13 Februarie 2018

Partidul Democrat din Moldova a făcut o amplă evaluare a problemelor cetăţenilor şi a luat mai multe decizii importante pentru soluţionarea acestora

La şedinţa săptămânală de marţi, 13 februarie curent, Partidul Democrat din Moldova a făcut o amplă evaluare a problemelor cetăţenilor în baza întâlnirilor reprezentanţilor partidului din teritoriu, precum şi în baza ultimelor cercetări sociologice.

Preşedintele PDM, Vlad Plahotniuc, a vorbit, în cadrul briefingului de presă ulterior, despre principalele decizii adoptate în şedinţă, care vor avea suportul politic al PDM şi vor fi dezvoltate de către instituţiile guvernamentale responsabile.

Potrivit lui Vlad Plahotniuc, un proiect important şi aşteptat de către cetăţeni -  ”Prima Casă” - va deveni operaţional începând cu luna martie a.c., iar principala preocupare este să fie redusă la maxim birocraţia în implementarea lui.

La fel, liderul PDM a cerut astăzi colegilor din Departamentul Economic al partidului şi specialiştilor delegaţi în Guvern să facă o analiză a modului în care, prin intermediul acestui program, s-ar putea veni cu anumite facilităţi suplimentare pentru funcţionarii publici. ”Ne dorim să găsim soluţii cât mai eficiente de a-i motiva pe  specialişti să lucreze în continuare în sistemul de stat, dar şi să atragem cât mai mulţi tineri în acest sector. Mă refer la achitarea de către stat a unei părţi importante din preţul imobilului achiziţionat. Urmează ca mărimea acestei parţi, care va fi achitată de stat, s-o comunicăm după ce vor fi făcute toate evaluările”, a punctat Vlad Plahotniuc. Concomitent, Guvernul urmează să elaboreze o campanie amplă de informare privind acest program.

Un alt subiect discutat astăzi ţine de creditele pe care cetăţenii le contractează şi de lipsa de transparenţă privind dobânda finală pentru credite. ”Oamenii tot mai frecvent se plâng că văd la televizor reclame la credite cu dobândă zero sau o dobândă foarte mică, iar în momentul în care contractează creditul, se trezesc că plătesc dobânzi mult mai mari. De multe ori nu observă nici în contractul de credit această manipulare, pentru că dobânda reală e scrisă cu litere mai mici sau e trecută într-un loc retras al contractului. Fenomenul devine deja alarmant şi noi considerăm că cetăţenii au dreptul să fie informaţi corect şi complet, ca apoi să ia decizia în deplină cunoştinţă şi în baza veniturilor pe care le au.”, a punctat Vlad Plahotniuc, remarcând că acest subiect a fost discutat inclusiv în contextul programului „Prima Casă”, pentru că se doreşte să existe transparenţă totală în ceea ce priveşte dobânda si costurile reale pe care cetăţenii le vor achita.

În acest context, deputaţii din fracţiunea Partidului Democrat, împreună cu cei din departamentele Juridic şi Economic, cu colegii de la Ministerul de Finanţe, urmează să vină cu o iniţiativă şi să fie făcute modificările legislative necesare.

În legătură cu siguranţa în traficul rutier, un alt subiect dezbătut în şedinţă, s-a remarcat necesitatea efectuării unei radiografii a zonelor în care se produc cele mai multe accidente şi apoi a colaborării între instituţii pentru securizarea acestor tronsoane. Se mai impune şi o analiză amplă a modului in care au fost eliberate permisele de conducere celor care produc accidente în traficul rutier.

Şi tot legat de activitatea Ministerului Afacerilor Interne, astăzi a fost discutat subiectul gestionării cazurilor de violenţă în familie. S-a vorbit inclusiv de modul în care victimelor acestui fenomen li se acordă condiţiile necesare de intimitate şi protecţie în momentul în care denunţă astfel de abuzuri.

”S-a făcut un pas important atunci când, la nivelul fiecărui inspectorat de poliţie raional, s-au amenajat încăperi speciale pentru minori. Este necesar să facem asemenea încăperi speciale şi pentru persoanele care au fost victime ale violenţei. Ministerul de Interne şi-a luat angajamentul să analizeze acest subiect şi să vină cu soluţii pentru rezolvarea acestei probleme”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Tot la capitolul siguranţă, au fost puse în discuţie statistici îngrijorătoare privind decesul unor persoane, chiar familii întregi, prin intoxicare cu monoxid de carbon din cauza unor defecţiuni apărute la sobele cu care se încălzesc în timpul iernii. Urmare a examinării subiectului, preşedintele PDM a cerut reprezentanţilor Guvernului să vină cu soluţii pentru a combate acest fenomen.

”În prima fază, să fie instalate gratuit, pentru familiile nevoiaşe, detectoare care să alerteze persoanele aflate în locuinţă în momentul în care apar astfel de probleme, în aşa fel încât să se poată salva. De asemenea, urmează să fie lansate campanii de conştientizare în privinţa acestui pericol şi a măsurilor care trebuie luate pentru a preveni astfel de tragedii”, a spus Vlad Plahotniuc.

O altă problemă care preocupă cetăţenii ţine de securitatea în domeniul alimentar şi de nevoia ca instituţiile statului să fie mai active.

”Am văzut tot felul de rapoarte, prezentate de ANSA şi alte instituţii, care arată că se fac acţiuni, însă cu toate acestea problema persistă. Este un fenomen care s-a dezvoltat ani de zile şi e momentul să intervenim pentru a-l opri.”, a opinat liderul democrat, care a solicitat Guvernului să elaboreze un plan de acţiuni, care să ducă la creşterea securităţii alimentare. Concomitent, va fi analizat şi cadrul legislativ în domeniu, pentru a fi îmbunătăţit.

Preşedintele PDM a mai anunţat că formaţiunea a acordat astăzi sprijin politic iniţiativei pe care au înregistrat-o zilele trecute câţiva colegi deputaţi în ceea ce priveşte introducerea certificatelor de integritate pentru funcţionarii şi demnitarii aleşi, dar şi pentru funcţionarii din alte categorii, care doresc să ocupe un post de conducere.

”Acesta este unul dintre angajamentele pe care noi ni le-am asumat în lupta împotriva corupţiei - perfecţionarea mecanismului de verificare a integrităţii demnitarilor. De altfel, este o recomandare pe care am primit-o şi din partea  Comisiei de la Veneţia”, a argumentat Vlad Plahotniuc.

Şi tot în şedinţa săptămânală de astăzi, s-a dat aviz politic unei iniţiative cu privire la implementarea unui mecanism de promovare a femeilor în politică. Ea urmează să fie definitivată şi înregistrată în Parlament zilele acestea, de către reprezentanţii Partidului Democrat. Este un angajament, care reiese, de asemenea, şi din recomandările Comisiei de la Veneţia, dar este şi un lucru necesar pentru modernizarea clasei politice. Astfel, se va propune un supliment bugetar de minim 10% din suma alocată în fiecare an pentru finanţarea partidelor - special către acele forţe politice care vor înainta cel puţin 40% femei în circumscripţiile uninominale la alegerile parlamentare.