de trai al oamenilor Moldovei şi făcând instituţiile noastre mai eficiente. Am lucrat mult şi vom continua să lucrăm zi de zi pentru aceasta”, a afirmat Candu, subliniind că niciun partid n-a făcut pentru vectorul european al Moldovei mai mult decât a făcut PDM. Nu la fel este, însă, potrivit lui Candu, şi cu adversarii politici ai PDM, care săptămâna aceasta au picat ruşinos un test de sinceritate, atunci când nu au susţinut în Parlament înscrierea vectorului european în Constituţia ţării.

Adunarea Naţională ”PDM pentru Moldova” a reiterat  susţinerea  pentru Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană şi înscrierea vectorului european în Constituţie – fie prin votul Parlamentului, fie prin votul cetăţenilor, într-un referendum naţional.

De asemenea, susţinătorii PDM s-au declarat alături de conducerea partidului în procesul de selectare a candidaţilor partidului pentru alegerile din 24 februarie 2019.